Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

dobór urządzeń do komory

19 Odpowiedzi, 17648 Wyświetleń

pawelek

2009-07-06, 20:19:06
Użytkownik
witam
chce puścić dwie komory na jednym agregacie i proszę o przeliczenie mocy.
Maja to być komory w zakładzie masarskim.
Jedna o wymiarach 7 x 4,5 x 3,2 i temperaturze 10-12 *C ma służyć do rozbioru półtusz już wystudzonych do tej temperatury w innej komorze. Liczba pracowników to 5-6, jednorazowo jest rozbierane ok 4-5 półtusz to jakieś 250-300 kg.
Druga o wym 5 x 4,5 x 3,2 , temperaturze 5-6*C . W niej stoi tz,. masownica, jest to beczka aluminiowa o pojemności ok. 1000 litrów w której znajduje się mięso w 80o/o. napędzana silnikiem 1,5kw. oraz pojemniki z mięsem w ilości ok.200-300 kg.
  • Odpowiedz

wit

2009-07-06, 21:22:17
Top użytkownik
Witam.
1-sza komora -5-6 osób -razy około 300-400 W -to około 2kW wydajności na ludzi którzy swoimi ciałami podgrzewają komorę.
straty ciepła przez ściany sufit i podłogę -przy izolacji poliuretanowej lub styropianowej (np płyty warstwowe) 10cm grubej położonej idealnie (bez mostków cieplnych) to około 1kW.
przy cieńszej izolacji np. 5cm to około 2kW. podobnie jeśli izolacja kiepsko położona... czy nieizolowana podłoga...

czyli jeśli wszystko idealnie... to 3KW plus około 30% zapasu. więc bezwzględne minimum wydajności dla komory nr1 to 4kW
jeśli izolacja ma tylko 5cm -to odpowiednio minimum 5,5kW wydajności...
półtusz nie liczę -bo już są schłodzone poza komorą.

podejrzewam, że w komorze MUSI być jakaś wentylacja... i oświetlenie... czyli dodatkowe straty chłodu będą. i podejrzewam, że z wykonaniem izolacji różnie bywa.... na wentylacje wskazany wymiennik rekuperacyjny.

-żeby "spać spokojnie" dałbym więcej -tak około 7kW na tą komorę...

dużo zależy od wentylacji -częstości otwierania drzwi itp.

Druga komora -wydajność pokrywająca straty ciepła z silnika to 1,5 kW.
przez ściany -zależnie od izolacji około 1 kW dla 10cm -lub 2 kW dla 5cm grubości.
plus oświetlenie. ludzi tu nie ma -więc z wentylacja chyba spoko... -wychodzi około 2,5-3,5kW plus zapas -czyli 5kW powinno starczyć. oczywiście o ile wspomniane mięso trafia do komory już schłodzone.... jeśli ciepłe -oj bardzo podniesie te rachunki.

sumarycznie wychodzi około 12kW zapotrzebowania... w uproszczeniu. ta wentylacja i ewentualnie ciepły towar wprowadzany do komory mogą dużo zmienić...
powiedzmy, ze dość wydajne chłodnice liczone dla delta T =8 stopni
jedna na 7kW druga chłodnica na 5kW -więc odparowanie około -3 ~ -5 stopni.
i agregat musi mieć te 12kW dla odparowania -5. i musi być przystosowany do pracy z tym odparowaniem.
A w praktyce -pewnie często chłodnice będą zalodzone.... więc i odparowanie zejdzie niżej -wydajność spadnie. lepiej daj mocniejszy agregat -niech te 12kW będą jeszcze przy odparowaniu poniżej 10stopni -jednocześnie agregat ma umożliwiać pracę przy wyższych odparowaniach.
i powinno być git.
oczywiście jeśli czegoś nie pominąłeś...
większy zapas wydajności -to Twój spokój... najwyżej agregat będzie miał dłuższe przerwy zamiast gonić ciągle...kwestia tylko za jaki sprzęt -za ile wydajności będzie gotów zapłacić inwestor... większa wydajność działa na Twoją korzyść...
odtajanie można dać wentylatorami.
pozdrawiam.
Witek.
PS. jak ten jeden agregat siądzie... -obie komory będą bez chłodzenia...
  • Odpowiedz

łysy45

2009-07-07, 13:29:38
Użytkownik
no jeszcze wymiennik na ciepłą wodę i bedzie git
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-07-07, 14:14:24
Moderator
ludzi od frajerow wyzywasz pawełek a teraz pomocy potrzebuesz, zastanow sie nastepnym razem co piszesz bo po ip twojego kompa mozna szybko dojs gdzie mieszkasz
  • Odpowiedz

pawelek

2009-07-07, 19:22:21
Użytkownik
Witam
dziękuje "wit" za wyczerpującą i konkretną podpowiedż
jeszcze jedno jaki rostaw lamel będzie najlepszy?

P.S.
do radekklimat - przepraszam bardzo ale nie przypominam sobie żebym kogoś wyzywał na tym forum. Może ktoś się podemnie podszywał, a mój adres powinien być w danych.
Zaglądam na to forum właśnie dlatego , bo szukam pomocy i nie mam zamiaru kogokolwiek obrażać, jeżeli kogoś przez przypadek uraziłem to bardzo przepraszam

Znalazłem ja pisze sie przez " pawelek" a ten drugi to "Pawełek" , bardzo podobnie.
Pewnie przez to mnie radekklimat pomyliłeś.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-07-07, 19:28:51 przez pawelek.)
  • Odpowiedz

Pawełek

2009-07-08, 12:13:43
Nowy użytkownik
Bez nerwów,jak inaczej nazwać kogoś kto wypisuje o jakichś ustawach,certyfikatach,które można sobie w buty włożyć.
Ktoś tu pisał o przepisach obowiązujących od 4 lipca i co?strachy na lachy?
Nie zamierzam robić żadnych certyfikatów tylko sobie będę montował i montował i zarabiał,zarabiał.Potem już tylko wczasy .Zimą pompy ciepła i jest GIT.
A IP mam "pływające" i dopóki nie obrażę imiennie kogos to możecie mi nagwizdać-ochrona danych osobowych hihihi
  • Odpowiedz

dominik486

2009-07-08, 16:53:50
Zaawansowany użytkownik
Witam!
Zastanów się, czy napewno opłaci Ci się puszczać to na 2 agregatach. Jak będzie jakaś poważna usterka i od razu nie zrobisz albo inne wypadki to bedzie kiepsko...
Poprawialiśmy własnie 1 instalacje na takim dosyc duzym sklepie, ktorą robili inni fachowcy i zrobili niedosc ze fatalnie to zle dobrali urzadzenia. Na połowie 3 instalacji pospawali, a potem pewnie im gazów zabrakło to na złączki dawali, porażka!! I to jeszcze sztukowali instalacje po ok metr, nieraz połtora, jeszcze duzo, naprawde duzo do zarzucenia jest(juz z tych łaczen 4 razy był wyciek)ale mniejsza z tym.
Moim zdaniem jesli dobierzesz dobre 2 agregaty zamiast 1, to niedosc ze bedziesz mogł spac spokojnie, to lepiej wyjdzie i pewniej...

P.S Do "Pawełek" zgadzam się z Tobą i niektórzy na tym forum od razu Ciebie przekreslaja, tak jak mnie zresztą też, ale cóż zrobićWink Odpowiedzcie sobie wszyscy sami na jego pretensje - czy w Polskim prawie gdy pracujecie "na swoim" wymagał ktos kiedys od was jakieś certyfikaty, uprawnienia i inne bzdety?...
  • Odpowiedz

awax

2009-07-08, 17:44:09
Top użytkownik
dominik486 napisał(a):Witam!
Zastanów się, czy napewno opłaci Ci się puszczać to na 2 agregatach. Jak będzie jakaś poważna usterka i od razu nie zrobisz albo inne wypadki to bedzie kiepsko...
Poprawialiśmy własnie 1 instalacje na takim dosyc duzym sklepie, ktorą robili inni fachowcy i zrobili niedosc ze fatalnie to zle dobrali urzadzenia. Na połowie 3 instalacji pospawali, a potem pewnie im gazów zabrakło to na złączki dawali, porażka!! I to jeszcze sztukowali instalacje po ok metr, nieraz połtora, jeszcze duzo, naprawde duzo do zarzucenia jest(juz z tych łaczen 4 razy był wyciek)ale mniejsza z tym.
Moim zdaniem jesli dobierzesz dobre 2 agregaty zamiast 1, to niedosc ze bedziesz mogł spac spokojnie, to lepiej wyjdzie i pewniej...

P.S Do "Pawełek" zgadzam się z Tobą i niektórzy na tym forum od razu Ciebie przekreslaja, tak jak mnie zresztą też, ale cóż zrobićWink Odpowiedzcie sobie wszyscy sami na jego pretensje - czy w Polskim prawie gdy pracujecie "na swoim" wymagał ktos kiedys od was jakieś certyfikaty, uprawnienia i inne bzdety?...
W polskim prawie w 1985r. kiedy uruchamiałem działalność wymagano przynależności do Cechu Rzemiosł Różnych oraz dyplomu Mistrzowskiego.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

dominik486

2009-07-08, 18:33:53
Zaawansowany użytkownik
Jakbys "patusX" nie wiedział, to w hurtowni nie sprzedaja towaru byle komu, np. ktos przychodzi do nich pierwszy raz, nie maja o nim zielonego pojecia i chce 45% rabatu?
I co dadzą mu czy nie?? Wink Hurtownie ktore ida na ilosc a nie na jakosc tak postepuja ale nie renomowane z waszymi certyfikatami.

Dobra koniec tego przekomazania się Wink

Jak tam koledzy w trakcie sezonu?

Rozejzałem się w tym roku w cennikach innych firm i stwierdziłem ze trochę podnieśli ceny: np. dosyć duża firma za montarz klimy do 4kW i materiał do 4 m rur, za sam montarz : stelarz+rury+robocizna chca w zależnosci od grubości przewiercanej ściany zgadnijcie ile??
  • Odpowiedz

awax

2009-07-08, 18:39:04
Top użytkownik
dominik486 napisał(a):Jakbys "patusX" nie wiedział, to w hurtowni nie sprzedaja towaru byle komu, np. ktos przychodzi do nich pierwszy raz, nie maja o nim zielonego pojecia i chce 45% rabatu?
I co dadzą mu czy nie?? Wink Hurtownie ktore ida na ilosc a nie na jakosc tak postepuja ale nie renomowane z waszymi certyfikatami.

Dobra koniec tego przekomazania się Wink

Jak tam koledzy w trakcie sezonu?

Rozejzałem się w tym roku w cennikach innych firm i stwierdziłem ze trochę podnieśli ceny: np. dosyć duża firma za montarz klimy do 4kW i materiał do 4 m rur, za sam montarz : stelarz+rury+robocizna chca w zależnosci od grubości przewiercanej ściany zgadnijcie ile??
Po co zgadywać,rozsądną kwotą jest od 1200 do 1600 netto.Robiąc taniej musi być fuszerka wykonywana przez niewykwalifikowanych pracowników (niskoopłacanych)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-07-08, 18:40:45 przez awax.)
  • Odpowiedz

dominik486

2009-07-08, 18:52:43
Zaawansowany użytkownik
Się trochę zdziwiłem bo za montarz+stelarz+4m rur chcą od 1800 do 2500zł + osobno podatek vat 22% i dojazd powyżej 30km 50zł Wink
Ciekawe jest to, że podpusciłem ich ze jestem gotowy wziasc taką klimę to oni biorą najpierw klime na siebie i powiedzieli "najszybciej" za 2 tygodnie przyjedziemy, poneważ teraz w te upały nie ma pan co szybciej liczyć!
Niech pan poda adres to my przywieziemy lkime jutro badz pojutrze i bedzie czekała na montarz.
Czyli na czysto mają spokojnie 1500zł Smile Trzeba podniesc stawki, tylko ze klienci wydaje mi sie ze beda niezadowoleni.

Z kwoty 1200zł powiedzmy jak bierze wiekszosc z nas trzeba odliczyc podatki to wychodzi ok. 936zł + stelarz 60zł = 930zł = rury ok 60zł w zwyz (no chyba ze są w komplecie = 870zł + kable i pcv albo wezyk do odprowadzenia skroplin ok 50 to na czysto mamy jakies 820zł.
Ciekawe czy klientów nie straszą ceny za montarz 2500zł Wink
  • Odpowiedz

dominik486

2009-07-08, 18:56:36
Zaawansowany użytkownik
Po co ludzie psują rynek ogłaszaniem sie na allegro za 450zł. Naprawde nie moge tego pojac, no chyba ze hydraulicy na przerwie dorabiaja sobie montowaniem( jak szef nie patrzy), albo piekarze po rannej pracy - bo oni w dzien nie maja co moze robic Wink.
  • Odpowiedz

awax

2009-07-08, 19:45:00
Top użytkownik
dominik486 napisał(a):Się trochę zdziwiłem bo za montarz+stelarz+4m rur chcą od 1800 do 2500zł + osobno podatek vat 22% i dojazd powyżej 30km 50zł Wink
Ciekawe jest to, że podpusciłem ich ze jestem gotowy wziasc taką klimę to oni biorą najpierw klime na siebie i powiedzieli "najszybciej" za 2 tygodnie przyjedziemy, poneważ teraz w te upały nie ma pan co szybciej liczyć!
Niech pan poda adres to my przywieziemy lkime jutro badz pojutrze i bedzie czekała na montarz.
Czyli na czysto mają spokojnie 1500zł Smile Trzeba podniesc stawki, tylko ze klienci wydaje mi sie ze beda niezadowoleni.

Z kwoty 1200zł powiedzmy jak bierze wiekszosc z nas trzeba odliczyc podatki to wychodzi ok. 936zł + stelarz 60zł = 930zł = rury ok 60zł w zwyz (no chyba ze są w komplecie = 870zł + kable i pcv albo wezyk do odprowadzenia skroplin ok 50 to na czysto mamy jakies 820zł.
Ciekawe czy klientów nie straszą ceny za montarz 2500zł Wink
Tak,napisz jeszcze,że dziennie montujesz średnio trzy i wyślij to do US.
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-07-08, 19:45:09
Zaawansowany użytkownik
450 zł Big Grin majątek !!!!
a co powiesz jak umnie konkuręcja bieże 250-300 zł za montaż .
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

dominik486

2009-07-08, 19:48:59
Zaawansowany użytkownik
awax bez przesady, ja dałem tylko przykład. Słyszałem o takich tanich montazach, ale nie rozumiem ludzi robiacych za tyle...
Mamy fajną rozbieżnosc cen: 250-300 do 2500 Wink nie ma co, trzeba robic a nie marudzic i rozmyslać Wink
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2009-07-08, 19:59:54
Top użytkownik
w normalnej części UE 800-1000 Euro,złodzieje?czy może dbają o pracowników i firmę?
Co do tych IDIOTYCZNYCH rozbieżności to będa trwały tak długo jak szara strefa będzie od Was uzyskiwała porady.
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-07-08, 20:01:58 przez awax.)
  • Odpowiedz

dominik486

2009-07-08, 20:02:11
Zaawansowany użytkownik
No proszę Wink To się nazywa dobra cena i pewnie jakość.
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-07-08, 20:02:25
Zaawansowany użytkownik
Tak czy tak nie ma co zaniżać cen za montaż bo kiedyś to sie zemsci .
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

dominik486

2009-07-08, 20:06:53
Zaawansowany użytkownik
Po rozejzeniu sie dobrze na rynku " w certyfikowanych i długo istniejacych firmach"
mam dylemat czy ten montaz od 1200zł jest wystarczajacy?
Narazie trzeba być elastycznym raczej niz od razu rzucac sie na głeboką wodę i straszyć klientów gwałtownym podniesieniem cen.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa