Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

nietypowa sprawa c.d.

24 Odpowiedzi, 22174 Wyświetleń

waldemar

2009-08-10, 06:29:57
Nowy użytkownik
kiedyś zwróciłem się na forum o pomoc przy zakładaniu klimatyzacji i dogadałem się z użytkownikiem nawet zaawansowanym tego forum ( nicka jego nie podam bo nie jestem aż taki donosiciel) aby przyjechał do mnie na Ukrainę i sfinalizował samo podłączenie. wszystko było cacy ale do czasu-gostek przepadł ani be ani me.telefon zamilkł w czerwcu choć obiecał ze przyjedzie. no cóż różni ludzie bywają...
do rzeczy: nie ufając miejscowym pseudo fachowcom ( niestety to wschód) i nie mając innego wyjścia zamontowałem te 13 sztuk ( HAIER) samodzielnie a co najważniejsze
udało się-wszystkie pracują o.k. ( niektórzy zaraz dopiszą: na razie hi,hi)
no ale teraz czeka mnie pewnie dużo większy problem; jak to wszystko konserwować ,
posprawdzać parametry-już się obczytałem ale im więcej czytam tym mniej wiem. a wydawało mi się najtrudniejsze założenie. może ktoś pomoże :choćby czy w Polsce czynnik R22 można gdzieś kupić? i czy dużo go potrzeba do ewentualnego uzupełnienia
pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-08-10, 14:41:42
Moderator
Czynnik R-22 można spokojnie kupić ale na certyfikat odbytego szkolenia w COCH bądź inny uprawnionym miejscu np: Warszawa PW. Jak dobrze zainstalowałeś to nic nie potrzebujesz do uzupełnienia, będzie chodzić jak lodówka Smile. Pzdr
  • Odpowiedz

byniom

2009-08-10, 16:20:45
Moderator
Trochę mnie dziwi dlaczego te haiery masz na R22? Praktycznie od 2004 roku niemożna sprzedawać sprzętu nowego na ten czynnik. Co do kupienia to tak jak napisał tommatiz .Ilość jaka jest potrzebna do serwisu to wyjdzie dopiero w parniu i dowiesz się jak dobrze to zrobiłeś , jeżeli wszytsko jest szczelne to to nie masz się co martwić dopuszczaniem.Na wszelki wypadek radzę się przygotować na wymianę czynnika np. na r422D bo z nim jeszce niema takich problemów jak z r22 jeżeli chodzi o zakup i w razie wycieków to wymieniać na ten czynnik.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-08-10, 17:07:04
Moderator
Byniom ja wymieniam na R417C jako zamiennik R22 pytanie jak cenowo stoja te gazy i który tańszy. A co do Haierów na R22 to dziwna sprawa bo Haier do Polski wszedł w 2004 i już z czynnikiem na R407C a w 2005 już były na R410A to faktycznie skąd są te na R22 ?????????????? Pzdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-08-10, 17:18:45 przez tommatiz.)
  • Odpowiedz

byniom

2009-08-10, 17:40:41
Moderator
Ja się tak przyczepiłem do tego r422d bo taki stosowałem ale nie zaszkodzi zastosować r417c tylko musze oblukać tak jak piszesz ceny tych czynników Big Grin . A tak na marginesie to jeżeli masz jakąś specyfikację do niego to możesz podrzucić bo ja nigdzie nie mogę o nim wzmianki znaleźć .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-08-10, 17:42:42 przez byniom.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-08-10, 17:51:05
Moderator
Szukasz DTR Haiera??
  • Odpowiedz

byniom

2009-08-10, 18:05:16
Moderator
Nie dtr haiera tylko karty od R417c bo nigdzie nie mogę nic takiego znaleźć Big Grin
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-08-10, 18:07:25
Moderator
OK Jak chcesz to napisz maila do TOTALINE w Carrierze to powinni podesłać karte. Albo ja wyślę zapytanie i podeślę Tobie. Pzdr
  • Odpowiedz

Remik

2009-08-10, 18:11:54
Zaawansowany użytkownik
Witam
Sądzę, że tommatiz miał na myśli R417A. O R417C też nic nie znalazłem
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-08-10, 18:13:13
Moderator
Tak sorry pomyłka mój błąd. To z przepracowania ale jeszcze 4 dni i urlop Smile. Pzdr
  • Odpowiedz

waldemar

2009-08-10, 18:28:54
Nowy użytkownik
te Haiery zostały kupione i zamontowane na Ukrainie a nie jest to Unia i przepisy dot. ekologi jeszcze tam nie obowiązują ( i pewnie długo nic się nie zmieni)
chciałem kupić profilaktycznie butle gazu i niech sobie leży na wsiakij słucziaj.
martwi mnie jedynie brak mojej zdolności pomiaru ciśnienia czy jakkolwiek się to mierzy aby sprawdzić czy coś się nie ulatnia. co prawda w czasie montażu piana do sprawdzania szczelności lała się obficie i nic nie wykazało, rurki mocno skręcone ale diabeł nie śpi- a jaka jest żywotność klimatyzatora? czy trzeba psikać jakimś WD we wrażliwych miejscach? boję się też o pająki żeby sobie nie mościły kokonów w jednostkach zewnętrznych
pozdrawiam , morzeczarne.pl
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-08-10, 18:33:29
Moderator
Jak chcesz w prosty sposób sprawdzić skuteczność klimatyzatora bez ingerencji w układ chłodniczy to kup termometr elektroniczny z sondą i zmierz temperatury na wylocie z jednostek wewnętrznych ustawiając temperaturę na najniższą i najniższe obroty. Jak będziesz miał temperatury między 5-12'C to jest OK. Żywotność jak dobrze zamontowane i dobrze dobrane do pomieszczenia to rożnie od tygodnia :0 do kilkudziesięciu lat z uwzględnieniem serwisowania. WD raczej nie masz gdzie psikać. Na pajaki nie poradzisz musisz serwisować. Pzdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-08-10, 18:34:03 przez tommatiz.)
  • Odpowiedz

waldemar

2009-08-10, 18:51:53
Nowy użytkownik
tommatiz napisał(a):Jak chcesz w prosty sposób sprawdzić skuteczność klimatyzatora bez ingerencji w układ chłodniczy to kup termometr elektroniczny z sondą i zmierz temperatury na wylocie z jednostek wewnętrznych ustawiając temperaturę na najniższą i najniższe obroty. Jak będziesz miał temperatury między 5-12'C to jest OK. Żywotność jak dobrze zamontowane i dobrze dobrane do pomieszczenia to rożnie od tygodnia :0 do kilkudziesięciu lat z uwzględnieniem serwisowania. WD raczej nie masz gdzie psikać. Na pajaki nie poradzisz musisz serwisować. Pzdr
dziekuję za te wskazówki ale tu mnie boli:
co to znaczy serwisować? jakie czynności wchodzą w skład serwisowania, jak często trzeba serwisować- ja wiem że ręce wam się załamują jak czytacie takie zielonego ludka ale prosze mnie zrozumieć: to jest Ukraina i za dobrze znam tamtejszych fachowców żeby im zlecić takie rzeczy więc musze się sam nauczyć no chyba że ktoś wpadnie nad Morze Czarne?
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-08-10, 18:54:03
Moderator
To tak z grubsza:
Konserwacja i serwis obejmuje następujące czynności :
a) przegląd obudowy urządzenia,
b) przegląd połączeń elektrycznych,
c) sprawdzenie szczelności układu chłodniczego,
d) sprawdzenie ciśnień pracy na ssaniu i tłoczeniu,
e) czyszczenie filtrów powietrza w jednostkach ściennych, podsufitowych, kasetonowych
oraz wymiana filtrów w urządzeniach kanałowych.
f) czyszczenie skraplacza,
g) czyszczenie parownika,
h) sprawdzenie układu odprowadzenia skroplin,
i) ewentualne uzupełnienie czynnika chłodzącego.
  • Odpowiedz

waldemar

2009-08-10, 19:01:17
Nowy użytkownik
f) czyszczenie skraplacza,

uhu to już całkowita magia dla mnie-chyba przeceniłem swoje możliwości

a jeszcze to
d) sprawdzenie ciśnień pracy na ssaniu i tłoczeniu-
tu chyba dałbym radę kupić manometr ( ale jaki?) i byłoby ok ale diabeł tkwi dalej w szczegółach

dzięki tommatiz-jakiś kontakt do ciebie?
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-08-10, 19:05:51
Moderator
tommatiz@wp.pl Na początek wystarczy Tobie miernik temperatury zamiast manometrów. jak tambędziesz miał złe odczyty wtedy manometry. F i G to nic innego jak specjalna chemia i zwykła praca myjkowego Smile a to wszyscy potrafimy bez przeszkolenia Smile. Pzdr
  • Odpowiedz

byniom

2009-08-10, 19:09:06
Moderator
wldemar czegoś tu nie rozumię bo napisałeś że sam to wszystko uruchomiłeś a teraz się pytasz czym to się mierzy więc jak to uruchomiłeś ? nie robiłeś próżni ? nie podpinałeś manometrów ? Jeżeli tylko skreciłeś śrubunki i odkręciłeś zawory to możesz mieć problemy techniczne .Nie śmieję się z ciebie jako nowicjusza tak jak to napisałeś w pierwszym poście ale jak do takiego sprzetu się zabierasz to wypadało by trochę narzedzi kupić tym bardziej że taką ilość miałeś do założenia .
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-08-10, 19:29:21
Moderator
waldemar napisał(a):f) czyszczenie skraplacza,

uhu to już całkowita magia dla mnie-chyba przeceniłem swoje możliwości

a jeszcze to
d) sprawdzenie ciśnień pracy na ssaniu i tłoczeniu-
tu chyba dałbym radę kupić manometr ( ale jaki?) i byłoby ok ale diabeł tkwi dalej w szczegółach

dzięki tommatiz-jakiś kontakt do ciebie?
Napisałeś że dałbyś radę kupić manometr (tylko jaki) i tu jak kolega Byniom napisał to jak próżnię robiłeś i wpuszczałeś gaz??? Manometr to takie naj naj narzędzie w klimatyzacji. Tak to mniej więcej wygląda http://www.allegro.pl/item708086395_prom...f_vat.html Pzdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-08-10, 19:31:28 przez tommatiz.)
  • Odpowiedz

waldemar

2009-08-10, 20:00:53
Nowy użytkownik
otóż te Haiery miały już w sobie gaz a nawet ciut więcej niż trzeba a następnie wg.instrukcji przedmuchałem wypuszczając ciut gazu w powietrze ( nastąpi atak ekologów?)i to był ten samodzielny montaż. może prymitywne ale skuteczne ( na razie)
mój sprzęt to kielicharka , klucze i pianka oraz rurki miedziane-powtarzam nie miałem innej możliwości-bo obiecał gosciu z tego forum przyjechać i liczyłem że przyjedzie ale nie dotarł, więc co miałem zrobić?
jak na razie wszystko chodzi ale myślę już o następnym sezonie
  • Odpowiedz

byniom

2009-08-10, 20:09:29
Moderator
To zanim weźmiesz się za przegląd w przyszłym sezonie to kup przynajmniej manometry żebyś wiedział co tam piszczy w tych splitach i jak będziesz zadawał pytanie typu " koledzy klima mi słabo chłodzi i co to może być ? " to wtedy podasz jakie masz ciśnienia w układzie Big Grin bo będziesz miał na czym odczytać.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-08-10, 20:09:59 przez byniom.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-08-10, 20:10:03
Moderator
Powiem tak i jest to autentyk Smile : w 1999 albo 1998 roku jak wchodziło LG do Polski i szkolenie robili Koreańczycy to padło pytanie ze strony monterów. Ile czasu ma być sprawdzana próżnia?? Koreańczycy zdziwili się popatrzyli na siebie, jeszcze raz tłumaczenie z Polskiego na Angielski i Koreańczycy powiedzieli: "Co to próżnia? Tego się nie robi tylko się przedmuchuje gazem" Więc kolego Waldemar tak to wygląda. Pzdr
  • Odpowiedz

waldemar

2009-08-10, 20:16:43
Nowy użytkownik
byniom napisał(a):To zanim weźmiesz się za przegląd w przyszłym sezonie to kup przynajmniej manometry żebyś wiedział co tam piszczy w tych splitach i jak będziesz zadawał pytanie typu " koledzy klima mi słabo chłodzi i co to może być ? " to wtedy podasz jakie masz ciśnienia w układzie Big Grin bo będziesz miał na czym odczytać.
ano nie będę żałował na manometr o nie, i wiem że muszę się jeszcze uczyć
jak na razie cieszę się że sobie poradziłem, Haiery się dobrze spisują i mimo temp . codziennej ok. 30 st dają rade
i trzymam za słowo i podam te ciśnienia w układzie hi,hi
dzieki byniom
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-08-10, 20:40:04
Moderator
Zainstalowałem ok 70 HAIEROW i tylko w jednym miałem awarię że pękła nakrętka chyba 1/2 na skraplaczu i gaz uciekł. NIC WIĘCEJ SIĘ Z TYMI URZĄDZENIAMI NIE DZIAŁO tylko ich design był taki sobie i jakość plastików kiepska reszta OK. Pzdr
  • Odpowiedz

byniom

2009-08-11, 05:09:18
Moderator
Jeżeli do tej pory chodzą dobrze to miej nadzieję że tak będzie dalej Big Grin
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa