Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

ford mondeo MK2 -klimatyzacja ? dane ?

10 Odpowiedzi, 14614 Wyświetleń

wit

2009-11-14, 18:53:45
Top użytkownik
Witam.
kupiłem mondeo... wersja MK2 kombi - produkcja grudzień 1998 -1,8 -16V benzyna. Klimatyzacja manualna. Klima pusta. Całkiem pusta.
moglibyście podrzucić jakieś dane
-głównie czynnik -ilość
-olej -ilość ?
typ sprężarki itp. ... ?

I wskazówki praktyczne -jakie słabe punkty klimatyzacji w mondeo ?-od czego zacząć szukać nieszczelności ?
nie chciałbym rozbierać np. całej konsoli środkowej, wyciągać parownika -by stwierdzić nieszczelność na jakiejś łatwo dostępnej rurce...
w ostateczności podjadę do jakiegoś serwisu -jednak trochę głupio żeby chłodniarz sam sobie nie poradził...
tyle, że o ile w chłodnictwie jestem dobry -to z samochodową klimatyzacja nie miałem do czynienia... nawet nie mam końcówek -ale to zawsze mogę pożyczyć... potem azot i hajda... jednak fajnie byłoby wiedzieć gdzie najpierw ucho wsadzać...
pozdrawiam.
Witek.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-11-14, 21:44:31 przez wit.)
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2009-11-15, 13:14:32
Top użytkownik
gaz R134a-740 g.Pleju dodaj 20 g i bedzie dobrze.Dlaczego od razu zakładasz że jest dziurawa klima?.Może nie ma tylko gazu.A jak juz to zrób podciśnienie i będziesz wiedział czy jest dziurawa czy nie i dopiero jak stwierdzisz że jest dziurawa to bierz się za azot
  • Odpowiedz

piros

2009-11-15, 13:30:35
Nowy użytkownik
Witam!
http://www.czesci-autoklimatyzacja.pl/im...20GAZU.pdf
Przykładowa tabela ilości gazu Smile
Ja inaczej niż Tadeusz zacząłbym od azotu,szkoda czasu na podciśnienie.
Sprężarka FS10.
Wbij azot i zobacz czy nie puszcza skraplacz,a potem kolejne elementy...
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-11-15, 16:07:30
Moderator
W tych kompresorach dławice czesto leca
  • Odpowiedz

wit

2009-11-15, 18:41:59
Top użytkownik
Tadeusz4321 napisał(a):.Dlaczego od razu zakładasz że jest dziurawa klima?.Może nie ma tylko gazu.
zakładam, że dziurawa -no bo gazu nie ma. Nie to, że za mało i niskie ciśnienie -tylko całkiem pusto.

Ze sprawnej klimy samochodowej gazu pomału ubywa -jednak raczej nie do zera. nie wyobrażam sobie, żeby poprzedni właściciel samochodu jeździł -klima przestała chłodzić a on kilka lat zwlekał z nabiciem aż całkiem zeszło. A i tak raczej choćby szczątkowe ciśnienie by zostało.

i drugie -na króćcu niskiego ciśnienia są ślady barwnika -ktoś kto kiedyś ładował klimę -dodał barwnik. zakładam, że nie robił tego rutynowo -tylko miał powód -np ucieczki gazu.
Będę w pracy -to wezmę lampę ultrafioletową -może gdzieś zostały ślady barwnika... jednak ten barwnik to raczej stara sprawa i może plamy już zeszły...
tyle, że w tej pracy będę dopiero za kilka dni... a chciałbym sobie sprawdzić...

jeszcze co do oleju -raczej odpada dodanie 20g -myślę, ze bez porządnego płukania i napełnienia od zera się nie obejdzie...
  • Odpowiedz

wit

2009-11-15, 21:38:38
Top użytkownik
mg_1 napisał(a):Korodują często rurki dolotowa i wylotowa ze skraplacza (na metalowym uchwycie) lub sam skraplacz. W drugiej kolejności dławica sprężarki.
dzięki -i tam zacznę sprawdzanie...

Cytat:No i oczywiście nieszczelności powstałe od przetarcia (złe ułożenie rurek po dzwonie Smile .
ten samochód nie miał dzwona Smile dokładnie sprawdzane...

dzięki wszystkim -choć jak ktoś jeszcze coś wymyśli to będę wdzięczny.

np. jakim olejem była zalewana klima w konkretnie tym modelu forda
(mondeo mk2 kombi benzyna 1,8 grudzień 1998 klima manualna) ?
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2009-11-16, 21:05:28
Top użytkownik
Wit.
Moze poprzedni własciciel wymieniał cos w układzie klimatyzacji.często zdarza sie że ktoś coś wymienaił i czynnik uciekł.Sprzedał auto i nic nie powiedział;Jutro podam Ci olej jakim fabrycznie był zalewany układ,chociaż przy aucie 10 lat nie sugerowałbym sie tym.Jeżeli chodzi o barwnik to mógł być podany razem z olejem(takie bywają) i podczas ściągania przewodu z LP lekko "psikło"i tez będzie widoczna plamka
  • Odpowiedz

bodzio

2009-11-16, 21:10:47
Zaawansowany użytkownik
wit napisał(a):
mg_1 napisał(a):Korodują często rurki dolotowa i wylotowa ze skraplacza (na metalowym uchwycie) lub sam skraplacz. W drugiej kolejności dławica sprężarki.
dzięki -i tam zacznę sprawdzanie...

Cytat:No i oczywiście nieszczelności powstałe od przetarcia (złe ułożenie rurek po dzwonie Smile .
ten samochód nie miał dzwona Smile dokładnie sprawdzane...

dzięki wszystkim -choć jak ktoś jeszcze coś wymyśli to będę wdzięczny.

np. jakim olejem była zalewana klima w konkretnie tym modelu forda
(mondeo mk2 kombi benzyna 1,8 grudzień 1998 klima manualna) ?
Oleju 200ml w całym układzie.
  • Odpowiedz

bodzio

2009-11-24, 17:06:58
Zaawansowany użytkownik
Wit, jak ta twój Mondziak? chłodzi już?
  • Odpowiedz

wit

2009-11-24, 18:00:20
Top użytkownik
bodzio napisał(a):Wit, jak ta twój Mondziak? chłodzi już?
nie miałem czasu zajrzeć... Sad
przysłowie mówi "szewc bez butów chodzi" -i najwyraźniej chłodniarzowi klima nie chłodzi...
i zapowiada się, że dopiero po nowym roku będzie troszkę czasu... w pracy praca, w drugiej pracy praca, ... u syna remont... teraz jakaś delegacja się zapowiada, potem następna...
jak mam czas... to śpię. A klima dopiero na wiosnę będzie potrzebna... więc nic mnie nie dopinguje... poza ciekawością i ambicją... pewnie zajrzę za jakieś 2 tygodnie... jak nic nowego się na głowę nie zwali...
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa