Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jaki mace sposób na rozpeczanie rury 1/4?

79 Odpowiedzi, 73240 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 4 Dalej

Fujitsu Szczecin

2009-11-18, 18:49:10
Top użytkownik
r12 napisał(a):
stefanbud napisał(a):
barbie napisał(a):lutowanie rury 6 mm to nie jest wielki problem można to wykonać zwtkłym palnikiem propanowym i nie potrzeba biegać do samochodu po roozpęczarkę.
Witam

A napisz jak.

Pozdrawiam
Obrabiasz końcówkę palnika na fi 6.Rurkę cu wyżarzasz.i tą końcówkę wkładasz w światło -parę razy obkręcasz i już.Niezalecam niezdarnym.Grozi upażeniem.
Witam

A tu mnie zaskoczyłeś, będę musiał poćwiczyć w zaciszu warsztatu. Może się nie uparzę Big Grin

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-11-18, 19:25:32
Top użytkownik
Witam

Za te 23 lata to szacun, ale daj szanse innych bez stresu przejść na emeryturę Big Grin więcej luzu i cierpliwości.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

byniom

2009-11-18, 20:17:16
Moderator
Wiecie co , ja naprawdę niewiem o co chodzi z tym gwintownikiem . Jestem podziębiony i przez to słabo kumaty ale nie moge załapać jak tym gwintownikiem rozpęczać rury ? czy jego sie wkłada w wiertarkę ?
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-11-18, 20:22:07
Moderator
Też nie wiem o co biega z tym gwintownikiem. Ja mam maszynkę roztłaczarkę i wystarczy. Ale wiem jedno że są tacy co wiertła ucinają i tym roztłaczają !!!! Jak by nie było profesjonalnych narzędzi.. Byniom jutro jak dostanę to przeslę Tobie program do diagnostyki do Mitsubishi Heavy Industries pod Laptopa za free Smile. Pzdr
  • Odpowiedz

byniom

2009-11-18, 20:37:03
Moderator
Dzięki Big Grin
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-11-18, 20:43:50
Moderator
r12 napisał(a):Tomatiz dlatego tego niema bo produceńci tych by nieistnieli.Inni to robią z wiertła, a osobiście robię to z gwintownika ponieważ stal jest lepsza.Kiedyś to robiłem z końcówek popychaczy zaworów samochodowych lub wtryskiwaczy.trochę wyobrażni.
Z popychaczy zaworów mam zrobiony punktak Smile Wyobraźnia zadziałała i pięknie wygląda a na pewno nie tradycyjnie Smile. Pzdr
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-11-18, 20:47:54
Moderator
Przyznam, Ja mam zrobiony z silnika od Stara więc jest odpowiednio wielki a po zeszlifowaniu stopki zaworu naprawdę fajnie wygląda. Pzdr
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2009-11-18, 20:48:04
Użytkownik
Dla mnie najprotszy sposób jest zrobienie tego srubokretem badz kielich jak inni mówia każdy ma tam jakis sposób na zrobienie tego.
Jeśli coś poszło źle, to na pewno był ktoś, kto mówił, że tak będzie.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-11-19, 06:59:52
Top użytkownik
r12 napisał(a):A ja poczytał bym z chęcią o metodzie kapilarnej,o której pisał Stefanbud o rozpęczaniu CU..
Witam

Pomiędzy końcem rury a kielichem jest tak mała odległość, że powstaje zjawisko włoskowatości– im cieńsza jest szczelina, tym wyżej
jest w niej zasysana ciecz. Dzięki wykorzystaniu tego zjawiska cały odcinek łączeniowy zostaje samoczynnie wypełniony lutem. Dlatego dla mnie ważne jest prawidłowe wykonanie kielicha. Przyrządem który dysponuje wychodziła wielka lipa a nie kielich pisze tu wyłącznie o rozmiarze 1/4 czy też 6mm. W końcu po tym całym zamieszaniu doszedłem gdzie leży błąd. Mam kamień do rozmiaru 1/4 który ma ponad 6mm i niszczył mi kielichy. Wtedy uznałem że mufka jest najwygodniejszym rozwiązaniem dla tego rozmiaru i nie wnikałem w temat. Teraz pracuje nad tym już tokarz.

[Obrazek: 40c0c336050949bd.jpg]

Tak wygląda kielich robiony tym przyrządem, teraz wiecie dlaczego upierałem się przy mufce Big Grin.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

elektromechanik

2009-11-19, 11:08:53
Zaawansowany użytkownik
Ja mam lat niepamiętającą roztłaczarko- kielicharkę RidGId. Kielichy robi super ( stożek kielichujący nie wciska się bezpośrednio tylko mimośrodowo sie turla po rurce . Ma też roztłaczarkę ale od 10 , a dokładniej 3/8 cala.
10 nawet dość trudno wcisnąć ( ma tylko wymiary calowe ), Na co dzień używam kielicharki firmy >REFCO < i narodowości nieznanej - taniej >uniwersalnej < Która mimo moich obaw dość dobrze się sprawuje.

Reszta jak wcześniej. Kiedy juz niema wyjścia i z jakichs powodów muszę robić kielich to używam super narzędzi typu rozbijak własnoręcznie zrobiony na tokarce i narzędzia uniwersalnego używanego we wszystkich branżach nawet w medycynie, :lol:
  • Odpowiedz

jurek01

2009-11-19, 12:22:41
Użytkownik
Skoro nie posiadacie rozpęczarki //// mówkę zróbcie z rury 3/8 bez gradowania .
  • Odpowiedz

VIVA

2009-11-20, 18:38:35
Nowy użytkownik
R12 w zamierzchłych czasach miedzi nie używało się powszechnie 15 to dzisiejszy wymysł z instalacji sanitarnych Smile tego produkuje sie najwięcej i przy okazji dla chłodnictwa (w dawnych czasach to jeszcze z miedzi robiłem chłodnice do księżycówki )
  • Odpowiedz

elektromechanik

2009-11-20, 19:28:58
Zaawansowany użytkownik
>>>robiłem chłodnice do księżycówki )

Się robiło oj się robiło. Mówiło się KPN albo Grunwaldówka Cool :lol:
  • Odpowiedz

elektromechanik

2009-11-20, 20:19:22
Zaawansowany użytkownik
Ano z tej wyżej wymienionej. Nie wiesz co to KPN albo GRUNWALDÓWKA ? Widocznie jesteś nie ze > starej żytniej < a z > nowej żytniej < epoki. Big Grin i =D Big Grin i =D Big Grin i =D
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2009-11-21, 17:19:42
Użytkownik
r12 napisał(a):
SerwisantCr napisał(a):Dla mnie najprotszy sposób jest zrobienie tego srubokretem badz kielich jak inni mówia każdy ma tam jakis sposób na zrobienie tego.
Niemylmy pojęć rozpęczanie i roztłaczania.Roztłaczarką robimy końcówkę pod tzw .narzutkę.
To czytaj dokładnie co tam napisałem ze robie to srubokretem badz kielichownica. SLEPY? Zreszta to jest chore dla mnie takie gdybanie jaki sposób jest lepszy powiedz mi co tą rurką przetaczassz tlen przy 150 barach?? że to takie ważne tam są małe cisnienia a po drugie jak ktoś umie lutowac na twardo dobrze, to niema z taką pierdołą problemu, z rurą 108Cu to jest problem nawet rozpęczyc a co dopiero spawać!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-11-21, 17:21:23 przez SerwisantCr.)
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2009-11-21, 20:37:27
Użytkownik
To jest drut z domieszkami mosiadzu około 50% cynku i sreba bo samym mosiądzem cieżko by było spawac poniewarz ma temperature topnienia nie dużo niższą od miedzi. Badz srebrem technicznym w otulinie ale rzadko.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-11-22, 18:28:42 przez SerwisantCr.)
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2009-11-21, 22:43:17
Użytkownik
Szczerze ci powiem to przy budowie sklepu nikt tak nie robi a dla siebie tzn? Chyba nie chcesz powiedziec ze masz w klimie na ssaniu taka rure
  • Odpowiedz

barbie

2009-11-21, 23:09:11
Top użytkownik
mosiądz ma temperature topnienia niższą od miedzi.jeśli trzeba polutować stal z miedzią najlepiej zastosować lut srebrny w otulinie.jeśli chcesz polutować stalową puszkę sprężarki najlepiej zastosować mosiądz z boraksem.
  • Odpowiedz

hanys

2009-11-22, 09:15:01
Nowy użytkownik
jesteście niesamowici. 5 stron forum o roztłaczaniu rurki. dylematy jakbyście co najmniej elektrownie jądrową budowali.
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2009-11-22, 10:41:05
Użytkownik
Barbie" dzieki pomyliłem sobie słówka z tym mosiądzem
  • Odpowiedz

Artic

2009-11-22, 13:12:09
Zaawansowany użytkownik
hanys napisał(a):jesteście niesamowici. 5 stron forum o roztłaczaniu rurki. dylematy jakbyście co najmniej elektrownie jądrową budowali.
zgadzam się z Tobą Big Grin są niesamowici
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

elektromechanik

2009-11-22, 13:29:39
Zaawansowany użytkownik
Na naszym forum widać ze nam się sezon już trochę skurczył.Sad i =( :lol:
  • Odpowiedz

jurek01

2009-11-22, 17:15:19
Użytkownik
Chyba coś w tym jest ,,..
  • Odpowiedz

VIVA

2009-11-25, 18:31:00
Nowy użytkownik
Dużo publikacji jest na temat instalacji z miedzi tutaj : http://www.miedz.com.pl/pcpm-publikacje-...azowe.html
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-12-03, 21:46:23
Top użytkownik
stefanbud napisał(a):
r12 napisał(a):A ja poczytał bym z chęcią o metodzie kapilarnej,o której pisał Stefanbud o rozpęczaniu CU..
Witam

Pomiędzy końcem rury a kielichem jest tak mała odległość, że powstaje zjawisko włoskowatości– im cieńsza jest szczelina, tym wyżej
jest w niej zasysana ciecz. Dzięki wykorzystaniu tego zjawiska cały odcinek łączeniowy zostaje samoczynnie wypełniony lutem. Dlatego dla mnie ważne jest prawidłowe wykonanie kielicha. Przyrządem który dysponuje wychodziła wielka lipa a nie kielich pisze tu wyłącznie o rozmiarze 1/4 czy też 6mm. W końcu po tym całym zamieszaniu doszedłem gdzie leży błąd. Mam kamień do rozmiaru 1/4 który ma ponad 6mm i niszczył mi kielichy. Wtedy uznałem że mufka jest najwygodniejszym rozwiązaniem dla tego rozmiaru i nie wnikałem w temat. Teraz pracuje nad tym już tokarz.

[Obrazek: 40c0c336050949bd.jpg]

Tak wygląda kielich robiony tym przyrządem, teraz wiecie dlaczego upierałem się przy mufce Big Grin.

Pozdrawiam
Odświeżam temat. Sad https://www.youtube.com/watch?v=V_LLb2MTCs0
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 4 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa