Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zapytanie

6 Odpowiedzi, 7052 Wyświetleń

yeti21

2009-09-23, 13:38:10
Nowy użytkownik
Witam Szanownych forumowiczów!
Mam takie pytanie: Moj ojciec prowadzi własną firmę od kilkunastu lat zwiazaną z chłodnictwem. Ja chciałbym w przyszłości również kontynuować tą działalność i ją rozszerzyć o np. wentylacje i inne pochodne.
Ale do rzeczy: Czy muszę mieć skończone koniecznie studia w tym kierunku? gdyż interesuje mnie to, ale oczywiście rodzice zmuszają, żebym poszedł na te studia.
Wiem, że w tej dziedzinie najważniejsza jest praktyka - i już się uczę po trochu i na ksiazkach, czasopismach i w internecie oraz w wakacje od dwoch lat w praktyce(gdyz mam dopiero 18 ;D), lecz chciałem mieć jakiś "papier" - alternatywę, żeby mnie ktoś kiedyś ewentualnie zatrudnił.
Do jakich instytucji się zwrócić? Czy po kursach i pracy u ojca a pozniej wiadomo na "swoim" ale bez studiów ktoś w razie mnie bez problemu zatrudni? i to nie na najnizsze stanowisko ale na jakiegos np. serwisanta, czy pracownika "doradcę technicznego"?
Serdecznie pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-09-23, 14:04:48
Moderator
Witam. Jak rodzice wyganiają na studia to idź i zrób. Lepiej być bez robotnym wyedukowanym niż bez robotnym nie wyedukowanym. Oczywiście praktyka jest najważniejsza i i dużo Tobie da. Kończąc jakieś kursy czy to z firm instalatorskich odnośnie danej marki i jej montażu i serwisowania to przydadzą się jeszcze papiery z ukończenia kursu np. COCH takie prowadzi. Do pracy przy klimatyzacji i nie tylko musisz mieć badania wysokościowe bo nie zawsze będziesz wszystko na ziemi robił, czasem po dachu będziesz biegał. Czy ktoś Ciebie zatrudni z papierami czy bez papierów i wykształcenia to sam możesz sobie odpowiedzieć. Na pewno nie zaszkodzi jakieś wykształcenie mieć. Teraz ćwicz praktykę i zadawaj Ojcu milion pytań i na studia. Pzdr
  • Odpowiedz

yeti21

2009-09-23, 14:17:41
Nowy użytkownik
Tak, ale jest własnie mały problem.
Bardzo interesuje mnie ten kierunek, ale nie jestem najlepszy z matmy i fizy a to na studiach podstawa. I obawiam sie ze sie nie dostane z moimi wynikami Wink
Czarne realia ;D Jestem teraz na etapie wyboru przedmiotow maturalnych, dlatego chce jeszcze dodatkowo usłyszec innych opini z zewnatrz.
Myslałem nad zrobieniem poprostu innego kierunku, łatwiejszego, z czego czuje sie lepiej i miec alternatywe w innym zawodzie bo tak tez sie da, i tak chyba własnie zrobie.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-09-23, 17:11:43
Moderator
Ja Tobie radzę rób jak uważasz Smile Pzdr
  • Odpowiedz

yeti21

2009-09-23, 17:35:01
Nowy użytkownik
Przecież tak na dobrą sprawę mozna mieć inny zawód a robić coś innego.
Ma się jakieś inne awaryjne wyjście. Wink Żeby robic to co chce tak na dobra sprawe czyli chłodnictwo, klimatyzacja, wentylacja wystarczy tylko kurs a jezeli chodzi o praktyki to nie mam z tym problemów - ojciec Wink
Swoją pracą człowieka oceniają a nie po "papierach" tak sadze
Poprostu chciałem usłyszec opinie innych, gdyz nie wiem pozatem jakie instytucje na kursy sa najlepsze i jak bede miał jeszcze jakies pytania to liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

boryspol

2009-09-23, 20:59:21
Użytkownik
Studiuj to w czym jesteś dobry i to co cię interesuje.
Ważne żebyś skończył wogóle studia.
Masz doskonały układ i sytuację.
Wytłumacz ojcu że nawet jako magister filozofii starożytnej możesz doskonale montować i obsługiwać klimy Smile

edit
Przydałoby się wątek przenieść do Hyde Park
Kupuję tylko polskie artykuły w polskich sklepach. Chciałbym też montować tylko polskie urządzenia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-09-23, 21:08:25 przez boryspol.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa