Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jaki detektor nieszczelności wybrać, MIG/MAG czy MMA/TIG

10 Odpowiedzi, 9862 Wyświetleń

irroda

2009-12-03, 01:41:03
Zaawansowany użytkownik
witam,
możecie podzielić się swoimi opiniami o wykrywaczach nieszczelności, jakich używacie, czy kupić cps CPS LS3000, czy coś innego u was sie sprawdza.
myślę również nad zakupem spawarki, tylko niewiem czy inwertorowa czy migomat, myślę o czymś takim http://allegro.pl/item825944222_minarcmi...emppi.html
można spawać aluminium, kwasiaka, stal czarną, w terenie zamiast noszenia butli można spawać elektrodami proszkowymi. Czy osoby które pracowały na mig i tig mogą podzielić się opiniami i doradzić co jest bardziej uniwersalne, niestety niespawałem i nie mam doświadczenia więc podpowiedzcie coś.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-12-03, 06:12:46
Moderator
Co do spawania Migiem to jak jazda samochodem z automatyczną skrzynia biegów. Ustawiasz odpowiedni amperarz posów drutu i jedziesz. W migu zmieniając osłonę gazu i rodzaj drutu można spawać metale kolorowe. Co do klasycznej spawarki elektrodowej to bajka w działaniu. Jak jest się fachowcem to i oczywiście i elektrodą można spawać cienkie blachy ale to kwestia wprawy i doświadczenia Smile. Co do wykrywaczy nieszczelności to ja sprawdziłem to na azocie i wysokie ciśnienie i pianka. Elektryczne wykrywacze piszczą nawet jak się chuchnie na nie. Pzdr
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-12-03, 08:14:15
Top użytkownik
tommatiz napisał(a):Co do wykrywaczy nieszczelności to ja sprawdziłem to na azocie i wysokie ciśnienie i pianka. Elektryczne wykrywacze piszczą nawet jak się chuchnie na nie. Pzdr
Witam

No nie można być pod wpływem czynników w czasie kontroli szczelności Big Grin

A tak serio to działają one na zasadzie analizy miejscowego wykrycia dużego stężenia gazu. Jeżeli większa ilość jakiegoś gazu pojawi się w jednym miejscu piszczą. Od stężenia zależy ilość zapalających się światełek. Moim zdaniem najważniejsze przy zakupie jest zwrócenie uwagi na:
czułość (w moim firma deklaruje 3g/rok), możliwość ustawienia czułości żeby można było dostosować do warunków otoczenia, obsługę większości czynników(ale to moim zdaniem nie ma znaczenia ze względu na sposób analizy). Bardzo ważna jest poręczność, co w moim przypadku czyli Mastercoola nie za ciekawie wygląda.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2009-12-03, 08:21:54
Użytkownik
Jezeli chodzi o wykrywacze elektronoiczne to żaden specjał tak jak kolega wyzej pisał piszcza same od siebie czasami ale szczerze powiem pomógł mi kilka razy choć wcale nie chciałem mu wierzyc najlepiej azot i piana ale to sie sprawdza w małych układach bądz przed uruchomieniu układu. Bo wyobraz sobie duży układ taki jak w makro czy nawet w kauflandzie i masz dziure np na trasie żeby nabic azot i przeleciec wszystko trzeba zamknąc czynnik. A jak jest w miare duża dziurka to da sie ja znalezc wykrywaczem.
Jeśli coś poszło źle, to na pewno był ktoś, kto mówił, że tak będzie.
  • Odpowiedz

barbie

2009-12-03, 18:11:09
Top użytkownik
jesli chcesz szukać wycieków R22 najlepszy jest halogenowy wykrywacz na propanbutan.z testerów najlepszy jest firmy PROFOS z Gdańska .
  • Odpowiedz

byniom

2009-12-03, 18:35:54
Moderator
Ja stosuję mastercool 5200 do tego pianka i czasem ale żadko kontrast i nie ma na to dokładnej metody . Jak robisz na dachu i wieje wiatr to na nic ten detektor bo prędzej pianką się wykryje, ale w pomieszczeniach to jest dobra sprawa tym bardziej że ten który posiadam ma możliwośc zmiany czułości względem padania obszaru narażonego na wyciek czyli wkładasz w chłodnicę i piszczy , robisz reset i jego czułośc się zmienia i zacznie piszczeć dopiero przy większym stężeniu i w ten oto sposób mozna zawęzić poszukiwania ale jak by nie patrzył z pianki tez czesto korzystam czy to z jakiejś firmowej czy z typowego ludwika do naczyń ale korzystam
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-12-03, 21:26:51
Top użytkownik
r12 napisał(a):
byniom napisał(a):Ja stosuję mastercool 5200 do tego pianka i czasem ale żadko kontrast i nie ma na to dokładnej metody . Jak robisz na dachu i wieje wiatr to na nic ten detektor bo prędzej pianką się wykryje, ale w pomieszczeniach to jest dobra sprawa tym bardziej że ten który posiadam ma możliwośc zmiany czułości względem padania obszaru narażonego na wyciek czyli wkładasz w chłodnicę i piszczy , robisz reset i jego czułośc się zmienia i zacznie piszczeć dopiero przy większym stężeniu i w ten oto sposób mozna zawęzić poszukiwania ale jak by nie patrzył z pianki tez czesto korzystam czy to z jakiejś firmowej czy z typowego ludwika do naczyń ale korzystam
Byniom włóż go do lady mięsnej pod blachy i ferment niemytego urządzenia go uruchamia.
Witam

Wsadź sobie go w gacie też będzie piszczeć Big Grin

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

byniom

2009-12-03, 21:31:34
Moderator
Daltego pisałem że nie wszędzie go używam
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

irroda

2009-12-04, 10:23:54
Zaawansowany użytkownik
dzięki za odpowiedzi, napiszcie z jakich konkretnie kożystacie, ja myśle o ls 3000 cpsa, wykrywa 7 g rocznie. Co myślicie o tych które mają wbudowany silniczek i zasysają powietrze do środka.

czy możecie podzielić się spostrzeżeniami o migomatach i zwykłych spawarkach - muszę co ś wybrać a niezdecydowałem jeszcze jaką.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-12-04, 15:24:16
Moderator
Zwykłą spawarką nie nauczysz się od razu spawać. Tu potrzeba troszkę techniki i podstawowych zasad typu spawy robimy od dołu do góry, natomiast migiem spawa się zupełnie inaczej. Mig jest bardziej sympatyczny i nie potrzebuje dużego zabezpieczenia elektrycznego. Robiąc łuk elektryczny zwykłą spawarką jak z kleisz elektrodę to wyrzuci słaby bezpiecznik. Oj można tu wypisywać i wypisywać ale ja bym się przychylił do miga. Spawałem 3.5 roku Migiem i innej spawarki nie chcę. Zmieniając drut i osłonę (gaz) możesz spawać praktycznie mówiąc wszystko. Pzdr
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa