Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pułapka olejowa.

40 Odpowiedzi, 56791 Wyświetleń
Wstecz 1 2

Tadeusz4321

2009-09-08, 17:42:29
Top użytkownik
Brawo stefanbud
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-09-08, 18:00:53
Moderator
Kiedyś na szkoleniu z Carriera odnośnie urządzeń typu Split Multi split i VRF temat doszedł do robienia kielichów. Pan inżynier wiek ok. 55 lat głównie i tylko za biurkiem pracował, opowiada jak je trzeba robić. Rozgadał się pokazywał rysunki maszynki do robienia kielichów oczywiście zaznaczył że najlepsza jest dziadkowa na zmienne kamienie ( wkładki) itd.... gdzie w końcu nie wytrzymałem i mówię: Szanowny Panie, wszyscy tu obecni nie od dziś zajmujemy się klimatyzacją chłodnictwem i co niektórzy maja na koncie ponad 1000 zamontowanych klimatyzatorów co daje 4000tys kielichów wykonanych i brak nieszczelności i wydaję mi się żę nie ma potrzeby tłumaczenia nam jak się je wykonuje bo tak na prawdę to my możemy pokazać i nauczyć Pana jak się je wykonuje.......... KONSTERNACJA, następny slajd. Na przerwie dostałem gratulacje od członków szkolenia Smile. Zgadzam się żę są teoretycy ale też i praktycy tak jak mój były szef wykładowca na PW który jak była potrzeba wsiadał w samochód i pytał się co trzeba zrobić aby coś przyspieszyć czy po prostu pomóc.... Pzdr Kolego R12 nie zapewniaj mnie że bym się pierwszy drapał po głowie bo w sumie nie wiesz jakie faktycznie mam doświadczenie i czym dokładnie się zajmuję. Nie stwierdzaj od razu faktu... Pewien jestem w 100% żę teoria nie idzie w parze z praktyką Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-09-08, 18:04:09 przez tommatiz.)
  • Odpowiedz

barbie

2009-09-08, 18:07:48
Top użytkownik
nikt nie poruszył właściwej prędkości czynnika w rurze ssawnej.można wykonać dodatkową rurę do pracy przy niepełnej wydajności.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-09-08, 18:17:49
Moderator
Może na tych fotografiach jest ktoś z forum i się ukrywa pod jakimś loginem Smile ?? Pzdr
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-09-08, 18:25:41
Top użytkownik
Witam

Pewnie któryś z tych na zdjęciach to R12 i Barbie. Robią sobie z nas akademickie żarty i ubaw maja po pachy. [Obrazek: laie_67.gif]

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

HVAC

2009-09-08, 18:45:13
Użytkownik
to wszystko wyjaśnia Sad
  • Odpowiedz

HVAC

2009-09-08, 19:20:17
Użytkownik
To, że mogłbyś być jednym z nich Sadmm)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-09-08, 19:58:12
Top użytkownik
Witam

,,Niestety nie'' walisz chłopie akademicką wiedzą a praktyków masz za nic, wszystko co się powie ,,to źle, ja bym lepiej, a w książce to napisali...'' czujemy się nie docenieni przy twojej postaci, no i cały czas mylisz specjalne pojęcia żeby sprawdzić naszą czujność, no.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-09-08, 20:49:42
Top użytkownik
Witam

Ja jestem zawsze spokojny. Nie bierz sobie moich uwag do serca, jestem typem zrzędliwym. Chodzi mi o to że każdego poprawiasz i nie zawsze masz racje. Narzucasz wręcz swoje zdanie i nie bierzesz jeńców Big Grin

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-09-08, 21:03:03
Top użytkownik
Witam

A może się mylę, nieważne.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-09-08, 21:46:28
Zaawansowany użytkownik
jak ssanie do kitu to przechylenie drinka nie pomoże Big Grin Big Grin Big Grin
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-09-23, 13:58:43
Top użytkownik
Witam

Zauważyłem że za bardzo nie ma ruchu na dziale klimatyzacja(znaczy nikt nie potrzebuje pomocy Big Grin), więc pozwoliłem sobie wrócić do tematu kieszeni olejowych w instalacji klimatyzatorów. Znalazłem ładny opis z obrazkami który uświadomił mi że większość montowanych klimatyzatorów jest z pompami ciepła a o tym nik nie wspomniał.

[Obrazek: 9e2b6e92658c4c70.jpg]

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Wojtasek0

2009-09-23, 18:25:55
Nowy użytkownik
Witam,
Po prostu dla większości "amatorów" jest już po sezonie. Co do zaprezentowanego obrazka to ciekawym on jest... Możesz podać jego żródło???

Pzdr
Wojtek
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-09-23, 19:53:56
Top użytkownik
Witam

Oczywiście że mogę podać źródło obrazka, jest to DTR do kasetonowców Big Grin

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

klimek74

2009-09-24, 18:22:49
Nowy użytkownik
Wojtasek0 napisał(a):Witam,
Mam taką zagwozdkę. Mianowicie mam instalację freonową gdzie róznica poziomów wynosi około 12 metrów. Dla tego nasuwa mi się pytanie odnośnie pułapek olejowych. W których miejscach należy je zainstalować????

Dziękuję za wszelkie propozycje.

Pzdr
Wojtek
Musisz napisac gdzie jest parowacz a gdzie skraplacz, czy to jest split, czy moze klimatyzacja w AHU z zaworem rozprężnym a moze chodzi ci o chlodnicza instalacje w mroznii?
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa