Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klima dziala przez pierwsze 10minut a potem przestaje chodzic?

8 Odpowiedzi, 7774 Wyświetleń

safelock

2009-07-24, 08:02:34
Użytkownik
Witam.
Mam problem z jednym klimatyzatorem.
Jak przyjechałem do klienta to rury były bez czynnika puste wręcz (jakas nieszczelnosc w obwodzie ktora juz została wyeliminowana).

Klimatyzacja jest na czynniku R410 i jego moc to 3,5kW. Po uruchomieniu działa przez okolo 10 min (cisnienie spada do okolo 0.8-0,9MPa). Po tym czasie cisnienie wchodzi do okolo 1 ,5-1,7MPa mimo iż ewidentnie słychać iż pompa działa (następuje tak jakby wyrównanie ciśnienia). Dodam iż z czynnikiem przy odkrecaniu manometrów wyleciała zielona substancja przypominająca olej o dość specyficznym zapachu.

moja wstępna diagnoza to problem z sprężarką (nie potrafi przez dłuższy czas utrzymać ciśnienia - tak jakby utracił swoja szczelność). Myślę, iż ta substancja zielona to olej który wyciekł do obwodu z sprężarki i dlatego teraz nie potrafi utrzymać przez dłuższy czas ciśnienia i po około 10minutach następuje rozszczelnienie miedzy obwodem ssącym a toczącym.

Da się to jakoś naprawić bez wymiany sprężarki?? Dobrze myśle co do uszkodzenia?

Klimatyzacja to samsung neoforte teoretycznie na gwarancji lecz klienci olali przeglądy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-07-24, 08:03:44 przez safelock.)
  • Odpowiedz

byniom

2009-07-24, 09:12:30
Moderator
Myślę że ta substancja to barwnik który ktoś kiedyś może wpuścił bo miał podejżenie o wycieku i w ten sposób chciał zlokalizować.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

safelock

2009-07-24, 09:35:34
Użytkownik
A kwestia problemu inny serwisant mi doradził iż może być w środku wilgoć. Zalecił zabudowanie filtr wilgoci oraz dla pewności pozbycie się czynnika chłodniczego i danie na nowo (bąbel powietrzny) co myślicie o tym??
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-07-24, 09:53:18
Zaawansowany użytkownik
Jak dlamnie to masz wilgoć w układzie i kończącą sie sprężarke miałem kiedyś podobny przypadek jak ktoś mi poluzował nakrętke na rurze ssącej przy jedn zewnęcznej i zaciągneło deszczówke
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

Przemonter

2009-07-24, 10:44:08
Użytkownik
zgadza sie tez jestem za wilgocią,przedmuchaj uklad azotem i nastaw proznie na pare godzin moze jeszcze cos z tego bedzie...?
  • Odpowiedz

byniom

2009-07-25, 18:49:24
Moderator
Co do koloru oleju to ja wilgoć się dostanie do estrowego to się robi zielonkawy .
  • Odpowiedz

andrewrc

2009-07-29, 12:11:41
Użytkownik
witam
Podłącz manometry, włącz klimę i sprawdź jaki prąd pobiera aż do momentu gdy ciśnienie zacznie się podnosić. Jak prąd zacznie ci się zmniejszać to masz uszkodzoną sprężarkę. Czy w grzaniu działa poprawnie?
  • Odpowiedz

byniom

2009-07-29, 12:27:30
Moderator
Jle czasu musi stać sprężarka zeby pracował ponownie ? .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa