Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

kurs montażu klimatyzacji

21 Odpowiedzi, 28672 Wyświetleń

stempel1989

2009-07-16, 15:16:16
Nowy użytkownik
Witam serdecznie, to mój pierwszy post na forum.
Moje pytanie dotyczy kursu montażu klimatyzacji. Czy potrzebuje doświadczenia aby odbyć taki kurs? Ja takowego doświadczenia nie posiadam bo dopiero co maturę napisałem Wink myślę żeby robić coś na własny rachunek a to zajęcie mnie zainteresowało. Proszę o pomoc
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-07-16, 15:30:27
Moderator
Witam i gratuluję matury i może studia np. chłodnicze?? Po to się idzie na kurs aby coś się nauczyć więc nie przejmuj się jak nic nie potrafisz. Większość z nas na forum nic potrafiło i życie kursy doświadczenie kolegów nas nauczyło. Na początek może jakieś książki bym zaproponował albo praktyka w firmie zajmującej się klimatyzacją. W chwili obecnej jest zapotrzebowanie na dodatkowe ręce do pracy tak więc nie powinieneś mieć problemu aby załapać się gdzieś na praktykę i pod fachowym okiem doświadczonego montera zdobyć troszkę wiedzy teoretyczno-praktycznej. Powodzenia
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-07-16, 17:26:56
Zaawansowany użytkownik
saunier duval na swoim szkoleniu przedstawia podstawowy montaż klimatyzacji niestety to wystarczy aby zostać pseudo monterem i jak przyjdzie co naprawić to lipa . Ja jak kolega proponuje ci przyjąć do jakiejś firmy i poznać sprawe w praktyce i zycze wiele awari bo na nich najwięcej sie można nauczyć poza książkami w których znajdziesz wiedze teoretyczną .
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

Hipek

2009-07-17, 09:22:13
Nowy użytkownik
Możesz sobie wstępnie skorzystać z kursu interaktywnego Panasonic - po angielsku niestety.
Masz tam kurs począwszy od podstaw termodynamiki, na montażu skończywszy.
Każda lekcja kończy się testem ewaluacyjnym.

https://phaam.panasonic.com.my/support/w.../index.asp

Pozdro,
  • Odpowiedz

crocens

2009-07-17, 14:02:05
Top użytkownik
Najwięcej Ci da praktyka u kogoś. Ja zaczynając przez rok nosiłem narzędzia =) i obserwowałem czym to się je, po 3 latach zacząłem czytać literaturę którą i tak zrozumiałem po 4 roku =) A tak serio to praktyka u kogoś kto się zna na chłodnictwie jest nieoceniona.
.
  • Odpowiedz

wit

2009-07-18, 21:52:21
Top użytkownik
Jasio napisał(a):Pomyśleć tylko ile więcej mógłbyś się nauczyć nosząc narzędzia np 5 lat, a zacząć czytać literaturę po 10 latach?
i już jest jeden post więcej....

kto wie... może i ja załapie się na experta....ale i tak Jasia już nie dogonię.... On zawsze będzie pierwszy...

" Jasio przychodzi na basen...
-ratownik mówi ze zanim go wpuści musi pokazać jak montuje klimatyzatory...
tfu jak pływa....
-Jasio pływa super (także na tym forum...)
-ratownik pyta "gdzie żeś sie tego tak nauczył"
-a tato codziennie wyrzucał mnie z łódki na środku jeziora...
-to musiało być strasznie trudno dopłynąć do brzegu...
-nie! trudno to było wydostać się z worka... "

pozdrawiam tych którzy mieli trudne dzieciństwo... to wiele tłumaczy...
Szczególne pozdrowienia dla Jasia...
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-07-19, 07:07:11
Zaawansowany użytkownik
Jasio napisał(a):Wit. Ile lat nosiłeś narzędzia, zanim posiadłeś taką wiedzę?
Lepiej kilka lat nosić narzedzia i mieć wiedze niż wydurniać sie z zamrażarką w steropianie chodzącej na drugiej taryfie i chłodzonej klimą zamontowaną za 400 zł
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-07-19, 07:12:06
Zaawansowany użytkownik
Nie jeden latał za ojcem w dzieciństwie z narzędziami i to przez wiele lat i dziś jast mądrzejszy nawet od książki . Książke przeczyta się w pare godzin a praktyke zdobywa sie latami a i tak nie wie sie wszystkiego ,zawsze jest coś czego człowiek nie wie .
pozdrowienia
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-07-19, 07:21:59
Zaawansowany użytkownik
Jasio napisał(a):
monterod2002 napisał(a):
Jasio napisał(a):Wit. Ile lat nosiłeś narzędzia, zanim posiadłeś taką wiedzę?
Lepiej kilka lat nosić narzedzia i mieć wiedze niż wydurniać sie z zamrażarką w steropianie chodzącej na drugiej taryfie i chłodzonej klimą zamontowaną za 400 zł
Zamrażarka chłodzona klimą? Masz tak u siebie?
W wielu sklepach gdzie jest wiele zamrażarek lad itp. po zamontowaniu klimy wlaściciele twierdzą że płacą tyle samo za prąd jak wcześniej lub niewiele więcej . Sklep jest często otwierany a ty jakbyś zastosował to w piwnicy gdzie praktycznie nikt nie wchodzi to nie musiałbyś stosować steropianu na zamrażarke i miałbyś mniej wilgoci Big Grin Big Grin Big Grin
pozdrowionka
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-07-19, 19:16:14
Zaawansowany użytkownik
Jasio napisał(a):
monterod2002 napisał(a):Nie jeden latał za ojcem w dzieciństwie z narzędziami i to przez wiele lat i dziś jast mądrzejszy nawet od książki . Książke przeczyta się w pare godzin a praktyke zdobywa sie latami a i tak nie wie sie wszystkiego ,zawsze jest coś czego człowiek nie wie .
pozdrowienia
Czy Ty już wiesz czego nie wiesz?
Drogi Jasieńku ale czy to ty zrozumiesz Big Grin Big Grin Big Grin
pozdrowionka
  • Odpowiedz

jurek01

2009-07-19, 20:13:00
Użytkownik
Stempel1989 zobacz co pisze Jasio miesiąc temu lub 2 miesiące...........
Jasiu
przepraszam ,ale MATKO BOSKA ....
  • Odpowiedz

marek301

2009-07-19, 20:46:17
Nowy użytkownik
Hipek napisał(a):...kurs począwszy od podstaw termodynamiki, na montażu skończywszy. Każda lekcja kończy się testem ewaluacyjnym.

https://phaam.panasonic.com.my/support/w.../index.asp

Pozdro,...
Wielie dzieki Hipek za ten link, wlasnie sie zarejestrowalem. Smile
Czytam pierwsze lekcje, Suuuuuuper.
  • Odpowiedz

jurek01

2009-07-19, 20:52:50
Użytkownik
Marek 301 ,czy ty jesteś z Torunia (VERONA)
  • Odpowiedz

marek301

2009-07-19, 22:03:07
Nowy użytkownik
jurek01 napisał(a):...czy ty jesteś z Torunia (VERONA)...
Witaj Smile Nie, ja z Pyrlandii trafilem na to swietne forum.
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-07-20, 19:27:05
Zaawansowany użytkownik
jurek01 napisał(a):Stempel1989 zobacz co pisze Jasio miesiąc temu lub 2 miesiące...........
Jasiu
przepraszam ,ale MATKO BOSKA ....
o przepraszam ja do jasieńka ma szacuneczek Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin
  • Odpowiedz

MrElton

2013-03-10, 20:16:52
Nowy użytkownik
robiłem taki kurs w Goworku i tobie też go polecam. dużo praktyki, ale uczysz się też potrzebnych rzeczy z teorii. na koniec jest egzamin i po zakończeniu jesteś już gotowy do pracy w zawodzie. dostajesz dyplom i zaświadczenie. również cena jest przystępna, a kadra pełna doświadczonych, znających się na rzeczy fachowców. polecam ze swojej strony Gowork. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

awax

2013-03-10, 20:28:18
Top użytkownik
MrElton napisał(a):robiłem taki kurs w Goworku i tobie też go polecam. dużo praktyki, ale uczysz się też potrzebnych rzeczy z teorii. na koniec jest egzamin i po zakończeniu jesteś już gotowy do pracy w zawodzie. dostajesz dyplom i zaświadczenie. również cena jest przystępna, a kadra pełna doświadczonych, znających się na rzeczy fachowców. polecam ze swojej strony Gowork. Pozdrawiam.

Może i szkolenia są tam dobre tyle,że świadectwa kwalifikacji nieważne.
http://www.mg.gov.pl/Wspieranie+przedsie...alifikacji
  • Odpowiedz

degree77

2013-03-11, 23:12:27
Nowy użytkownik
Witam wszystkich serdecznie . Mam pytanie jaka jest szansa na znalezienie pracy w Polsce w branży HVAC jesli mam 8 -letnie doświadczenie w tym zawodzie w USA i wiedzę potwierdzona dyplomem z ukończenia kursu W Ashworht College. Z góry dziękuję za informacje .
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-03-12, 06:02:00
Użytkownik
Kolego nie pakuj się w ten syf...
Radze postarać się o zieloną kartę
To co mówili wczoraj o gospodarce PL to nie do końca prawda Big Grin
a tak serio to na pewno wyróżnia cię to z tłumu ale podejrzewam że pracodawcy wybiorą ludzi z naszym doświadczeniem
powodzenia
  • Odpowiedz

MarzaPocz

2013-03-12, 09:22:41
Nowy użytkownik
Podziel się swoimi doświadczeniami w tym temacie. Jeśli to nie problem proszę napisz coś więcej. Z góry dziękuję.
producent led
  • Odpowiedz

degree77

2013-03-13, 00:54:51
Nowy użytkownik
Chetnie sie podziele nie ma problemu. A co dokladniej chcialbys sie dowiedziec ? To bedzie mi latwiej
pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa