Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Kupilem przenosny no i ...

5 Odpowiedzi, 13892 Wyświetleń

nicesound

2007-05-26, 19:54:08
Nowy użytkownik
Witam,

Kupilem przenosny klimatyzator w supermarkecie (produkt na licencji Hyundai), niedlugo po zakupie zadalem sobie pytanie czy za te cene (1000 PLN) nie mozna by bylo poszukac czegos lepszego, a nie kupowac w zasadzie w ciemno, ale stalo sie, wiec ja z czym innym.

Dopiero po podlaczeniu i zabawie z nim przez kilka godzin zrozumialem jak wazne w calej tej zabawie jest odprowadzania cieplego powietrza, jak bardzo grzeje sie gruba rura, jak w sumie ciezko jest ja wywlec zza okno (czesci nie pasuja do okna) i w sumie jakie duze musza byc straty chlodu.

Mysle teraz o tym, zeby zamienic gruba rure, ktora odgrywa mi role 'kaloryfera' na jakas taka, ktora bedzie ciensza (mniejsza powierzchnia grzania), by mozna bylo stawiac urzadzenie w roznych miejscach, a nie tylko blisko okna - czytaj daleko od mojego biurka. Ale poniewaz sie nie znam, moge nie miec racji:

1 czy ciensza rura znaczaco zmniejszy wydzielanie ciepla (a moze nie zmniejszy wcale?)
2 czy za cienka rura nie zadlawi klimatyzatora? czy mozna gdzies dostac przejsciowke do takiej rury?

Jesli juz mozna by bylo zamienic te rure, to na jaka? z jakiego materialu? Czy to w ogole ma sens? Chociaz jak teraz patrze na ten plastikowy 'kaloryfer', to nie wyobrazam sobie, zeby nie mozna byloby czegos z tym zrobic.

3 Jak istotna role odgrywaja nieszczelnosci (otwarte okno na te cholerna rure, niedomkniete drzwi, itp)? Poniewaz w przenosnym klim. straty prawie z definicji sa duzo wieksze, moze mozna 'domowymi sposobami' sobie pomoc - uszczelnic okno (czym?), itp.

Ostatnie pytanie:
4 Temperature moge nastawic na najmniej 15C - nizej sie nie da. Przy wylocie jest ok 15C. Mam takie jakies subiektywne wrazenie, ze ten klimatyzator slabo chlodzi. Nie wiem, czy to nieslusznie. Czy istanieje taka mozliwosc, zeby klimatyzatory roznie chlodzily (mam na mysli te o takich samych parametrach, nowe, prosto ze sklepu)?

to jeszcze PS: czy kratke wylotu powietrza ustawic w gore czy to nie ma specjalnego znaczenia? zwykle ustawiam na ok. 2/3 w gore.

Dzieki,
Tomek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-05-26, 20:13:34 przez nicesound.)
  • Odpowiedz

Bartek-Lodz

2007-05-27, 06:22:16
Nowy użytkownik
Witam, ośmiele się odpowiedzieć Ci na twoje pytania mimo iż nie jestem fachowcem od klimatyzacji (Senior - prosze nie bij). Otóż kiedyś dawno dawno temu kupiłem też taki klimatyzator przenośny i wiem jakie problemy powstają. Otóż ta rura, która jest dołączona jest z takiego grubego tworzywa, jeżeli ją przedłużysz albo zastąpisz inną cieńszą bardzije giętką albo wręcz grubą foliową to ta rura staje się niejako grzejnikiem w pomieszczeniu i klimatyzator zamiast chłodzić to jeszcze podnosi temperature. Zwężyć tej rury też nie wolno bo będzie następowało cofanie ciepłego powietrza w klimatyzator i znowu sytuacja się powtórzy - będzie grzało zmiast chłodzić. Rura od klimatyzatora powinna iść jak najniżej. Jest kilka sposobów, żeby mieć pocieche z tego urządzenia.
1. Kujemy otwór o średnicy rury pod oknem ( w ścianie) montujemy kratkozłączke i tam nasadzamy rure. Wtedy zamykamy okna w pomieszczeniu i robi się przyjemnie chłodno a całe ciepłe
powietrze jest wywalane za pomieszczenie.
2. Przerabiamy okno - wyjmujemy jedno skrzydło okna - najlepe to małe - idziemy do stolarza, zawężamy od dołu na jekiś 20 cm tak aby spokojnie zabufować to jakąś sklejką i tam robimy otwór
na rurę wylotową a w reszte okna wstawiamy szybę.
3. Wystawiamy rurę za okno - robimy mocowanie skrzydła do futryny jakąś gumą czy innym trzymajcem - abuy się nie otwerało bardziej i uszczelniamy - kocem albo innym czymś (pomysł
najbardziej durny aczkolwiek skuteczny)
4. Nawiew możesz sobie ustawiać jak Ci pasuje po to jest możliwość regulacji.

Tak czy inaczej po dłuższym użytkowaniu takowego urządzenia zrozumiesz, że to nie jest to i zaczniesz rozglądać się z splitem. Jeżeli zrobisz odprowadzenie na ciepłe powietrze to uzyskasz całkiem niezły efekt z tego klimatyzatora tyle że jest jeszcze jeden problem, o któym nigdzie w instrukcjach tych wynalzków nie piszą - one robią w pomieszczeniach gdzie pracują podciśnienie. Bo jak zamknie się pokój i nie ma kratki wentylacyjnej to on cały czas wysysa z pokoju powietrze. Do tego ten hałas - po kilku godzianch pracy tego wynalazku organizm jest bardziej zmęczony tym warczeniem niż samym upałem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-05-27, 09:19:42 przez Bartek-Lodz.)
  • Odpowiedz

senior

2007-05-27, 19:46:09
Zaawansowany użytkownik
Widzę Bartek, że jeszcze trochę a w Łodzi będzie kolejna firma klimatyzacyjna:-))))))pozdrawiam
  • Odpowiedz

Bartek-Lodz

2007-05-27, 20:11:56
Nowy użytkownik
Nie ma obaw, nie mam czasu żeby się brzebranżowić Wink)))
  • Odpowiedz

nicesound

2007-05-28, 02:23:37
Nowy użytkownik
Dzieki Bartek,

Wymyslilem, ze rure wstawie nie za okno, ale na sciane za ktora jest strych, ktory nalezy zreszta do nas - nie powinno byc problemu.
Wtedy mozna urzadzenie postawic blisko sciany, rura przechodzi od razu w sciane na niskiej wysokosci, jest b. krotka, powierzchnia grzania jest mala. Tak to wyglada w teorii.

Czy wypuszczanie cieplego powietrza do innego zamknietego (sa zawsze otwarte dwa okna) pomieszczenia to dobry pomysl?

Co do splita, tak, oczywiscie juz w dniu zakupu klimatyzera zaczalem o nim myslec Wink)

Raz jeszcze dzieki za informacje.

.t
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa