Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

wentylator się nie włącza w j.zewn.

47 Odpowiedzi, 41892 Wyświetleń
Wstecz 1 2

wogotto

2009-08-05, 22:07:51
Użytkownik
Ja czynnik 407 to wszelkie upuszczenie mozesz sobie darowac kazdy ubytek okolo 20 procent to wymiana calego czynnika w ukladzie ,a czy fachowiec po podlaczeniu rurek odkrecil zawory przy skraplaczu??? czy czasem nie pokazywal Jego manometr cisnienia w butli,sprawdz dokladnie wlaczajac pilotem na chlodzenie zadajac min. temp.co bedzie sie dzialo i nastepnie po 40 min wlacz urzadzenie na pompe ciepla na maxa i pisz co sie dzieje
  • Odpowiedz

martinbarca

2009-08-05, 22:11:06
Nowy użytkownik
dzieki za podpowiedz
rurki sa temperatury pokojowej,a wiec przyjmijmy ze gaz jest to sprezarka mogla ulec uszkodzenu podczas transportu czy raczej byla wadliwa fabrycznie
  • Odpowiedz

wogotto

2009-08-05, 22:11:22
Użytkownik
Jak z okolic Madrytu pisz na priv
  • Odpowiedz

martinbarca

2009-08-05, 22:13:40
Nowy użytkownik
jeszcze jedno jak wiatrak w motorze sie zalancza nie jest to jednoznaczne z tym ze sprezarka pracuje bo taka odpowiedz tez slyszalem
  • Odpowiedz

martinbarca

2009-08-05, 22:22:14
Nowy użytkownik
barcelona,jutro przeprowadze test i dam znac, chociaz jak chodzila na min temperaturze przez kilka godzin nic sie nie zminilo,dzieki jeszcze raz
  • Odpowiedz

martinbarca

2009-08-06, 18:42:42
Nowy użytkownik
witam, przeprowadzilem test, na moje nic specjalnego sie nie dzieje nie wiem dokladnie na co mam zwrocic uwage.przez okolo godzine klima pracowala na chlodzeniu na min temperaturze nastepnie przelaczylem na grzanie na max nie odczuwam zbytnio ciepleg nadmuchu bo w mieszkanieu jest 30 stopni.rurki bez zmian maja temperature otoczenia nie wyczuwam zadnych ruznic temperatur
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-08-06, 19:07:23
Zaawansowany użytkownik
a masz możliwość sprawdzenia czy sprężarka chodzi może podczas transportu coś wypieło sie . A wogule słychać sprężarke przy jedn zewnęcznej

pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

martinbarca

2009-08-06, 19:09:40
Nowy użytkownik
poczytale troszke i dochodze do wniosku ze moj instalator nie mial zbytniego doswiadczenia - zastanawia mnie tylko czy mogl przez swoje nieswaidome dzialanie zniszczyc sprezarke??bo z tego co pisza jest to dosc delikatny sprzet i wyczuulony na niedociagniecia i niedbalstwo o szczegoly?!prosze o podpopwiedzi dzieki
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-08-06, 19:22:05
Zaawansowany użytkownik
Kolego ciężko co kolwiek mówić skoro nie wie się co jej jest . Może być głupota albo poważna usterka . Można tylko gdybać ale to nic nie da.
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

martinbarca

2009-08-06, 20:30:21
Nowy użytkownik
napewno chodzi wentylator,a sprezarka hmmm a jaki to ma byc mniej wiecej dzwiek "buczenie" sory ale nie mialem stycznosci wczesniej z klima i nie mam wzorca
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-08-06, 20:31:03
Moderator
Pisałeś że silnik w agregacie zewnętrznym działa to jak możesz to sprawdź czy działa sprężarka. Ale aby tego być pewnym to odkręć blache( obudowe) i bezpośrednio dotknij w środku sprężarki. Możesz mieć mylne informacje że agregat niby działa ale faktycznie to tylko wiatrak hula. Pzdr
  • Odpowiedz

martinbarca

2009-08-06, 20:33:17
Nowy użytkownik
powiedz mi czy istnieje duza szansa na zniszczenie ktoregos z podzespolow przy nie umiejetnym podlanczaniu
  • Odpowiedz

martinbarca

2009-08-06, 20:35:02
Nowy użytkownik
zobaczmy...
  • Odpowiedz

martinbarca

2009-08-06, 20:55:43
Nowy użytkownik
sluchaj sprezarka jest goraca jak cholera nie moge narazie wlaczyc klimy i sprawdzic czy chodzi sprezarka bo nie moge dojsc do 2 srobek ale zaraz sie postaram
  • Odpowiedz

martinbarca

2009-08-06, 20:59:24
Nowy użytkownik
kladac na niej reke powinienem czuc drgania badz jkikolwiek odruch pracy a wynika z tego ze tylko wiatrak chodzi i gporaca az pazy w reke
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-08-06, 21:18:28
Moderator
uuu to nie dobrze
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-08-06, 21:21:58
Moderator
Albo gaz uciekł i się przegrzała albo jest zwarta i przechodzi przez nią prąd zwarciowy. Jak ostygnie i się uruchomi to możę troszkę po hula jak nie ruszy w ogólę to raczej złom. Polej po niej wodą zimna jak masz możliwość tylko uważaj na kable które idą od góry.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-08-06, 21:37:36
Moderator
martinbarca napisał(a):kladac na niej reke powinienem czuc drgania badz jkikolwiek odruch pracy a wynika z tego ze tylko wiatrak chodzi i gporaca az pazy w reke
Tak, wyczujesz drgania i głos jak z lodówki tylko troszkę głośniejszy. Na pytanie czy mogło coś ulec uszkodzeniu w złym podłączeniu mogę napisać stanowczo "tak" ale to musiałeś mieć wybitnego pecha aby natrafić na takiego fachowca.
  • Odpowiedz

martinbarca

2009-08-06, 21:40:21
Nowy użytkownik
no nic coz musztarda po obiedzie, powiedz mi tylko czy lepiej kupic nowa jednostke zewnetrzna czy probowac ja naprawic
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-08-06, 21:44:28
Moderator
Jeżeli padła sprężarka to jej się nie naprawia tylko trzeba wy lutować i nową wlutować. Ale to może być taki drogi koszt bo: wy lutowanie w lutowanie koszt gazu nowego, samej sprężarki nowej + robocizna. Zapytaj ile może kosztować nowy cały agregat + jego wymiana która będzie szybsza i niekiedy tańsza. pzdr
  • Odpowiedz

martinbarca

2009-08-06, 21:51:39
Nowy użytkownik
dzieki pomogliscie mi bardzo do milego pozdro jestescie niesamowici
  • Odpowiedz

byniom

2009-08-07, 05:26:57
Moderator
Jeżeli po włączeniu buczy i nieche wystartować ale po parunastu sekundach buczenie ustaje a on nadal nie chodzi to możesz jeszcze sprawdzić kondensator czy nie jest uszkodzony i pomierzyć czy ma właściwą pojemność.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa