Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Tester oleju w układzie klimatyzacji

5 Odpowiedzi, 6827 Wyświetleń

lutek34

2009-07-25, 03:28:37
Użytkownik
Witam
Czy ktoś z Was używa lub używał tego typu testery ilości i jakości oleju w układzie A/C? Czy one zdają egzamin?

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/R134-A-C-...ccessories
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-07-25, 04:59:22 przez lutek34.)
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2009-07-25, 13:28:09
Top użytkownik
Nie zawracaj sobie tym głowy.Z tego co wiem oleje do klimy wytwarza tylko jeden producent na swiecie a inni to tylko konfekcjonerzy i producenci nalepek na swoje opakowania.Olej w układzie albo uzupełniasz lub wymieniasz całośc w zależności od tego,co robiłeś przy układzie.Przy wymianie sprężarki zdecydowanie wymieniasz olej .Przy serwisie i dopełnianiu dajesz odpowiednia ilość oleju.Ja przyjęłem 10 % oleju do ilości R134a
  • Odpowiedz

autoputz

2009-07-25, 14:27:06
Nowy użytkownik
No powiedzmy 2-3% ilosci R134a
>>REKLAMA<<
  • Odpowiedz

lutek34

2009-07-25, 15:02:54
Użytkownik
Tadeusz to jest tester oleju a nie sam olej. Kupując używany samochód w klimą do końca nie wiemy co było robione z układem i ile tego oleju jest. Ja ostatnio robiąc serwis klimy podczas odzysku maszyna nie wyssała grama oleju, serwisant profilaktycznie dodał 10gram oleju ale dalej nie mam pewności że w układzie jest wystarczająca ilośc oleju i dlatego w jakiś sposób chciałbym sprawdzić jego ilość i jakość. Z tego co czytałem w różnych miejscach nie zawsze maszyna jest w stanie wyssać olej z układu tzn jego część bo wiadomo że oleju ze sprężarki nie wyssie.

Jeszcze inna sprawa to wyczytałem na jednym z forum z USA (niestety nie moge teraz znaleść linku do niego) że olej w układzie rónież ma znaczenie dla zaworu rozprężnego i jego poprawnej pracy a u mnie wystęuje syczenie dobiegające z zaworu podczas pracy sprężarki.
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2009-07-25, 16:06:59
Top użytkownik
Jedyna metoda to przepłukanie układu i zalanie nowym w ilości podanej przez producenta.Wtedy masz 100 % pewnosci. Wg ksiązki powinno się uzupełniać takim samym olejem co jest w układzie .A nikt nie jest wróżką co tam jest.Ile konkretnie dodajecie oleju przy np braku 300 g czynnika na 700 g lub przy pustym układzie.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa