Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaką uczelnie wybrac o kierunku klimatyzacja i chłodnictwo

13 Odpowiedzi, 16091 Wyświetleń

pawcio0094

2009-07-06, 13:14:44
Nowy użytkownik
Drodzy Panowie otworzyłem firme z klimatyzacja i po paru kursach powiedzmy ze radze sobie z podstawowymi instalacjami. Jednak nie ukrywam ze chciałbym poszerzyc wiedze w tym kierunku i w chłodnictwie. Ale jaka szkołe wybrac? Na Politechnice Łodzkiej jest energetyka ze specjalnoscia klimatyzacje i chłodnictwo ale wydaje mi sie ze ilośc godzin poświecona docelowo w tym kierunku jest niewielka a reszta to zakuwanie teorii nie dokonca przydatnej. Moze Wy mozecie cos polecić i doradzić. Bede wdzieczny za odpowiedz. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-07-06, 18:33:50
Moderator
Witam. Dobry pomysł ze studiami wyższymi z kierunkiem chłodniczym ale.... w 95% na uczelni dostaniesz teorię którą nie do końca będziesz używał. Do czego chcesz mieć studia bardziej do pracy technicznej czy robienie projektów? Praktyki nauczysz się w praktyce jak piszesz że montujesz a teoria z wiekiem sama przyjdzie Smile ale nie zaszkodi się podszkolić. Pzdr
  • Odpowiedz

irroda

2009-07-07, 00:39:44
Zaawansowany użytkownik
myślę że kolega patrzy bardziej od strony ubiegania się o certyfikat, jeżeli prowadzi własną działalność.
jeżeli się mylę i chcesz tylko teorię złapać to zainwestuj w książki, na początek może malicki, wentylacja i klimatyzacja, mogę podesłać jak tematyka cię interesuje, inne tytuły padały już na forum

pozdrawiam
  • Odpowiedz

AS

2009-07-07, 19:05:29
Zaawansowany użytkownik
tommatiz napisał(a):Witam. Dobry pomysł ze studiami wyższymi z kierunkiem chłodniczym ale.... w 95% na uczelni dostaniesz teorię którą nie do końca będziesz używał. Do czego chcesz mieć studia bardziej do pracy technicznej czy robienie projektów? Praktyki nauczysz się w praktyce jak piszesz że montujesz a teoria z wiekiem sama przyjdzie Smile ale nie zaszkodi się podszkolić. Pzdr
Nie wiedza, tylko chęć szczera zrobi z Ciebie inżyniera. Otóż nie, Kolego, ja skończyłem chłodnictwo w Gdańsku i nie powiem bardzo dużo wyniosłem z tego okresu. Oczywiście można odwrotnie najpierw praktyka a później teoria ale wg mnie to już nie te czasy, ponieważ przy paru wpadkach, zazwyczaj bardzo bolesnych finansowo, żaden ubezpieczyciel nie sprzeda Tobie polisy OC od błędów wykonawczych. Także jeśli człowiek chce się uczyć, to robi to tyko dla siebie, a Wy od razu zniechęcacie go. Może zudziło się montowanie klimatyzatorów i chce zrobić coś większego, bardzej wyrafinowanego,a wierzcie mi, lub nie, to wielka frajda zobaczyć układ , który wymyśliło się, złożyło, odpaliło i np takich instalacji w Europie jest parę sztuk. Oczywiśie coś takiego nie powstaje w czasie montażu prostego klimatyzatora, trochę trudu i czasu trzeba w to włożyć.

PS. Teoria przyda się np. do wykonania prawidłowo bilansu cieplnego, doboru rurociągów, doboru armatury i wielu innych rzeczy, a nie zadawania pytań o moc chłodniczą( pojawiło się coś takiego w jakimś wątku, który niedawno czytałem). Osoba, która zadaje takie pytanie po prostu nie zna chłodniczego abecadła.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-07-07, 19:06:12 przez AS.)
  • Odpowiedz

pawcio0094

2009-07-07, 20:24:59
Nowy użytkownik
Dzieki wielkie za odpowiedz. Certyfikaty teoria jak najbardziej potrzebne ale mnie najbardziej interesują umiejętności. Stąd obawiam się po zapoznaniu z rozkladem zajeć, że będę pare ładnych latek uczył się matematyki chemii i fizyki a chłodnictwa nauczę sie tyle co po przeczytaniu kilkunastu ksiażek. Pisze do Was bo kiedys widziałem na forum watek o jakiejś szkole chłodniczej bodajże w Sopocie, która faktycznie wypuszczała fachowców. A poza tym to wsród uzytkowników tego forum jest pewnie wielu absolwentów takich uczelni i oni podpowiedzą najtrafniej. Dodam jeszcze, że mieszkam w łódzkim i dobrze byłoby niedojezdzać dalej niz 200km.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-07-07, 20:49:23
Moderator
Witam. Nikomu nie odradzam kształcenia się i zdobywania umiejętności teoretycznej i praktycznej. Sam skończyłem studia wyższe tylko troszkę inny kierunek ale mam do czynienia z praktykantami 4 roku PW i co oni wyprawiają to masakra i i ręce opadają. Ale W zeszłym roku miałem na praktyce studenta 4 roku który nic a nic nie miał styczności praktycznej z klimatyzacją ale uwieżcie mi chłopak 22 lata, miał taką zdolność że jak by mu dać narzędzia i powiedzieć gdzie co ma wisieć to sam by wszystko zrobił. Tak zdolnego gościa jeszcze nie miałem i chętnego do pracy!!!!!! Tak więc Politechnika Warszawska chętnego nauczy Smile. Pzdr
  • Odpowiedz

awax

2009-07-08, 11:22:46
Top użytkownik
Witam
Niezależnie od tego czy zdobyta na studiach czy też w zaciszu domowym wiedza teoretyczna jest bardzo przydatna.Oczywiście wielu Kolegów nie zgodzi się ze mną i dlatego tak często spotykam układy "rozśmieszające".No cóż Użytkownicy takowych nie zdaja sobie sprawy np.z tego ,że mogliby znacznie taniej eksploatować prawidłowo zaprojektowany i wykonany układ.
Z drugiej strony to rozwijając myśl tych,którzy odradzają studiowanie możemy zastanowić się po co wogóle są jakiekolwiek wyższe studia,tym bardziej,że zdecydowana większość absolwentów nie pracuje w wyuczonym zawodzie.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

pawcio0094

2009-07-08, 14:19:12
Nowy użytkownik
Dzieki wielkie. Złozyłem dzis dokumenty na wspomniana wczesniej Politechnike Łódzka i teraz tylko sie uczyć. Pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego.
  • Odpowiedz

irroda

2009-07-08, 16:03:06
Zaawansowany użytkownik
na jaką specjalność ? , byłem na ich stronie, ale nie znalazłem nic o chłodnictwie.

a jednak, na wydziale mechanicznym, kierunek energetyka, specjalność chłodnictwo i klimatyzacja
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-07-08, 16:16:31 przez irroda.)
  • Odpowiedz

pawcio0094

2009-07-09, 10:19:43
Nowy użytkownik
Tak tak. Na energetyke o specjalności chłodnictwo i klimatyzacja. Moze byc ciezko ale zapał mam duzySmile
  • Odpowiedz

irroda

2009-07-09, 20:02:37
Zaawansowany użytkownik
zaczynasz od początku, czy idziesz na II stopnia
  • Odpowiedz

pawcio0094

2009-07-09, 20:29:29
Nowy użytkownik
Pierwszy - inzynierskie. Smile
  • Odpowiedz

awax

2009-07-10, 07:11:50
Top użytkownik
pawcio0094 napisał(a):Pierwszy - inzynierskie. Smile
Powodzenia
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa