Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator LG chłodzi nie grzeje

94 Odpowiedzi, 75558 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 4

tommatiz

2009-12-30, 19:40:00
Moderator
popeye napisał(a):niedawno mialem w klimie LG cisnienie 59 barow na grzaniu Smile ktos przedobrzyl z dobijaniem gazu ( przy ujemnej temperaturze zewnetrznej ) efekt byl podobny do opisanego : szybki wzrost cisnienia ,glosna praca a po chwili zadzialanie zabezpieczenie ,raz wybilo bezpiecznik , raz termik w sprezarce. Dla 410A przy grzaniu powinno byc odparowanie 50 - 53 stopnie okolo 32 barow.pozdro
Nie masz racji Smile bo jak twierdzi nasz wybitny fachowiec R12 to nie możliwe jest mieć 50 bar a Ty jeszcze piszesz o 59 Smile.....Chyba że nasz wybitny fachowiec R12 jeszcze nigdy nie sprawdzał ciśnień na grzaniu albo nie odpalał kilmy na grzanie!!!! Pzdr
  • Odpowiedz

popeye

2009-12-30, 19:41:44
Użytkownik
Tommatiz i tak Ci nie wychodzi udawanie R12 Big Grin Big Grin Big Grin
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-12-30, 19:44:03
Moderator
nie absolutnie nie pisz tak Smile nie jestem w stanie tak nisko upaść aby go udawać Smile
  • Odpowiedz

popeye

2009-12-30, 19:45:41
Użytkownik
Poczatek miales dobry : "Nie masz racji " a reszta to juz slabiutko,oj slabiutko Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-12-30, 19:45:58 przez popeye.)
  • Odpowiedz

byniom

2009-12-30, 19:47:13
Moderator
Ciśnienie może być takie że butla jednorazówka poleci w powietrze jak postoi pod dachem blaszanym a będzie spore słońce , ale nie ot o mi chodizło i wracając do tematu może faktycznie jest przeładowany. Myśle ze w fabryce nie przeładowali bo split jest z turcji zapewne a oni jeszce dają mniej niż powinno być więc moż ekolega przy uruchamianiu lekko chciał dobić i mu sie chlusneło trochę i tego nie zauważył dlatego tak moż esię dziać. Przy chłodzneiu będzie jakoś dawało rade bo skraplacz jest cały czas chłodzony a na ogrzewniu może być odwrotnie jeszcze niech w pomieszczeniu bedzie ciepławo to momentalnie ciśnienie wzrośnie.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

popeye

2009-12-30, 19:51:46
Użytkownik
no wlasnie.jakosc tych tureckich jest okropna.i wcale bym sie nie zdziwil jesli by naladowali za duzo.kilka razy mialem przypadek ze nie bylo wogole Smile a odparownia przy chlodzeniu 6.5 bara mialem wlasnie w tej klimie gdzie bylo za duzo gazu przy temperaturze powietrza w okolicach zera.pozdro
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-12-30, 19:52:23
Moderator
Teraz jak się wozi butlę w samochodzie i chce się doładować gazu to jest problem bo jest zimna i ciśnienia się wyrównują. Butlę na parę minut pod prysznic gorący i wtedy można spokojnie doładować a jak ktoś nie ma wagi tylko strzeli na oko to może przeładować. Kolego czy odessałeś ten gaz i sprawdziłeś ile go było??? Strasznie nas wszystkich nurtuje Twój problem z tym LG i czekamy na info od Ciebie. Pzdr
  • Odpowiedz

Liopp

2009-12-30, 20:01:10
Nowy użytkownik
Witam klimatyzator nie był przepełniony bo ja go montowałem i uruchamiałem. Zrzuciłem cały freon i na wadze wyszło mi 0,9 kg. Później w desperacji zabrałem go na warsztat i przedmuchałem azotem kapilarę. Rozlutowałem zawór i go także z azotu w 2 pozycjach potraktowałem. Wymieniłem cewkę zaworu i podłączyłem taka samą jednostkę na krótko. Wbiłem świeży freon i odpaliłem na chłodzeni pracowała ładnie na grzani spokojnie przez 15 min. Jutro ją montuje więc zobaczymy. Mam nadzieje że będzie dobrze.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-12-30, 20:03:12
Moderator
Być może jakiś syf skoro nic innego nie dostrzegłeś. 3mam kciuki Pzdr
  • Odpowiedz

byniom

2009-12-30, 20:31:27
Moderator
Z tego co zrozumiałem to do tej jednostki zewntrznej którą porozlutowywałeś dołączyleś jednostkę wewnętrzną ? Jeżeli tok to może swiadczyć tak jak napisał tommatiz że był jakiś brud w układzie.
  • Odpowiedz

barbie

2009-12-30, 20:35:26
Top użytkownik
jakie było fabryczne napełnienie na tabliczce znamionowej powinno być zdecydowanie mniej niż o,9 kilograma ?
  • Odpowiedz

Liopp

2009-12-30, 20:39:27
Nowy użytkownik
Na tabliczce widnieje napis 0,93 kg
  • Odpowiedz

byniom

2009-12-30, 20:39:52
Moderator
Fabrycznie powinno być w nim 930gram .
  • Odpowiedz

byniom

2009-12-30, 21:17:34
Moderator
a jak będziesz próbował sprężyć ciecz czyli jak ukałd jest np. przeładowany to te zbędziesz miał taką temperaturę przy takim ciśnieniu ?bo mnie sie wydaje że nie.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-12-30, 21:17:55
Moderator
qrwa czlowieku jak by było dobrze to by gość nie pytał na forum a skoro pyta to jest tak jak mówi czyli że ma te 50 bar.... Nie masz rodziny ? Żona od Ciebie odeszła???Naprawdę odliczaj czas do powrotu Admina......... I zejdź ze mnie raz na zawsze prostaku nie umiejący nawet dobrze pisać!!!!!!!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-12-30, 21:19:13 przez tommatiz.)
  • Odpowiedz

barbie

2009-12-30, 21:29:38
Top użytkownik
R12 zajmij się naprawą motorowerów.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-12-30, 22:03:09
Moderator
Popaprańcu czy to ja pisalem o 50 bar????????????????????????? DALEJ TWIERDZĘ ŻE NIE UMIESZ CZYTAĆ, POWINIENEŚ SIĘ COFNĄĆ DO PRZEDSZKOLA. NIE DOŚĆ ŻE ROBISZ BŁĘDY FONETYCZNO GRAMATYCZNE TO JESZCZE NIE WIDZISZ KTO NAPISAŁ TE 50 BAR.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! CZY TO JA STWIERDZIŁEM 50 BAR JA????????????????????????????????? NIE PISZ WIĘCEJ DO MNIE...........
  • Odpowiedz

barbie

2009-12-30, 22:33:31
Top użytkownik
jednostka zewnętrzna może być za durza do jednostki wewnętrznej czy typy jednostek są identczne jeśli tabliczki znamionowe są jednakowe mogła być pomyłka w fabryce nie mieli małego klimatyzatora to dali większy .wymiary zewnętrzne w kilku wielkościach są takie same .
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-12-31, 13:26:19
Zaawansowany użytkownik
r12 napisał(a):
monterod2002 napisał(a):A ja bym odłączył tego kliksona i sprawdził wtedy czy wszystko działa
Co ma klikson do tego?
Ignoruje
pozdrowionka dla reszty
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-12-31, 13:27:52 przez monterod2002.)
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 4

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa