Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Komora - zalodzony parownik

9 Odpowiedzi, 15014 Wyświetleń

pawelek

2009-07-20, 18:27:15
Użytkownik
Witam
byłem parę dni temu w hurtowni wędlin. Chłodnia 8 x 7,5 x 2,5 , dwie chłodnice LUVE HA 96N2 , sprężarka Frascold F4 19Y ( na dachu komory ), skraplacz na zewnątrz budynku ( niestety brak oznaczenia).
Oczywiście nie osiąga temperatury.
Jeden parownik całkowicie zatkany lodem, aż po same wentylatory, drugi lekko zaszroniony.
Prawdopodobną przyczyną zalodzenia parownika jest brak syfonu wstecznego ( tzw. łabędziej główki) co moim zdaniem powoduje cofanie się czynnika do chłodnicy i jej zaladzanie( niestety nie jestem do końca tego pewien).

Po rozlodzeniu parownika parametry komory były następujące:
-ssanie 2atm - -18*C
-tłoczenie 22 atm - +56*C
-czynnik R 407C
- temp. rury ssącej ok. 5-6 *C
- ilość gazu w normie

Na takich parametrach komorę zostawiłem, ( trochę za wysoko ale było gorąco i brak czasu), dzisiaj dzwoni, że nadal kiepsko chodzi, że nadal nie osiąga temperatury.
Klient twierdzi, ze nic nie było ruszane ,a temperaturę robiła ok. 3-4 *C , teraz ledwo 6*C i to przy zamkniętych drzwiach.

Myślicie, że wykonanie antysyfonu przy chłodnicy, zapobiegnie jej zaladzaniu?

Czy przyczyną tak wysokich ciśnień może być zbyt mała chłodnica, gdyż rura powrotna była dosyć ciepła, jak i cały zbiornik cieczy.
Czy regulacja zaworami rozprężnymi coś pomoże i przyniesie pożądany efekt?
  • Odpowiedz

pawelek

2009-07-20, 18:53:04
Użytkownik
zapomniałem, odszranianie grzałkami - działają, wentylatory oryginalne, też się kręcą
  • Odpowiedz

coolmaker1

2009-07-20, 22:25:27
Zaawansowany użytkownik
Witam .Sprawdż na sterowniku cykle odmrażania,ile trwa i co ile godz.Ja bym spróbował podnieść odparowanie TZRem,bo te -18*to jest za niskie.Powodzenia.
  • Odpowiedz

Alpak

2009-07-21, 12:33:22
Użytkownik
Jesli te cisnienia co podales sa po calkowitym odszronieniu chlodnicy to wedlug mnie masz uszkodzony zawor rozprezny lub zle wyregulowany.
  • Odpowiedz

pawelek

2009-07-22, 04:32:54
Użytkownik
wymyłem wczoraj parownik i się polepszyło, temperatura zeszła do tych 4*C. Ciśnień nie zdążyłem zmierzyć, ale nadal coś słabo przeszraniało parownik, pewnie muszę wyregulować zawory.
  • Odpowiedz

wit

2009-07-25, 21:27:44
Top użytkownik
pawelek napisał(a):wymyłem wczoraj parownik i się polepszyło, temperatura zeszła do tych 4*C. Ciśnień nie zdążyłem zmierzyć, ale nadal coś słabo przeszraniało parownik, pewnie muszę wyregulować zawory.
możesz mieć coś nie tak z zaworami rozprężnymi. może jakiś brud lub zbyt zużyte...
zmyj lód z parowników (obu) lub zrób długie odtajanie pod kontrolą -aż CAŁY lód spadnie.
włącz chłodzenie i zmierz odparowanie -oraz przegrzanie (oczywiście po kilku minutach jak już warunki sie ustalą)

i sprawdź nastawy sterownika -co ile godzin odtajanie ? jaki max czas odtajania? -jaka temp kończąca odtajanie ? -(jest w ogóle sprawny czujnik temp parownika? może czujka parownikowa w złym miejscu...)

może zalodzenie wypadło przypadkiem -może padł bezpiecznik grzałek i nie było odtajanie ? może ktoś podniósł ten bezpiecznik -a lodu było już tyle,m że grzałki sobie nie poradzą....
może długo były otwarte drzwi komory i lodu osadziło się tyle, ze odtajanie sobie nie poradziło...

odtajanie jest OK -dokąd jest OK. Jak coś zakłóci pracę -to przestaje być OK Wink
-wystarczy, ze jednorazowo lodu osadzi się ciut więcej niż grzałki są w stanie zrzucić w trakcie zaprogramowanego cyklu odtajania -i lód narasta
-po odtajaniu troszkę lodu zostaje -cykl chłodzenia -lód narasta... -kolejne odtajanie -lodu było więcej -więc trudniej go stopić więcej zostaje.... i z każdym cyklem jest gorzej.
Słowem gdzieś jest punkt -granica do której jest ok -a jak się zalodzi -to grzałki już sobie nie poradzą... bo wcześniej sterownik skończy odtajanie.

sprawdź nastawy sterownika i parametry pracy systemu odparowanie i przegrzanie.
pozdrawiam.
  • Odpowiedz

coolmaker1

2009-07-26, 16:27:07
Zaawansowany użytkownik
Do r12. A to się żdziwiłem, AZRem,TZRem się nie reguluje ?.....Ups.Pozdrawiam
  • Odpowiedz

coolmaker1

2009-07-26, 16:51:52
Zaawansowany użytkownik
PatuX ......to był mały żarcik.
  • Odpowiedz

coolmaker1

2009-07-26, 20:01:12
Zaawansowany użytkownik
Witam.Wiadomo że zawór dobieramy wg wielu kryteriów.Nikt nie kręci w jedną lub drugą stronę do oporu to bez sensu.Producent Danfossa,FLICA,Nawet Mertika po jakąś cholerę zastosował śrubę do korekty odparowania.Czaaaaaaasami trzeba z tego skorzystać.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa