Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Nie rozłancza sprężarki.

6 Odpowiedzi, 6685 Wyświetleń

Absolut

2007-05-31, 14:36:49
Użytkownik
Witam wszystkich. w samochodzie Opel astra II po nabiciu klimatyzacji przy pracującym układzie 15 min. na wolnych obrotach rośnie ciśnienie aż następuje wyżucenie czynnika przez zawór bezpieczeństwa na kompresorze. Popdejżewałem że to wina presostatu ale na drugim dzieje się identycznie. Klima cały czas chłodzi nie rozłancza kompreora nawet na moment tylko co jakiś czas rozłancza wętylator. Kilka razy był wymieniany sterownik klimatyzacji i klient twierdzi że ten nowy jest napewno ok. Rurka niskiego ciśnienia zachodzi szronem wysokiego jest bardzo goraca.
Co może być przyczyną że nie rozłancza sprężarki a wętylator raz działa a raz nie???
  • Odpowiedz

kretul

2007-06-01, 07:15:25
Nowy użytkownik
Przerabiałem coś podobnego w Astrze F. Jest kilka rzeczy do sprawdzenia:
1. Czy kiedy ciśnienie wzrasta powyżej 28 barów presostat przerywa obwód?
2. Czy kiedy presostat przerywa obwód to spada napięcie na elektromagnesie sprężarki?
3. Czy po wyłączeniu włącznika klimy sprzęgło sprężarki się rozłącza (i spada napięcie na elektromagnesie)?
  • Odpowiedz

Absolut

2007-06-01, 21:46:20
Użytkownik
klient niestety nie miał za dużo czasu i jak już mu tą klimę odpaliłem zadowolony stwierdził że tyle mu wystarcza bo 3 wcześnieszych magików wogule mu w niczym nie pomogli tylko nabijali. Ja sprawdziłem tylko presostat że rozłancza sprężarkę i uruchomiłem wiatrak. Gaz niestety jakoś wywaliło uzupełniłem mu do 600 gr. i miał się odezwać zaraz jak by mu się to powtórzyło ponownie. Od 3 dni nie dzwoni więc może ok. Albo nie stoi dłużej z działającą klimą, bo to mu w czasie jazdy się nie dzieje. Hehehe....
  • Odpowiedz

Absolut

2007-06-07, 18:41:45
Użytkownik
no i niestety klient powrócił. Tym razem czynnika już nie wyżuca ciśnienie, tylko skarży sie na słaba moc chłodzenia. sprawdziłem ilość czynnika w układzie taka jak należy.
wkład filtra w osuszaczu okazał się przepełniony widac też ślady opiłków tylko nie ma pewności czy to nie pozostałości z poprzedniego auta bo ktoś wcześniej wymienił mu chłodnicę na używaną pozostawiając stary wkład osuszacza. jeżeli wymiana wkładu nic nie pomoże to nie za bardzo wiem co juz sprawdzac chyba tylko zawór rozprężny czy nie ma na nim opilków.
martwi mnie to że wcześniej nie rozłanczało wogule sprężarki chociaż wiatraki klimy stawały co jakiś czas jak przy normalnie pracującym układzie.
za wszystkie sugestie z góry dziekuje.
  • Odpowiedz

Absolut

2007-06-08, 15:34:32
Użytkownik
co może byćb przyczną tego że wcześniej u mnie jak nabijałem układ chłodziło a teraz nie chłodzi???
  • Odpowiedz

Absolut

2007-06-11, 09:39:24
Użytkownik
Sam sobie odpowiadam ale nie lubię nie dokończonych postów. Po wymianie wkładu osuszacza temperatura zjechała do 5C. Mam nadzieje że to już koniec zagadek z tym autem. Pozdrawiam wszystkich i życze powodzenia przy oplach.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa