proszę o właściwości czynnika 407c ,jego odparowanie itd.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
czynniki chłodnicze
26 Odpowiedzi, 42096 Wyświetleń|
Mieszanina, cięższy od powietrza, przy dużych stężeniach duszący.
Odparowanie posiada. Skraplanie również. :-) ....................... A co chcesz dokładnie? Jakie urządzenie?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
odparowanie w klimie , przy czynniku 407c
Może kolega na początek tak o sobie by coś kliknął.
wracam do chłodnictwa po długiej przerwie , do klimatyzacji..
0*C. Ok 4 barów. + przegrzanie ok 5-8K
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
Potem się dziwicie że ktoś bierze 50pln za przegląd.Kolego ja nie mam nic do ciebie ale takie informacje to powinieneś znać bo to są podstawy ,a nawet odrobina wysiłku z google i to wszystko znajdziesz . To forum nie jest niedzielną szkółką tylko forum branżowym na którym wymienia sie doświadczenia ( tak mnie się wydaje) więc tak proste pytania sa nie na miejscu a przedewszystkim to powinieneś na poczatku się przedstawić i coś o sobie napisać wtedy będziemy wiedzieli że jestes osobą pczatkująca i pewne błędy możesz popełniac.Pytniae które zadałeś jest tak zformuowane że tak naprawdę to niewiadomo o co ci konkretnie chodzi bo pisząc jakie czynnik R407 ma odparowanie to powinieneś napisać konkretnie przy jakiej temperaturze bo myślę że nikomu nie będzie sie chciało przepisywać całej tablicy ze skalą temperatury żeby trafić w to co chcesz się dowiedzieć.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
dzięki R-12 , reszcie również , ale jak dla mnie dużo demagogi a za mało konkretów... pozdrawiam!
Skoro twierdzisz że za mało knkretów to może to cię zaspokoi http://www.klimar.kutno.pl/pliki/R407C.pdf
seniorbiovital napisał(a):coś widzę, że stawki będą za serwis spadać w co niektórych miastachNooooooo Mamy przyspieszone kursy metodą korespondencyjno-forumową jak widać :lol:
I pytanie trochę irytujące jak na chłodniarza.
dziękuję BYNIOM , zrehabilitowałeś się - dziękuję również wszystkim , którzy uważają, tak samo jak ja ,że wiedzy nabytej , do grobu się nie bierze... gdzie byśmy byli , gdyby wszyscy naukowcy , brali swoją wiedzę i zakopywali wraz z sobą ? dziękuję R12 za rozsądek na forum !!
BRAWO DLA CIEBIE R12!!!
Irytujące były wasze odpowiedzi .Pytanie natomiast banalnie proste na które z niewiedzy lub złośliwości z Waszej strony było brak odpowiedzi.Po co to forum jeżeli niechcecie pomóc. Zainteresowany wyrażnie się określił że wraca do zawodu.Naprawdę prostrzego pytania zadać niemożna.Widać kto dostał tą profesję i odrobinę wiedzy przypadkiem i jak pies strzeże swojej dziurawej miski. KWINTESENCJA !! Jesteś solidny to niemasz się co obawiać. A wiedza ogólna niepowinna być tajemnicą,bo właściwości gazów niedotyczą jedynie chłodnictwa.Nierozumiem obaw co niektórych forumowiczów.Jak ktoś chce się dzielić wiadomościami to jego sprawa.
Faktycznie kolega się określił że wraca do fachu a ja na to nie zwróciłem uwagi więc przepraszam że sie uniosłem ale czasem człowiek ma coś innego na głowie i się rozładuje w nie odpowiednim momencie.
Czynnik 407c jest zamiennikiem R22 , gdzie jego temperatury odparowania są w granicach -30oC do 0oC, więc podejrzewam że będą bardzo zbliżone do siebie, a tu masz resztę właściwości http://www.termo-schiessl.pl/download.php?s=1&id=417
Ja bym się tak do końca nie zgodził z tym zamiennikiem 407c zamiast R22. Dla mnie Zamiennik pracujący na tym samym oleju i ciśnieniu co R22 to R417A i R419A. Zamiennik w sensie ekologicznym i produkcyjnym czyli to co sie skonczylo w 2003 roku czyli R22 zostal zastapiony R407C i R410A. Mozo o to chodzilo? Pzdr http://www.klimatyzacja.pl/index.php?akt...212&cms=71
Tak samo masz z R419A i R417A też nie zmieniasz oleju ale bez poślizgu temperaturowego. Ja to stosuję już kilka lat i nie mam problemów z tymi czynnikami. Pzdr
Producenci chcieli wejść z czymś na rynek zamiast R22 to wymyślili sobie takie dziwadło. Jedynie chyba Mitsubishi Heavy Industries od razu przeszło z 22 na R410A. Toshiba niestety napełniła kilka swoich urządzeń 407 ale też szybko przeszła całkowicie na R410A. Pzdr
zaopatrz się w sklepie chłodniczym,lub u dystrybutora czynników w suwak na którym znajdziesz parametry większości czynników .jeśli masz czynnik w butli jednorazowej odwróć ją do góry nogami tam znajdziesz tabelę.
r12 napisał(a):jestem ciekaw jak by takie napełnianie się udało w inverterze, który nie ma kapilar a zawory rozprężne z silnikami krokowymi, i w jakich warunkach pracy przy jakiej wydajności.patusX napisał(a):widze barbi ze uzywasz do dzis suwaka zeby dopelnic klimatyzatorWaga to dzisiejszy patriot niewiadomo kiedy wybuchnie i na co go stać.Osobiście nadal napełniam układy wedlug starej sztuki wykorzystując tablicę własności i manometry.Zaznaczam że niecyfrowe jak każdy dobry elektronik.Wystarczy że w produkcji załóżmy klimatyzatora lub zamrażalki ktoś nie tak przytnie kapilarę i po wadze.Tak samo w dużych układach,ktoś nastawi wyłączenie wentylatorów skraplania za nisko ,a ty napełniasz i napełniasz . A latem jedziesz i upuszczasz i upuszczasz.Niemówię że waga niejest pomocna ale w ostateczności ps. my napełniamy na ilość podaną przez producenta, czyli na wagę, na łatwiznę
popieram napełnienie wagowe-tyle ile wyliczyli fabrykanci plus minus 5%,ewentualnie niewielka dokładka jeśli instalacja jest długa (dotyczy układów z kapilarą).
To otwórz fabrykę klimatyzatorów i będziesz je robił po swojemu.
bardzo dobrze że w klimach jest elektronika dzięki temu mam pracę.
najwięcej problemów zdarza się z czujnikami,elektronika na zewnątrz jest zaimpregnowana,usterki jej praktycznie nie występują.elektronika jest korzystna ze względów na wyświetlanie kodów błędów pod warunkiem że serwisant nie jest chałupnikiem bez dostępu do dokumentacji.
r12 napisał(a):Panowie elektronika jest dobra,ale w nie tych urządzeniach ze wzlędu IP. To nieporozumienie tymbardziej w jednostkach zewnętrznych.większej głupoty nie słyszałem. jeżeli się montuje urządzenia wątpliwej (gdzie dostawcą jest hipermarket) jakości to można mieć obawy. ale trzeba zamontować dobre urządzenia... |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY