Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Duże obciążenie sprężarki

15 Odpowiedzi, 20004 Wyświetleń

saab900se

2009-06-29, 10:59:23
Nowy użytkownik
Witam
Pacjent to Saab900 rok 95`
Klima jest wydajna (na kratce 6-9 stopni) ciśnienia 2 i 16 bar.
Układ serwisowałem dopiero po trzech latach od zakupu (brakowało tylko 80g czynnika - nabili 750g). W tym roku wymieniłem osuszacz - inny serwis nabił 725g.

Od około dwóch lat sprężarka coraz bardziej obciąża silnik (2.0 T). Po włączeniu jest OK przez kilka minut, później każde załączenie powoduje wyraźne szarpnięcie, sprężarka jęczy. Oprócz tego od początku (5 lat) po włączeniu klimy czasami pojawiały się wibracje na grodzi (na pewno nie od sprężarki, raczej w okolicach zaworu rozprężnego) które zanikały po przegazówce lub/i po włączeniu wentylatora.
Na serwisie jak na złość ten objaw nie występuje. Co do sprężarki, to serwisant mówi, że ma prawo tak obciążać.
Obracając na zimno tarczę sprzęgła czuć skokowy opór po całym obwodzie.
Sprężarka to Seiko seiki ss121 dn1. Czy to przypadkiem nie łożysko na wałku?
  • Odpowiedz

tom17

2009-06-29, 15:13:33
Użytkownik
sprężarka ma łożyska ślizgowe więc nie ma mozliwości wymiany. natomiast za skokową pracę jest winne uszkodzenie wewnątrz sprężarki. sprężarka powinna się obracać płynnie.
  • Odpowiedz

saab900se

2009-06-30, 05:28:32
Nowy użytkownik
Dzięki za szybkie odpowiedzi ;-)
Jeszcze tak z ciekawości: co powoduje w sprężarce tak duży opór, czy da się ją regenerować?
Ma ktoś może schemat takiego kompresora łopatkowego?
  • Odpowiedz

tom17

2009-06-30, 09:38:04
Użytkownik
saab900se napisał(a):Jeszcze tak z ciekawości: co powoduje w sprężarce tak duży opór, czy da się ją regenerować?
zwykle zanieczyszczenia z układu które dostają się pomiędzy wirnik a pokrywy. pozostaje wtedy wymienić tylko sprężarkę. ale to nie jest regułą.
  • Odpowiedz

łysy45

2009-06-30, 13:20:23
Użytkownik
jezeli na zimno to sprzęgło nie załaczone to jaki opór
  • Odpowiedz

saab900se

2009-06-30, 18:01:58
Nowy użytkownik
???

a tak poważnie, to byłem dzisiaj w warsztacie i fachowcy orzekli bez dotykania tematu (po moim streszczeniu sytuacji) - kompresor na stół. Poszukam krótszego paska i zobaczymy, co w nim siedzi.
  • Odpowiedz

saab900se

2009-07-31, 14:20:50
Nowy użytkownik
Witam ponownie
Znowu jestem w punkcie wyjścia:
Wg. fachowców sprężarka jest idealna, daje prawidłowe ciśnienia. Jedyne, co stwierdzili, to kiepskie sprzęgło. Załatwiłem używkę, niewiele lepszą. Po zamontowaniu i napełnieniu wszystko jest po staremu - po kilku minutach od uruchomienia klimy zaczynają jęki kompresora Wink . W kwestii sprzęgła - włącza sie ciszej - wg. mnie wystarczyło zmniejszyć szczelinę a nie szukać innego.
I jeszcze jedno: wał sprężarki bez ciśnienia układu obraca się płynnie bez jakichkolwiek oporów.
No i co począć? Majster poleca jeździć i nie przejmować się a ja jestem wkurzony, gdyż kosztowało mnie to kupę kasy - nic więcej nie wiem, efektów brak.
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-07-31, 17:17:23
Moderator
wracajac do twojego pytania w pierwszej wypowiedzi to po co wymieniałes osuszacz?
nie miałes problemu to teraz go masz
moze osuszacz był wigotny(uzywka)
  • Odpowiedz

saab900se

2009-08-01, 06:08:41
Nowy użytkownik
radekklimat napisał(a):wracajac do twojego pytania w pierwszej wypowiedzi to po co wymieniałes osuszacz?
nie miałes problemu to teraz go masz
moze osuszacz był wigotny(uzywka)
Osuszacz wymieniłem na nowy, bo układ nie był wcześniej serwisowany przynajmniej od 4 lat (a może i więcej). Problem pojawił się wcześniej a wymiana filtra ani nie polepszyła ani nie pogorszyła sprawy.
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-08-01, 11:45:18
Moderator
to jeszcze inaczej
po co wymieniałes freon ,to nie klocki hamulcowe tego sie nie wymienia
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-08-01, 11:45:42 przez radekklimat.)
  • Odpowiedz

saab900se

2009-08-01, 12:01:18
Nowy użytkownik
No to mi powiedz, jak wymienić filtr-osuszacz bez odzysku i ponownego napełnienia Big Grin
Wciągu dwóch lat układ był trzy razy napełniany (z odzyskiem) raz w jednym warsztacie i dwa razy w innym. Nie powodowało to żadnych zmian w pracy układu.

Trochę się dziwię twojej wypowiedzi, bo serwisanci zalecają okresową kontrolę układu nawet co rok i wiem, że czynnika się nie wymienia tylko sprawdza jego ilość.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-08-01, 12:01:33 przez saab900se.)
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2009-08-01, 16:07:12
Top użytkownik
Nic nie piszesz o ilości oleju dodanego do układu.Może być za duzo oleju -stąd te jeki
  • Odpowiedz

lutek34

2009-08-01, 20:48:31
Użytkownik
zbyt duża ilośc oleju w układzie będzie powodować jęki sprężarki? U mnie od pewnego czasu pojawiły się lekkie jęki sprężąrki, byłem u klimatologa, podczas odzysku maszyna nie wyssała grama oleju, więc podczas dodawanie czynnika dodał 10ml lub gram nie dojrzałem jakie tam były jednostki. Dodam że układ schładza powietrze prawidłowo do 5stopni.
  • Odpowiedz

max

2009-08-02, 08:05:09
Użytkownik
... a może w tym tkwi problem, że po pewnym czasie wysokie sięga szalonych wartości i rzeczywiście sprężarka ma ciężko pracować, ale serwis w którym był fan saab'a nie wydaje się być złym, no i ponoć klima chłodzi bdb Smile
  • Odpowiedz

saab900se

2009-08-02, 13:54:34
Nowy użytkownik
Sprężarka została opróżniona z oleju i napełniona ponownie - 160 ml.
Jak już pisałem, ciśnienia są prawidłowe, więc nie ma mowy o jakichś przerostach.
Rzeczywiście, pierwsze włączenie bywa niezauważalne i przez chwilę jest cicho. Z kolei na sprężarce jest wyłącznik termiczny - wyłącza powyżej +140. Może nie działa a trudno sprawdzić temp. kompresora ręką bo dostęp jest dosyć ciężki.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa