witam kolegów fachowców mam komore chłodnicza o wymiarach 2x2 wysokość około 2m. Jestem początkującym więc prosze o wyrozumiałość. W komorze miałem tem+ około +8 powinna być minusowa jakies -10 agregat na R22 zegar na strone niskiego ciśnienia pokazywał 1,3 Bara .Skraplacz czysty zawór rozprężny powinnien być OK, Szronienie zaczyna sie za zaworem rozprężnym ale tylo na niedużym kawałku parownika. Dobiłem gazu do 2Bar. Parownik cały zimny lekko zaczoł sie pokrywać lodem.Rura scąca od parownika do sprężarkima około 1,5m pokrywa sie szronek a temperatura przy samej sprężarce jest +5.Natomiast w komorze powinno być kilka stopni miej. Co proponujecie ?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
komora chłodnicza
26 Odpowiedzi, 25602 Wyświetleń|
Nie niema wzienika (stara komora bodaj drewniana obita w środku blacho w środku parownik bez wentylatorów),sprężaraka na 400V sterowana przez stycznik i wyłącznik czasowy . Jeśli troche przepełniłem to może przyciąć zawór.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-11-28, 20:21:54 przez europejczyk.)
Nie wiem jakie kiedyś było ciśnienie napewno zastosowanie było te same jest to sklep mięsny.Kolego r12 czy przy przepełnieniu wydłuża sie długość odparowania?odporowanie chyba w normie przed sprężarko jest na + czyli para nasycona tak mi sie wydaje (długa przedemną droga nauki)
Chyba w poniedziałek troche upuszcze do 1,6Bara zobaczymy
Może jestem mało kapiczny ale czegoś tu nie rozumiem.
Piszesz o zaworze rozprężnym a regulujesz ciśnienie parowania ilością gazu? Dla mnie to wygląda na małą ilość gazu i źle wyregulowany zawór rozprężny.
Kolego r12 Cała chlodnica zaczełą mrozić i tak jak pisałem rura scąca poza chłodnia również pokryła sie szronem,ale przed sama sprężarko jest na +6(wczesniej tylko jakies 30cm od zaworu, pokrywała sie szronem ) tak sobie myśłe jakie ciśnienie powinno być na stronie wysokiego ciśnienia to podłącze zegar.Może to mi ułatwi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-11-28, 22:28:54 przez europejczyk.)
Szkoda ze nie masz wziernika uprościło by to sprawe na początek to sprawdz skraplanie.
Jeśli coś poszło źle, to na pewno był ktoś, kto mówił, że tak będzie.
agregat ma wystarczającą moc??? podaj jego parametry
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
r12 napisał(a):Elektromechanik zgubiłeś się czytaj uważnie. Bo nikomu nigdy nieproponowałem regulacji zaworu. Boz tym jest tak gdybyś kupił konia 50KW a od mechanika wymagał przeróbki na 100KW.Można pewnie , wszystko się da .Amfetanina i wio,ale do celu niedojedzie. Ciśnienie parowania reguluje się wyłącznie ilością cieklego czynnika a nie gazu bo gaz to w gazowni , i która zalezy od ciśnienia i temperatury .Nie pisałem do ciebie. Kol. europejczyk napisał > zegar na strone niskiego ciśnienia pokazywał 1,3 Bara .Skraplacz czysty zawór rozprężny powinnien być OK, Szronienie zaczyna sie za zaworem rozprężnym ale tylo na niedużym kawałku parownika. Dobiłem gazu do 2Bar. Parownik cały zimny lekko zaczoł sie pokrywać lodem. a następnie Chyba w poniedziałek troche upuszcze do 1,6Bara zobaczymy Jak to więc rozumieć??????
elektromechanik soorki ale po poście r12 i jego sugestii że prawdopodobnie za duzo dobiłem miałem zamiar troche upuścić i zobaczyć co sie bedzie działo.
Jak pisałem to są moje początki.
Nie wypuszczaj gazu tylko zmniejsz ciśnienie parowania ( obniż temperaturę ) zaworem rozprężnym.
Z tego co opisałeś to ( o ile jest dobrze dobrany parownik i sprężarka i układ wcześniej pracował prawidłowo ) wygląda mi na mała ilość gazu a ktoś chcąc podnieść wydajność odkręcił zawór rozprężny. Chociaż takie domysły gdy nie zna się stanu faktycznego mogą okazać się błędne a nawet bzdurne.
HYYYYYYY elektromechanik chyba masz rację,nie chcę wyjść na nie kumatego ale jeśli dobrze rozumuje to powinienem troche przykrecić zawór para przegrzana zaczyna się tuż przed sprężarko jakies 20cm,natomiast za parownikiem jakieś 1m.
rura jest jeszcze oszroniona czyli odparowanie za długe. Jeśli źle rozumuje to prosze o poprawienie mojego toku rozumowania i wyrozumiałość.
znów bedzie dym
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
Artic napisał(a):znów bedzie dymWitam Taaa, dziadek R12 szuka gęby do obicia ![]() Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
r12 czy jesli rura scąca poza parownikiem pokrywa sie szronem to może jednak przykrecic zawór, para przegrzana tak mi sie wydaje zaczyna się tuż przed sprężarkobo tam dopiero wchodzi na + temperature.
r12 napisał(a):Witamelektromechanik napisał(a):Nie wypuszczaj gazu tylko zmniejsz ciśnienie parowania ( obniż temperaturę ) zaworem rozprężnym.Elektromechanik puknij się.Zaworem rozprężnym reguluje się przegrzanie a nie temperaturę parowania.Gdzie zachowały się takie firmy z takim tokiem myślenia.Odrobinę profesjonalizmu.Niemąć człowiekowi w głowie, jeżeli sam tamatu nierozumiesz. Nooo, ty to masz ogładę i wszystkich wspierasz. Pozdrawiam
Może i wyraziłem się nieprecyzyjnie. Sorry.
Jednak i tak wychodzi na to samo w tym przypadku. Jeśli zwiększy przegrzanie ( zmniejszy końcowe ciśnienie parowania - czyli to co napisałem niefachowo) a według opisu >europejczyka < o to chodzi. Jak zwykle na tym forum R12 puka się ciągle w czoło i dla tego zjadł wszystkie rozumy i jest nieomylny. Widać zawsze ktoś taki się znajdzie Artic bez obawy - pożaru nie będzie. Napisałem i więcej nie zamierzam podsycać.
Witam
R12 jest w porządku, tylko ludzie są pojebani. Pozdrawiam
Koledzy nie o to mi chodziło byście sie tu kłucili, wydaje mi się ze każdy z was ma dobre intencje a pomoc na odległość jest ciężka.Ja wam dziękujee za sugestie jutro zobacze jak się zachowuje chłodnia. Podam więcej danych.
Koledzy - nie polemizujcie z i....... Nie jest tego wart.
Będzie jak z Jasiem. Żenujący cyrk mamy w kraju na samej górze ( i nie tylko ). Poco nam jeszcze na forum.?
Widze że każdy ma inny sposób na naprawę a efekt ten sam, więc bez sensu się kłócić.
oj oj oj znów będzie 5 stron o niczym ??
panowie wierze w was
Witam kolegów dzis pojechałem do tej chłodni, wszystko jest dobrze temeratura zeszła do -8 Mój błąd za szybko chciałem otrzymać efekt końcowy tym bardziej że do chłodni włożono kilka skrzynek z drobiem o temeraturze sporo na +,
Ale dziękuje za dyskucje i dzięki za lekcje
a mi się wydaje ,że to w ogóle nie jest komora minusowa.
jak bede niedługo w tym sklepie to podam dokładnie jaka jest sprężarka
sprawdź jaki jest rozmiar dyszy w zaworze rozprężnym.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY