Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

chłodziarko - zamrażarki

10 Odpowiedzi, 8905 Wyświetleń

junakw

2009-10-08, 21:12:16
Nowy użytkownik
witam, co szanowni forumowicze sadzicie o markach chłodziarko - zamrażarek, które marki zapewniają bezawaryjną pracę przez długi okres użytkowania a w których występują często usterki: sprężarki, obiegu chłodniczego, termostatu, uszczelek w drzwiach i innych typowych np. dla danej marki/ modelu

pozdrawiam i czekam na wasze spostrzeżenia
  • Odpowiedz

Artic

2009-10-08, 21:34:54
Zaawansowany użytkownik
kup sobie Polara Big Grin tam tylko się filterki wymieniało Big Grin albo starą ruską Tongue
Libherr i husqvarna też bardzo dobre maszyny. reszta to tandeta z kupą elektroniki. Mam boscha którego dostaliśmy za darmo Big Grin komputer uszkodzony, ale gdyby nie BODZIO to chyba już bym ją dawno pocioł na złom Big Grin

Pozdro dla Bodzia
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

junakw

2009-10-09, 13:54:48
Nowy użytkownik
dzięki Artic za sugestie swoje. a co sądzicie o marce: SMEG, MIELE, TEKA? miał ktoś może doczynienia z nimi zarówno pod względem użytkowania jak i serwisu?
  • Odpowiedz

junakw

2009-10-15, 19:10:54
Nowy użytkownik
a co sądzicie o chłodziarko- zamrażarkach marki Libherr?
pozdrawiam
  • Odpowiedz

hanys

2009-10-16, 14:46:41
Nowy użytkownik
kup sobie ładną. i tak wszystkie działają 5-6 lat. ile fachowców tyle opinii. ale prawda jest jedna.
  • Odpowiedz

tomba28

2009-10-18, 09:11:10
Nowy użytkownik
witam koledzy mają rację co do żywotności dzisiejszych użądzeń wszystkie na r600 mają żywotność ok4lat i pada sprężarka dochodzi do reakcji propanolu z olejem znajdującym się w obiegu a w efekcie do zatarcia sprężarki .mamy naszą ekologię.
  • Odpowiedz

hanys

2009-10-18, 12:17:25
Nowy użytkownik
można oczywiście kupić obrzydliwie drogą lodówkę, która będzie działać 20 lat, ale kto chce mieć w domu 20- to letnią lodówkę
  • Odpowiedz

pawelek

2009-10-18, 16:16:30
Użytkownik
Witam
co do R600a to nie propanol a izobutan.
Moja lodówka właśnie na R600a działa już prawie 9 lat i to bez zarzutu. Jednak dzisiejsze lodówki są mniej żywotne od starszych, tych na R12, które chodziły po 30 lat. Natomiast są one zdecydowanie bardziej tanie , ogólnie dostępne, no i mniej energochłonne. Co za tym idzie oczywiście mniej żywotne.

Co do padania sprężarki moim zdaniem bardziej padają te na R134.
  • Odpowiedz

bodzio

2009-10-18, 16:33:37
Zaawansowany użytkownik
A ja najwięcej sprężarek wymieniam w 2-4 letnim sprzęcie na R600a Większość zatarte i mało oleju w środku.
Ja mam w domu LIEBHERR bo parownik w chłodziarce ma w komorze a nie w ścianie jak inne dziadostwo i porządną izolacje, półki, klamki itd...
Zresztą teraz wszystkie firmy już zabudowują parowniki w tylnej ścianie.

Pozdro Artic Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-10-18, 16:42:45 przez bodzio.)
  • Odpowiedz

elektromechanik

2009-10-18, 16:51:46
Zaawansowany użytkownik
Zgadzam się całkowicie codo jakości nowoczesnych lodówek ale co do awarii to najwięcej w tym sprzęcie to parowniki w części schładzarki ( umieszczone za tylną ścianą komory chłodzącej). Słaba jakość użytego aluminium powoduje że w dość nowych lodówkach robią się nieszczelności i gaz mówi pa pa. Kilka dni temu właśnie taką wyrzuciłem. BEKO . Co do sprężarek do dużo rzadziej się mi to trafia.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa