Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jak wykonac wykres obciażenia chlodniczego w funkcji temperatury zewn?

8 Odpowiedzi, 9010 Wyświetleń

maarten1986

2009-12-13, 17:05:37
Nowy użytkownik
Witam, mam do zrobienia projekt koncepcyjny wezla wody lodowej z free coolingiem zasilajacego belki oraz centrale klimatyzacyjna dla budynku biurowego. Moc chlodnicza wezla wody lodowej wynosi 500kW. Moglby ktos podpowiedziec jak wykonac na tej podstawie wykres zmiennosci mocy chlodniczej agregatu chlodniczego w funkcji temperatury zewnetrznej? Mam do dyspozycji dane klimatyczne, godzinowe dla miasta Poznania; mozna tez zastosowac pewne uproszczenia np przy obliczaniu zyskow ciepla od maszyn przyjac 15W/m2 pomieszczenia itd Bylbym wdzieczny za pomoc..

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Shitashii

2009-12-13, 18:39:37
Moderator
Na osi rzędnej temp. zewnętrzna - np od 0*C do np 35*C. Na osi odciętej moc agregatu. Teraz czas policzyć zyski ciepła w budynku dla różnych temperatur zewnętrznych. Znając zadaną temp. pomieszczeń będziesz wiedział ile ciepła należy odprowadzić.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

maarten1986

2009-12-13, 18:56:51
Nowy użytkownik
Wlasnie policzylem zyski dla kazdej godziny w roku, tylko, ze jest problem np dla temperatury -5*C mam rozne wartosci mocy chlodniczej, poniewaz w jednym przypadku to -5 obejmuje noc, a w drugim dzien, wiec nalezy dodac zyski od naslonecznienia. I nie wiem jak to pokazac na wykresie.. :/
  • Odpowiedz

Shitashii

2009-12-13, 20:34:00
Moderator
maarten1986 napisał(a):Wlasnie policzylem zyski dla kazdej godziny w roku, :/
O żesz kur...! To się chłopie naliczyłeś Smile

To może musisz zrobić więcej tych wykresów uwzględniając różne pory dnia/roku. Hm... No i w ciągu dnia jest zapewne więcej ludzi, pracuje więcej urządzeń.
Niech pomyślę...
  • Odpowiedz

barbie

2009-12-13, 20:39:21
Top użytkownik
zyski 15 watów na metr 2 są chyba tylko w kostnicy w byle jakim sklepie jest 100W od samego oświetlenia .
  • Odpowiedz

Shitashii

2009-12-13, 21:45:14
Moderator
Eureka! Smile Myślę, że wystarczy Ci porównanie temperatur przy największym obciążeniu, czyli np o godzi 12, 14 lub coś koło tego - w zależności co sobie wybierzesz. Pogadaj z promotorem albo coś w tym rodzaju.
A poza tym: niedziela wieczór - studenci wracają do akademików i przypominają sobie, że na jutro mięli coś zrobić. Skąd ja to znam SmileSmile
  • Odpowiedz

maarten1986

2009-12-13, 22:21:46
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):zyski 15 watów na metr 2 są chyba tylko w kostnicy w byle jakim sklepie jest 100W od samego oświetlenia .
Sa takie jak kostnica nie ma oswietlenia Tongue
Tak tylko napisalem dla przykladu...

Shitashii napisał(a):Eureka! Smile Myślę, że wystarczy Ci porównanie temperatur przy największym obciążeniu, czyli np o godzi 12, 14 lub coś koło tego - w zależności co sobie wybierzesz. Pogadaj z promotorem albo coś w tym rodzaju.
A poza tym: niedziela wieczór - studenci wracają do akademików i przypominają sobie, że na jutro mięli coś zrobić. Skąd ja to znam SmileSmile
Ciekawe... Bede musial jutro mu to przedstawic czy tak mozna zrobic.. Juz tyle wersji mialem tego i za kazdym razem co mu nie pasowalo :/ No, ale dzieki poki co. I licze na dalsza pomoc

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

maarten1986

2009-12-16, 10:24:29
Nowy użytkownik
Witam, chciałbym do tego wezla dobrac dry cooler, a nastepnie zrobic dla niego wykres mocy chlodniczej w funkcji temperatury zewnetrznej. Czy ktos moglby podsunac jakis pomysl jak go zrobic? Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa