Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klima grzeje a nie chlodzi

14 Odpowiedzi, 20353 Wyświetleń

roberr

2009-10-24, 02:25:57
Nowy użytkownik
Witam,
W zeszłym sezonie split działał ladnie a teraz tylko grzeje a nie chłodzi. Chodź z tego ci zauważyłem to podczas chlodzenia rurki przy zew. jednostce robią dosyć zimne.
Co może być tego przyczyną ?

Pozdrawiam
Robert
  • Odpowiedz

byniom

2009-10-24, 05:27:07
Moderator
Jakie parametry masz na manometrach ?
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

barbie

2009-10-24, 06:39:09
Top użytkownik
mało czynnika.
  • Odpowiedz

byniom

2009-10-24, 06:44:24
Moderator
Myślę że jak by było mało to by na grzaniu wentylator nie ruszył , może być problem z zaworem rewersyjnym a w zasadzie to dopuki nie poda nam parametrów ciśnień to niewiele pomożemy bo nikt wróżką nie jest i na takie hasło trudno odpowiedzieć.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

barbie

2009-10-24, 06:51:10
Top użytkownik
zimne rury przy chłodzeniu-to wynik niskiego ciśnienia.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-10-24, 13:38:05
Top użytkownik
barbie napisał(a):mało czynnika.
Witam

Więc nabijać póki nie strzeli kikson a potem spuścić 5% i będzie dobrze Big Grin

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

barbie

2009-10-24, 13:51:53
Top użytkownik
Stefanbud zgłoś śię naszkolenie do akademi LG -jest bezpłatne 50% awarji to brak czynnika 25% to przeładowanie pozostałe to elektronika i inne.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-10-24, 14:08:08
Moderator
barbie napisał(a):Stefanbud zgłoś śię naszkolenie do akademi LG -jest bezpłatne 50% awarji to brak czynnika 25% to przeładowanie pozostałe to elektronika i inne.
A ja bym kogoś wysłał na szkolenie z pisowni i ortografii Smile bo "awarji" to się pisze awarii Smile ...... Pzdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-10-24, 14:08:38 przez tommatiz.)
  • Odpowiedz

barbie

2009-10-24, 14:11:35
Top użytkownik
klawisze i ,j są obok siebie-to jest zwykła literówka.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-10-24, 14:36:02
Top użytkownik
barbie napisał(a):Stefanbud zgłoś śię naszkolenie do akademi LG -jest bezpłatne 50% awarji to brak czynnika 25% to przeładowanie pozostałe to elektronika i inne.
... Big Grin a te statystyki to LG prowadzi na specjalistach po swoich szkoleniach? A uczą tam podstawowych czynności diagnostycznych jakie stosuje się przy urządzeniach typu split?

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-10-24, 14:41:56
Moderator
Jak LG wchodziło do Polski w latach 90 tych i robiło szkolenie pierwsze dla dystrybutora to na pytanie serwisantów ile czasu oni zalecają trzymać urządzenie na próżni to..... Inżynierowie LG kiwnęli ramionami westchnęli i powiedzieli że czegoś takiego się nie stosuje tylko przepycha się gazem...... DLA MNIE WSZELKIE SZKOLENIA LG NIE SĄ WIARYGODNE W 100%. Pzdr
  • Odpowiedz

barbie

2009-10-24, 15:31:29
Top użytkownik
przy nowym sprzęcie wystarczy 15 minut .w jednostce zewnętrznej był czynnik w jednostce wewnętrznej azot.treba pilnować aby rury miały zawsze zaślepione końce.problemy z wodą występują w używanym sprzęcie marketowym często przechowywanym na polu,w klimatyzatorach nie miałem problemów z wilgocią,poza jednym po wymianie sprężarki.Stare firmy stosowały filtry montażowe z wymiennym wkładem,wymieniane na filt jednorazowy po kilku dniach pracy-co było niegłupim rozwiązaniem.
  • Odpowiedz

roberr

2009-11-09, 03:06:45
Nowy użytkownik
Dzieki Barbie.
problem rozwiazany, bylo za malo czynnika i jeszcze do tego uciekal na laczeniu.
  • Odpowiedz

admin

2009-11-12, 09:30:54
Gość
Musisz kolego trochę częściej doglądać układ Wink
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa