Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

komora chłodnicza

26 Odpowiedzi, 25585 Wyświetleń
1 2 Dalej

europejczyk

2009-11-28, 19:41:54
Użytkownik
witam kolegów fachowców mam komore chłodnicza o wymiarach 2x2 wysokość około 2m. Jestem początkującym więc prosze o wyrozumiałość. W komorze miałem tem+ około +8 powinna być minusowa jakies -10 agregat na R22 zegar na strone niskiego ciśnienia pokazywał 1,3 Bara .Skraplacz czysty zawór rozprężny powinnien być OK, Szronienie zaczyna sie za zaworem rozprężnym ale tylo na niedużym kawałku parownika. Dobiłem gazu do 2Bar. Parownik cały zimny lekko zaczoł sie pokrywać lodem.Rura scąca od parownika do sprężarkima około 1,5m pokrywa sie szronek a temperatura przy samej sprężarce jest +5.Natomiast w komorze powinno być kilka stopni miej. Co proponujecie ?
  • Odpowiedz

europejczyk

2009-11-28, 20:17:09
Użytkownik
Nie niema wzienika (stara komora bodaj drewniana obita w środku blacho w środku parownik bez wentylatorów),sprężaraka na 400V sterowana przez stycznik i wyłącznik czasowy . Jeśli troche przepełniłem to może przyciąć zawór.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-11-28, 20:21:54 przez europejczyk.)
  • Odpowiedz

europejczyk

2009-11-28, 21:19:17
Użytkownik
Nie wiem jakie kiedyś było ciśnienie napewno zastosowanie było te same jest to sklep mięsny.Kolego r12 czy przy przepełnieniu wydłuża sie długość odparowania?odporowanie chyba w normie przed sprężarko jest na + czyli para nasycona tak mi sie wydaje (długa przedemną droga nauki)
Chyba w poniedziałek troche upuszcze do 1,6Bara zobaczymy
  • Odpowiedz

elektromechanik

2009-11-28, 21:37:26
Zaawansowany użytkownik
Może jestem mało kapiczny ale czegoś tu nie rozumiem.

Piszesz o zaworze rozprężnym a regulujesz ciśnienie parowania ilością gazu? Dla mnie to wygląda na małą ilość gazu i źle wyregulowany zawór rozprężny.
  • Odpowiedz

europejczyk

2009-11-28, 22:15:44
Użytkownik
Kolego r12 Cała chlodnica zaczełą mrozić i tak jak pisałem rura scąca poza chłodnia również pokryła sie szronem,ale przed sama sprężarko jest na +6(wczesniej tylko jakies 30cm od zaworu, pokrywała sie szronem ) tak sobie myśłe jakie ciśnienie powinno być na stronie wysokiego ciśnienia to podłącze zegar.Może to mi ułatwi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-11-28, 22:28:54 przez europejczyk.)
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2009-11-29, 09:50:39
Użytkownik
Szkoda ze nie masz wziernika uprościło by to sprawe na początek to sprawdz skraplanie.
Jeśli coś poszło źle, to na pewno był ktoś, kto mówił, że tak będzie.
  • Odpowiedz

Artic

2009-11-29, 11:59:46
Zaawansowany użytkownik
agregat ma wystarczającą moc??? podaj jego parametry
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

elektromechanik

2009-11-29, 13:24:37
Zaawansowany użytkownik
r12 napisał(a):Elektromechanik zgubiłeś się czytaj uważnie. Bo nikomu nigdy nieproponowałem regulacji zaworu. Boz tym jest tak gdybyś kupił konia 50KW a od mechanika wymagał przeróbki na 100KW.Można pewnie , wszystko się da .Amfetanina i wio,ale do celu niedojedzie. Ciśnienie parowania reguluje się wyłącznie ilością cieklego czynnika a nie gazu bo gaz to w gazowni , i która zalezy od ciśnienia i temperatury .
Nie pisałem do ciebie.

Kol. europejczyk napisał > zegar na strone niskiego ciśnienia pokazywał 1,3 Bara .Skraplacz czysty zawór rozprężny powinnien być OK, Szronienie zaczyna sie za zaworem rozprężnym ale tylo na niedużym kawałku parownika. Dobiłem gazu do 2Bar. Parownik cały zimny lekko zaczoł sie pokrywać lodem.

a następnie Chyba w poniedziałek troche upuszcze do 1,6Bara zobaczymy

Jak to więc rozumieć??????
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-11-29, 13:25:45 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

europejczyk

2009-11-29, 14:25:10
Użytkownik
elektromechanik soorki ale po poście r12 i jego sugestii że prawdopodobnie za duzo dobiłem miałem zamiar troche upuścić i zobaczyć co sie bedzie działo.
Jak pisałem to są moje początki.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2009-11-29, 14:47:37
Zaawansowany użytkownik
Nie wypuszczaj gazu tylko zmniejsz ciśnienie parowania ( obniż temperaturę ) zaworem rozprężnym.

Z tego co opisałeś to ( o ile jest dobrze dobrany parownik i sprężarka i układ wcześniej pracował prawidłowo ) wygląda mi na mała ilość gazu a ktoś chcąc podnieść wydajność odkręcił zawór rozprężny.

Chociaż takie domysły gdy nie zna się stanu faktycznego mogą okazać się błędne a nawet bzdurne.
  • Odpowiedz

europejczyk

2009-11-29, 18:30:24
Użytkownik
HYYYYYYY elektromechanik chyba masz rację,nie chcę wyjść na nie kumatego ale jeśli dobrze rozumuje to powinienem troche przykrecić zawór para przegrzana zaczyna się tuż przed sprężarko jakies 20cm,natomiast za parownikiem jakieś 1m.
rura jest jeszcze oszroniona czyli odparowanie za długe.
Jeśli źle rozumuje to prosze o poprawienie mojego toku rozumowania i wyrozumiałość.
  • Odpowiedz

Artic

2009-11-29, 19:28:59
Zaawansowany użytkownik
znów bedzie dym Big Grin
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-11-29, 19:35:24
Top użytkownik
Artic napisał(a):znów bedzie dym Big Grin
Witam

Taaa, dziadek R12 szuka gęby do obicia Big Grin

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

europejczyk

2009-11-29, 19:36:32
Użytkownik
r12 czy jesli rura scąca poza parownikiem pokrywa sie szronem to może jednak przykrecic zawór, para przegrzana tak mi sie wydaje zaczyna się tuż przed sprężarkobo tam dopiero wchodzi na + temperature.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-11-29, 19:58:48
Top użytkownik
r12 napisał(a):
elektromechanik napisał(a):Nie wypuszczaj gazu tylko zmniejsz ciśnienie parowania ( obniż temperaturę ) zaworem rozprężnym.

Z tego co opisałeś to ( o ile jest dobrze dobrany parownik i sprężarka i układ wcześniej pracował prawidłowo ) wygląda mi na mała ilość gazu a ktoś chcąc podnieść wydajność odkręcił zawór rozprężny.

Chociaż takie domysły gdy nie zna się stanu faktycznego mogą okazać się błędne a nawet bzdurne.
Elektromechanik puknij się.Zaworem rozprężnym reguluje się przegrzanie a nie temperaturę parowania.Gdzie zachowały się takie firmy z takim tokiem myślenia.Odrobinę profesjonalizmu.Niemąć człowiekowi w głowie, jeżeli sam tamatu nierozumiesz.
Witam

Nooo, ty to masz ogładę i wszystkich wspierasz.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

elektromechanik

2009-11-29, 20:07:53
Zaawansowany użytkownik
Może i wyraziłem się nieprecyzyjnie. Sorry.
Jednak i tak wychodzi na to samo w tym przypadku. Jeśli zwiększy przegrzanie ( zmniejszy końcowe ciśnienie parowania - czyli to co napisałem niefachowo) a według opisu >europejczyka < o to chodzi.

Jak zwykle na tym forum R12 puka się ciągle w czoło i dla tego zjadł wszystkie rozumy i jest nieomylny.

Widać zawsze ktoś taki się znajdzie

Artic bez obawy - pożaru nie będzie. Napisałem i więcej nie zamierzam podsycać. Cool
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-11-29, 20:51:53
Top użytkownik
Witam

R12 jest w porządku, tylko ludzie są pojebani.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

europejczyk

2009-11-29, 21:01:41
Użytkownik
Koledzy nie o to mi chodziło byście sie tu kłucili, wydaje mi się ze każdy z was ma dobre intencje a pomoc na odległość jest ciężka.Ja wam dziękujee za sugestie jutro zobacze jak się zachowuje chłodnia. Podam więcej danych.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2009-11-29, 21:05:10
Zaawansowany użytkownik
Koledzy - nie polemizujcie z i....... Nie jest tego wart.

Będzie jak z Jasiem. Żenujący cyrk mamy w kraju na samej górze ( i nie tylko ).

Poco nam jeszcze na forum.?
  • Odpowiedz

bodzio

2009-11-29, 21:40:24
Zaawansowany użytkownik
Widze że każdy ma inny sposób na naprawę a efekt ten sam, więc bez sensu się kłócić.
  • Odpowiedz

Artic

2009-11-29, 22:41:03
Zaawansowany użytkownik
oj oj oj znów będzie 5 stron o niczym ??Big Grin panowie wierze w was
  • Odpowiedz

europejczyk

2009-11-30, 17:03:20
Użytkownik
Witam kolegów dzis pojechałem do tej chłodni, wszystko jest dobrze temeratura zeszła do -8 Mój błąd za szybko chciałem otrzymać efekt końcowy tym bardziej że do chłodni włożono kilka skrzynek z drobiem o temeraturze sporo na +,
Ale dziękuje za dyskucje i dzięki za lekcje Smile
  • Odpowiedz

mister

2009-11-30, 18:17:47
Zaawansowany użytkownik
a mi się wydaje ,że to w ogóle nie jest komora minusowa.
  • Odpowiedz

europejczyk

2009-11-30, 20:21:54
Użytkownik
jak bede niedługo w tym sklepie to podam dokładnie jaka jest sprężarka
  • Odpowiedz

barbie

2009-11-30, 20:43:03
Top użytkownik
sprawdź jaki jest rozmiar dyszy w zaworze rozprężnym.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa