Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

lodówka amika AK260

5 Odpowiedzi, 5146 Wyświetleń

klimas

2009-08-02, 12:06:13
Nowy użytkownik
Na co dzień zajmuje się klimatyzacją a lodówkami nie więc wezwałem niby fachowca do niej . Nie chłodziła teraz działa tylko lodzi się rurka ssąca przy sprężarce i mam wrażenie że sprężarka chodzi cały czas. Podłączyłem z ciekawości manometry i ciśnienie na freonie 134a jest w czasie pracy 1,2 bar . Czy to normalne bo mnie wydaje się że za dużo.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2009-08-02, 13:21:07
Zaawansowany użytkownik
Dużo i to dużo za dużo.

Spuszczaj gaz powoli. Spuść trochę gazu do momentu gdy już nie będzie widać szronu na rurce ssawnej( ale bardzo powoli bo możesz spuścić za dużo ( ale to takla metoda MACAJEWA ).

Tak na dobrą sprawę to jaki masz problem jak robisz klimy? Zrób próżnię, ilość gazu masz podane w schładzarce -napuść ile trzeba i OK.

Ps. Pewnie i tak się długo nią nie nacieszysz. Brak gazu oznacza nieszczelność a to w praktyce oznacza wymianę lodówki.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-08-02, 13:27:23 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

klimas

2009-08-02, 14:09:50
Nowy użytkownik
Dzięki za podpowiedz nie zamierzam się bawić skoro ktoś naprawiał i wziął kasę niech to zrobi dobrze albo niech powie że się nie da. Po drugie nie robiłem nigdy lodówek i nawet freonu R 134 a nie mam a do jednej lodówki to mi się nawet nie kalkuluje kupować.
Pozdrawiam i dziękuje
  • Odpowiedz

elektromechanik

2009-08-02, 16:55:53
Zaawansowany użytkownik
Kol. klimas napisał ze na R 134. W domowych lodówkach instalacja jest na kapilarze. Nigdy nie można stwierdzić na jakim ciśnieniu chodzi. Zależy to od temperatury zewnętrznej, załadowania, konstrukcji całego układu i jeszcze paru innych rzeczy.

Jesli nie zna się ilości gazu to wtedy jedynie stary sposób na przeszronienie parowników.
  • Odpowiedz

klimas

2009-08-02, 18:47:05
Nowy użytkownik
Uważam temat za zamknięty .
Wszystkim dziękuje i pozdrawiam .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa