Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja typu split i rury

7 Odpowiedzi, 8014 Wyświetleń

safelock

2009-08-20, 05:28:34
Użytkownik
Witam
Zastanawia mnie jedno pytanie czemu w klimatyztaorach np Samsung przy elemencie wewnętrznym wychodzi rura 3/8 a złącze jest dla rury 1/2. Tak samo przy elemencie zewnętrznym jak sie rozbierze jest z złącza do pompy dana rura 3/8??

Na logiczne myślenie są to wąskie gardła?? Czyli można by zastosować rurę 3/8 zamiast 1/2 cala?? Jaki to ma cel dawanie grubszej rury??
  • Odpowiedz

jackie

2009-08-20, 15:34:27
Użytkownik
Witaj
ostatnio przerabiałem podobny problem, mianowicie: klient kupił sobie sam klimatyzator i zlecił mi montaż. Jako, ze dostał w komplecie oryginalny zestaw rur freonowych tzn ok 3m 1/4" i 3/8" to właśnie tak przyjąłem ( spojrzałem tylko, że z jednostki wewnętrznej również wychodziło 3/8" i... to był mój błąd! Zamówiona instalacja o dł. ok 10m - tak się przygotowałem do pracy. W czasie montażu wyszło, że rura z jednostki wewnętrznej owszem wychodzi 3/8", ale wlutowana jest złączka na rurę 1/2" ( pamiętasz jak pisałem , że dostał w komplecie rurę 3/8" ale... ze śrubunkiem na 1/2" - wszystko pasowało) Co zrobiłem? Użyłem narzutki na śrubunek 1/2" dostosowane do rury 3/8". Poprosiłem klienta o tydzień czasu na kontrolę poprawności działania ( najwyżej wymieniłbym przed zagipsowaniem tą rurę3/8 na 1/2). Działa pięknie - więc na mój "gust" w fabryce dali co mieli... Nie był to jakiś firmowy klimatyzator ale markeciak. w tym przypadku rura nie miała znaczenia. Jakie są wasze opinie, chętnie poczytam. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

safelock

2009-08-20, 15:40:11
Użytkownik
Ja osttanio montowałem samsunga z rura 5/8 cala lub 6/8 cala nie pamiętam teraz. Ze wzgledu na to iz nie posiadałem takiej rury dałem rure 1/2 cala (gdyż takie wychopdziły z agregatu oraz było przelutowane w elemencie zewnętrznym. Długość rur to 4-5m
Działa ok.
  • Odpowiedz

pawelek

2009-08-22, 11:17:07
Użytkownik
Co do grubości rur myślę, że producent to dobrze przemyślał i przeanalizował jakie mają być ich średnice i dopuszczalne długości.

do "safelock" myślę ,że narazie działa ta twoja klimatyzacja tylko pytanie jak długo. Demontowałem dwu letni klimatyzator 8 kW, tam też wyjścia były 5/8 i 3/8, jakiś monter dał 1/2 i 1/4 cala ( pewnie takie miał) i sprężarkę trafiło.
  • Odpowiedz

safelock

2009-08-22, 11:30:46
Użytkownik
tylko czemu by miało spręzarkę rafić cos jesli samo wejście do sprezarki do 1/2 cala (juz od zawrou serwisowego)? Przeciez to jest waskie gardło.
  • Odpowiedz

safelock

2009-08-22, 12:47:25
Użytkownik
r12 napisał(a):Dlatego ze dając grubszy rurociąg na ssaniu niż przewidział producent -utrudniasz powrót oleju przez zmniejszenie szybkości przepływu No i co najgorsze zwiekszasz przegrzanie par zasysanych co szkodzi spręzarce
Napisałeś grubszy ale ja nie dałem grubszego tylko cieńszy z 5/8" na 1/2"
  • Odpowiedz

wogotto

2009-08-22, 12:59:58
Użytkownik
Witam.Moze odpowiedz znajdziesz tu http://www.forum.klimatyzacja.pl/viewtopic.php?id=2882
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa