Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zatarta sprężarka

12 Odpowiedzi, 13387 Wyświetleń

magda1975

2009-08-19, 10:12:34
Nowy użytkownik
Witam. Mam całkiem spory problem z klimatyzacją w seacie leonie z 2006 r. Serwis stwierdził zatarcie sprężarki. Czy moglibyście mi pomóc? Chiałabym się dowiedzieć w jaki sposób mogła się zatrzeć ta sprężarka. Serwis twierdzi oczywiście, że oni nie mają nic wspólnego z uszkodzeniem. Samochód mam od nowego i serwisowany był tylko w jednym serwisie - u autoryzowanego dealera seata.
Będę wdzięczna za każdą pomoc.
Pozdrawiam
Magda
  • Odpowiedz

zielak1979

2009-08-19, 10:24:22
Nowy użytkownik
A co z gwarancją ? Jeżeli masz od nowości ten samochód to powinna być gwarancja.
  • Odpowiedz

tom17

2009-08-19, 10:30:58
Użytkownik
magda1975 napisał(a):Chiałabym się dowiedzieć w jaki sposób mogła się zatrzeć ta sprężarka.
taka przypadłość. wszystkie auta grupy vw mają problem z tymi sprężarkami (szczególnie z zexelem dcs).
  • Odpowiedz

awax

2009-08-19, 10:43:08
Top użytkownik
Czy przypadkiem to "zatarcie" nie nastąpiło w krótkim czasie po "nabiciu"klimy?
Osobiście w tym roku miałem jeden przypadek zatartej sprężarki ewidentnie po nieprawidłowym napełnieniu i naprawdę rzadko do takich uszkodzeń dochodzi zwłaszcza,że musi to zbiec się jednocześnie z uszkodzeniem któregos z innych podzespołów jak presostat,wentylator itp.
  • Odpowiedz

awax

2009-08-19, 10:44:43
Top użytkownik
tom17 napisał(a):
magda1975 napisał(a):Chiałabym się dowiedzieć w jaki sposób mogła się zatrzeć ta sprężarka.
taka przypadłość. wszystkie auta grupy vw mają problem z tymi sprężarkami (szczególnie z zexelem dcs).
Sprężarki ze zmienną wydajnością przy prawidłowym serwisowaniu nie sprawiają żadnych problemów.
  • Odpowiedz

gajdek419

2009-08-19, 10:57:38
Zaawansowany użytkownik
awax napisał(a):
tom17 napisał(a):
Sprężarki ze zmienną wydajnością przy prawidłowym serwisowaniu nie sprawiają żadnych problemów.
zapewniam Cię, podobnie jak Tom17, że widziałem nie jedną sztukę która nie wykazywała nawet żadnych śladów zuzycia, zatarcia a i tak nie działała (uszkodzenia elektrozaworów).
Stajnia VW ma 3 dostawców spręzarek a dwie marki tj: Zexele DCS oraz Sandeny PXE sprawiają niemałe problemy z trwałością. Zużyte bieżnie na wale (odpadający teflon), uszkodzenia sprzęgieł zrywalnych - to również normalne w tych sprezarkach
  • Odpowiedz

magda1975

2009-08-19, 11:30:59
Nowy użytkownik
Uszkodzenie ujawniło się po odgrzybianiu klimatyzacji. To w takim razie co ja mogę zrobić? Gwarancji już nie mam, bo seat daje dwuletnią gwarancję, a samochód kupiłam w XII 2006 r. Serwis mnie poinformował, że opiłki metalu dostały się do układu więc trzeba wymienić sprężarkę, wyczyścić cały układ i zapłacić ok 5000,00 zł. Przecież ten samochód nie ma jeszcze trzech lat!!! To jest służbowy samochód, do tego w leasingu. Kto ma za to zapłacić? Czy jest możliwe, żebym to ja uszkodziła klimę? Stosowałam się do zaleceń - używam klimy co prawda żadko, ale przynajmniej raz lub dwa razy w tygodniu włączałam ją na kilka minut. Serwis stwierdził, że uszkodzenie po prostu się zrobiło samo. Dla mnie jest to niedopuszczalne, żeby w niespełna trzyletnim samochodzie wysiadła klima i to do tego tak poważne uszkodzenie.
Czy mam jakieś opcje? Czy czeka mnie jednak tak masakryczny wydatek?
Bardzo dziękuję wszytkim za pomoc.
  • Odpowiedz

gajdek419

2009-08-19, 12:07:04
Zaawansowany użytkownik
To, że sprężarki nie są wytrzymałe to pzreciez nie Twoja wina. Najgorsze jest to, że padła zaraz po okresie gwarancji. Ale niestety teraz tak już robią auta, żeby wytrzymały okres gwarancyjny a potem tylko płatny serwis.
Zawsze możesz zregenerowac spręzarkę i wypłukać układ o wiele taniej w dobrym warsztacie a niekoniecznie w serwisie.
  • Odpowiedz

tom17

2009-08-19, 12:55:55
Użytkownik
awax napisał(a):Sprężarki ze zmienną wydajnością przy prawidłowym serwisowaniu nie sprawiają żadnych problemów.
zgadzam się że poprzez nieumiejętne serwisowanie można łatwo uszkodzić te sprężarki (szczególnie pewne konstrukcje), ale w tym przypadku te sprężarki wracały seryjnie do naprawy z aut które miały po kilkadziesiąt tysięcy przebiegu i były jeszcze na gwarancji więc w tym przypadku nie możemy chyba mówić o złym serwisie

magda1975 napisał(a):Uszkodzenie ujawniło się po odgrzybianiu klimatyzacji
jeżeli tylko po odgrzybianiu to zatarcie jest całkowitym przypadkiem, natomiast jeżeli ktoś nabijał Ci czynnik to rzeczywiście mógł coś "popsuć". to że serwis nie znaczy że zrobi dobrze

magda1975 napisał(a):więc trzeba wymienić sprężarkę, wyczyścić cały układ i zapłacić ok 5000,00 zł
u dobrego "klimiarza" powinnaś zrobić to za ok. 50% tej ceny
  • Odpowiedz

magda1975

2009-08-19, 13:00:07
Nowy użytkownik
A nie mogę w żaden sposób wyegzekwować naprawy od serwisu na ich koszt? Przecież samochód był cały czas serwisowany w tym samym serwisie i nikt inny nigdy do tego samochodu nie zaglądał.
  • Odpowiedz

tom17

2009-08-19, 13:12:32
Użytkownik
magda1975 napisał(a):A nie mogę w żaden sposób wyegzekwować naprawy od serwisu na ich koszt? Przecież samochód był cały czas serwisowany w tym samym serwisie i nikt inny nigdy do tego samochodu nie zaglądał.
wszystko zależy od serwisu. auto nie jest juz objęte gwarancją więc nie mają obowiązku ale przecież w serwisie mają wiedzę że to taka przypadłość i Ty na pewno nie jesteś pierwsza której to się zdarzyło więc w ramach dobrej współpracy mogli by pokryć część kosztów (wiem że czasami tak się zdarza jak auto jest zaraz po gwarancji a koszt naprawy jest wysoki)
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2009-08-19, 18:04:19
Top użytkownik
Jezeli nie minęło 3 lata od zakupu auta to w ramach ręmkojmi powinni naprawić lub wymienić sprężarke.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa