Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zabezpieczenia przed wyladowaniami atmosferycznymi

13 Odpowiedzi, 9713 Wyświetleń

wogotto

2009-07-25, 09:15:58
Użytkownik
Witam.Ostatnio pogoda plata rozne figle jezdzac po serwisach bardzo czesto uszkodzeniu ulega elektronika i to przy bardzo dobrych zabezpieczeniach instalacji elektrycznych czy ma moze ktos doswiadczenie jak dodatkowo mozna zabezpieczyc urzdzenie jak i zwyklego splita jak i agregaty wody lodowej dokladnie chodzi mi o elektronike,sterowniki,itp
  • Odpowiedz

wogotto

2009-07-25, 09:48:21
Użytkownik
Jasio jak juz napisalem przy bardzo dobrym zabezpieczeniu instalacji elektrycznej nie jest to domek czy sklepik i nie robil tego jakis tam elektryk pisze o klimatyzatorach w szpitalach czy serwerowniach gdzie nie ma mowy o pomylkach czy niedociagnieciach a koszty to zostaw dla siebie bo jak spali sie sterownik a nie ma takowego na podmiane to czas wylaczenia takich urzadzen jest zzzzzzzzzznacznie przewyzszajacy te twoje smieszne wyliczenia jak i sam zakup takiej elektroniki
  • Odpowiedz

wogotto

2009-07-25, 10:01:55
Użytkownik
Jasio przestan ......prosze .......
  • Odpowiedz

wogotto

2009-07-25, 11:27:12
Użytkownik
Czy ty jestes z fioletowej planety czytaj prosze......czy ma moze ktos doswiadczenie jak dodatkowo mozna zabezpieczyc urzdzenie jak i zwyklego splita jak i agregaty wody lodowej dokladnie chodzi mi o elektronike,sterowniki,itp.....i nie pisz mi co ma tylko mi odpowiedz na to pytanie jezeli masz doswiadczenie jak nie ....to pisz bloga o dziecinstwie i wypadkach w tym okresie a gitary nie zawracaj
  • Odpowiedz

byniom

2009-07-25, 11:51:52
Moderator
Przestańmy nabijać jemu posty.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

wogotto

2009-07-26, 09:09:14
Użytkownik
Pytanie dalej aktualne
  • Odpowiedz

wogotto

2009-07-26, 09:30:29
Użytkownik
SPIERDALAJ
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-07-26, 10:14:20
Zaawansowany użytkownik
Jasieńku pięknie piszesz ale po co mam komuś całą instalacje co koszt przewyższa koszt czasami klimy . A ja montyjąc klime nie będe zabezpieczał instalacje to jest w kwesti inwestora .
Generalnie splity mają zabezpieczenie poprzez warystory które palą się przy przepięciu wraz z bezpiecznikiem . Koszt takiego warystora jest niewielki wystarczy przelutować na nowy . Niestety wielu monterów wymienia niepotrzebnie całe płytki .
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-07-26, 13:09:07
Zaawansowany użytkownik
Jasio napisał(a):
monterod2002 napisał(a):Jasieńku pięknie piszesz ale po co mam komuś całą instalacje co koszt przewyższa koszt czasami klimy . A ja montyjąc klime nie będe zabezpieczał instalacje to jest w kwesti inwestora .
Generalnie splity mają zabezpieczenie poprzez warystory które palą się przy przepięciu wraz z bezpiecznikiem . Koszt takiego warystora jest niewielki wystarczy przelutować na nowy . Niestety wielu monterów wymienia niepotrzebnie całe płytki .
pozdrowionka
Dlatego w umowie na montaż należy szczegółowo określić zakres robót. Można też zawrzeć paragraf informujący, że konieczność zabezpieczenia przepięciowego leży po stronie klienta.
Nawet bez tej klauzuli odpowiedzialność jest po stronie klienta.
Wielu monterów wymienia płytki, bo są słabo przeszkoleni. Umieją tylko kasować 1200 za 3 godziny roboty.
a jak ja wiem to co mam zmniejszyć ceny do ich stopnia .
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-07-26, 13:19:17
Zaawansowany użytkownik
za montaż nie zmienie ale za serwis jak wymieniam warystorka a inni całą płytke za parę stów to jestem konkuręcyjny i to cholernie .
pozdrowionka
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-07-26, 13:24:40
Zaawansowany użytkownik
i dlatgo ja naprawie np za 200 a henio za 600 i ja na tym lepiej wyjde Big Grin Big Grin
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-07-26, 18:59:40
Top użytkownik
Witam

STOP

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

wogotto

2009-07-26, 20:53:37
Użytkownik
Jasio spierdalaj.Pytanie dalej aktualne.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa