Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja zimowego ogrodu

15 Odpowiedzi, 13503 Wyświetleń

franz1312

2009-11-09, 22:57:37
Nowy użytkownik
Witam , proszę o doradzenie mi w kwesti doboru klimatyzatora do ogrodu zimowego.Klimatyzator ma mieć również możliwość dogrzewania w zimę .Jaką musi mieć moc oraz dodatkowe funkcje. Ogród ma 16m2 a średnia wysokość 2.60m usytuowany jest od strony południowej. Głównym problemem jaki mam to skraplanie się pary wodnej na szybach i klimatyzator może ten problem rozwiązać.
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-11-10, 05:19:12
Moderator
moze ale nie musi bo roznice temperatur i tak bedziesz miał natomiast moc zalezy od tego czy latem rowniz tam przebywasz i masz wtedy za goraco
Na zime na taka powierzchnie to starczy ci min 3,5 kW ale w lato sobie nie poradzi i wtedy min 5kW

Producenta sam sobie wybierz bo to zalezy ile chcesz zainwestowac w sprzet a ceny sa rozne
  • Odpowiedz

byniom

2009-11-10, 06:45:27
Moderator
Zrób kratki wentylacyjne to i tej wilgoci ze szyb będzie mniej.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

franz1312

2009-11-10, 07:16:12
Nowy użytkownik
Jeżeli chodzi o kratki wentylacyjne to mam dwa nawiewniki ciśnieniowe oraz wentylator wyciągowy, ale to nie rozwiązuje mojego problemu. Latem przebywam również . Bardziej zależy mi na rozwiązaniu parowania szyb i dogrzewaniu teraz niż chłodzenia latem. Do wydania mam tylko około 4500 zł może to to jest za mało nie wiem.
  • Odpowiedz

Shitashii

2009-11-10, 07:29:52
Moderator
Klimatyzator na pewno osuszy powietrze, ale w trybie chłodzenia, a nie grzania. Co prawda mają też opcję osuszania.
Napisz skąd jesteś, to może ktoś podjedzie i coś doradzi.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

byniom

2009-11-10, 07:43:18
Moderator
Myślę że tą wentylację którą masz to jest za mało wydajna. Miałem problem w mieszkaniu że stale waliła mi woda po szybach a nie miałem prawidłowej wentylacji i w trakcie ocieplania budynku przewierciłem w pomieszczeniach otwory na kratki wentylacyjne , oczywiście dałem je z tym kanałem dolotowym żeby wiatr nie walił na przestrzał . Od tego momentu skończyły się omje problemy z wodą cieknąca po szybach a i ogrzewanie jest lepiej odczówalne bo jest inny efekt rozchodzenia sie powietrza po mieszkaniu
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-11-10, 08:08:29
Top użytkownik
Witam

Problem mokrych szyb to nie kwestia kratek wentylacyjnych tylko nawiewowych. A wentylacja powinna być grawitacyjna, moim zdaniem.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

byniom

2009-11-10, 09:11:09
Moderator
To miałem na myśli Big Grin
  • Odpowiedz

franz1312

2009-11-10, 10:03:44
Nowy użytkownik
Panowie jestem z okolic Pruszcza Gdańskiego więc jeśli jest ktoś z forumowiczów z okolic i może podjechać nie ma sprawy. Nie chcę się upierać przy klimatyzacji ale wentylacja którą mam teoretycznie miała rozwiązać sprawę . Niespecjalnie chcę też robić dodatkowych otworów wentylacyjnych ( na oślep).
  • Odpowiedz

dominik486

2009-11-10, 13:57:17
Zaawansowany użytkownik
Klima musiałaby mieć pakiet serwisowy oraz pracowałaby tylko na osuszaniu. Dobra sprawa, jak np. mmy pranie mokre Big Grin Klient miał pomieszczenie (suszarnie) na pranie, poza tym wilgoc w piwnicy i klima rozwiązała ten problem. Ale na pomieszczenie o kuaturze 12m2 zastosowałem 4,5 kw Wink
  • Odpowiedz

franz1312

2009-11-10, 21:40:36
Nowy użytkownik
Panowie niestety przenikalności cieplnej okien szyb nie znam ,cała konstrukcja zimowego ogrodu jest aluminiowo szklana . o takich parametrach żeby można było w np. ogrzewać o tej porze roku a straty cieplne jak najmniejsze . Profile aluminiowe konstrukcji są o podwyższonej parametrach cieplnych.
  • Odpowiedz

barbie

2009-11-10, 22:21:11
Top użytkownik
jeśli to jest szklarnia to może być potrzebne 30 KW mocy chłodniczej.
  • Odpowiedz

franz1312

2009-11-11, 03:57:48
Nowy użytkownik
U mnie zastosowano szyby zespolone. A w lato faktycznie jest jak w szklarni , ale dotychczas poprzez zastosowanie rolet odbijających w jakiejś części promienie słoneczne oraz wietrzenie nie był najgorzej.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-11-11, 03:59:12 przez franz1312.)
  • Odpowiedz

boryspol

2009-11-11, 19:06:24
Użytkownik
Wentylacja z zastosowaniem klimatyzacji kanałowej i rekuperatora.
Kłopot tylko w tym jak zmieścić sie w kwocie którą masz do wydania.
Jedynie kupić tanią kanałówkę, a rekuperator zrobić samemu z płyt poliwęglanu komorowego Smile

Powinny być dwie kanałówki dla bezpieczeństwa jeśli roślinki sa duże i wartościowe

edit
----------------
i takie coś chyba Smile

http://www.allegro.pl/item797699070_klim...wnica.html

http://www.allegro.pl/item806109636_klim...zacja.html

O tym drugim trzeba by popytać bo sprzedajacy nic nie wie o urzadzeniu ( czy jest pompa ciepła).

Kupić oczywiście na gwarncję rozruchową Smile
-----------------
Poważni monterzy niech sie nie oburzają, a serwisanci nie wkurzają Smile
Kupuję tylko polskie artykuły w polskich sklepach. Chciałbym też montować tylko polskie urządzenia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-11-11, 19:51:53 przez boryspol.)
  • Odpowiedz

franz1312

2009-11-13, 11:37:21
Nowy użytkownik
Dziękuję wszystkim za pomoc, chociaż problem istnieje to jestem na dobrej drodze żeby go rozwiązać przy pomocy klimatyzatora i dodatkowej wentylacji.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa