Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

uniwersalna płytka

25 Odpowiedzi, 19266 Wyświetleń
1 2 Dalej

byniom

2010-01-03, 09:12:23
Moderator
W jednym sklepie kiedyś widziałęm płytkę uniwersalną do jednostki wewnętrznej. Pytałem sie sprzedawcy co to takiego to mi powiedział z ejak nie można do jakiś wynalazków dostać płytki orginalnej to że to można zastosować. W zestawie były chyba dwa czujniki i wyprowadzenia na silnik wentylatroa , sprężarki i inne podstawowe wyjścia jakie są w każdym klimatyzatorze. Czy ktoś już takie coś montował ? Pytam z ciekawości bo niegdy mi się taie coś nie trafiło dlatego że raczej dotykam sie do klimatyzatorów do których cześci można dostać a do tych co nie można dostać to takiej sytuacji nie miałem. Poniewarz na rynku jest sporo tego sprzętu który jest tzw. firmy krzak to zacznie sie to powoli psuć i teraz pytanie czy warto bawić sie w adaptacje takiej płytki czy lepiej nie dotykać się wcale do takiego sprzętu .
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-01-03, 10:39:42
Moderator
Hej. Ja się nie spotkałem z taką płytką ale kiedyś wymieniałem w jednostce zewnętrznej ( inverter MHI) zamiennik nie oryginalny ale z takimi samymi wtyczkami. Wszystko niby pasowało tylko zanim urządzenie odpaliłem to mi kilka godzin zajęło przesterowanie i konfiguracja Switchów na elektronice. Czasochłonne zajęcie więc nie wiem sam musisz zdecydować czy warto wejść w coś takiego. Chyba że klientowi nie będziesz mówił z góry ile to będzie kosztować tylko zastosujesz widełki cenowe aby nie dodać do interesu Smile Pzdr
  • Odpowiedz

byniom

2010-01-03, 11:29:10
Moderator
Czyja napisałem że montuję jak to określiłeś takie gówna ? Twoje towarzystwo na tym forum naprawdę zaczyna być niemiłe. Jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia to się nie odzywaj bo potem masz pretensję ze ktoś ci nawtykał. Nie możesz choć jeden dzień zachowywać się normalnie ?
  • Odpowiedz

pawelek

2010-01-03, 12:20:29
Użytkownik
Witam
spotkałem się też z tego typu płytkami, ale osobiście jeszcze ich nie montowałem. Jeśli dobrze pamiętam to ich cena była przystępna.
  • Odpowiedz

barbie

2010-01-03, 14:36:55
Top użytkownik
jeśli chodzi o chłodzenie można wstawić termostat lub dwa (przeciwzamrożeniowy) przy ogrzewaniu sprawa się komplikuje ze względu na odtajanie plytka musiała by mieć możliwość programowania odtajania .płytki w klimatyzatorach mają różne rozmiary-kto by chciał mieć klimatyzator z nadstawką ? .nawet podobne płytki nie chcą pracować wystarczy że w symbolu ostatnia litera jest inna.
  • Odpowiedz

byniom

2010-01-03, 14:40:14
Moderator
Z tego co mi w sklepie tłumaczyli to taka płytka ma tylko podstawowe funkcje więc rozmiar też nie bedzie jakiś duży natomiast termostat można zamontować jak działa reszta bo jak nie działa wentylator to już klapa i płytkę trzeba wymieniać.
  • Odpowiedz

wit

2010-01-03, 15:19:21
Top użytkownik
sam tego nie montowałem -ale kolega pojedyncze sztuki płytek uniwersalnych tak.

w prostych układach (nie inwerterach) działało to dość przyzwoicie. Posiadało własne czujniki temperatury -i miało wyjścia na sprężarkę, silnik skraplacza i zawór grzania. -oraz na silnik parownika . Nie pamiętam jak ze sterowaniem żaluzjami (bo nie mój temat -kumpel z firmy to montował) -ale chyba miało kilka typowych wtyczek.
max proste -z własnym pilotem.

czasem może to być rozwiązanie ratujące przysłowiową skórę... jak ma się w serwisie jakiś budynek czy firmę -to często oprócz kilkunastu porządnych klim i pojedyncze "wynalazki" się trafiają... wybór bywa -serwisować wszystkie -albo wcale. i nie zawsze jest możliwość wymienić na porządne urządzenie... czasem trzeba jakoś uruchomić to co jest -i wtedy płytki uniwersalne pomagają.

przy bardziej skomplikowanych klimach -zwłaszcza inwerterowych -nie ma co podchodzić z uniwersalnymi płytkami -tam muszą być oryginały.
  • Odpowiedz

byniom

2010-01-03, 15:25:56
Moderator
Dokładnie tak jak piszesz i w sklepie tez mówili że to tylko do prostych układów.
  • Odpowiedz

wit

2010-01-03, 16:40:50
Top użytkownik
byniom napisał(a):Dokładnie tak jak piszesz i w sklepie tez mówili że to tylko do prostych układów.
ale w prostych układach może się całkiem nieźle sprawdzać. nie wiem czy myślimy o tym samym typie płytek -ale prawdopodobnie to jakiś standard...
i pewnie podobne...
  • Odpowiedz

Toronto

2010-01-03, 17:18:00
Użytkownik
R 410 pijany jestes?
czy tylko trolujesz?
Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-01-03, 18:08:44 przez Toronto.)
  • Odpowiedz

barbie

2010-01-03, 18:51:05
Top użytkownik
jaki jest koszt takiej płytki ? .
  • Odpowiedz

byniom

2010-01-03, 18:53:58
Moderator
Nie jestem pewien ale coś mi się kojarzy że około 150 pln
  • Odpowiedz

wit

2010-01-03, 20:33:40
Top użytkownik
r410a napisał(a):Dla mnie to zaczynacie wymyslac zamiast brac od prawdziwego producenta!
ta.... robisz klientowi serwis 30 klimek... biorąc przyzwoita kaskę... jedna z tych klimek to badziew... i padła płytka... mówisz - wymienię całą klimę za skromne... 5 tysi ?
a klient... spier !@#$%^&* - to zamontowane dopiero 2 lata temu ...

-i za pół roku ktoś inny serwisuje te 30 sztuk... bo tanio jedną naprawił -np. na płytce uniwersalnej... a ty dałeś Ciała -bo naprawić nie potrafiłeś... klienta nie obchodzi czy masz części zamienne...

albo... klima chodzi w pomieszczeniu, gdzie wymiana całej -to całkowita dezorganizacja pracy firmy.... a podmianę płytki można zrobić i szybciej i bez większego bałaganu...

robiłem np. serwis w firmie -gdzie trzeba było zaspawać maleńkie pękniecie rurki pół minuty roboty... a 5 godzin czekania zanim będzie zgoda na zapalenie palnika -i zanim zbierze się kilka osób które muszą być obecne... (szef BHP, strażak, kierownik utrzymania ruchu, pracownik techniczny... ) -takie przepisy...
i podobnie bywa np. z wymianą klimatyzatora... -a naprawa -to bez zbędnych komplikacji...
w życiu różnie bywa.

Naprawa -to w ramach już ustalonego serwisu klient łyknie koszt części... a wymiana całego klimatyzatora -to czasem przetarg, oddzielna umowa -o której decyduje zupełnie inna osoba... serwis wzywa lokalny kierownik -a wymiana całości -to często dział inwestycji, dyrektor prezes, itd... którzy moga preferować innego wykonawcę...
  • Odpowiedz

Toronto

2010-01-04, 11:30:59
Użytkownik
Pijany jak nic Wink)
  • Odpowiedz

mister

2010-01-04, 13:06:23
Zaawansowany użytkownik
wit napisał(a):
r410a napisał(a):Dla mnie to zaczynacie wymyslac zamiast brac od prawdziwego producenta!
ta.... robisz klientowi serwis 30 klimek... biorąc przyzwoita kaskę... jedna z tych klimek to badziew... i padła płytka... mówisz - wymienię całą klimę za skromne... 5 tysi ?
a klient... spier !@#$%^&* - to zamontowane dopiero 2 lata temu ...

-i za pół roku ktoś inny serwisuje te 30 sztuk... bo tanio jedną naprawił -np. na płytce uniwersalnej... a ty dałeś Ciała -bo naprawić nie potrafiłeś... klienta nie obchodzi czy masz części zamienne...

albo... klima chodzi w pomieszczeniu, gdzie wymiana całej -to całkowita dezorganizacja pracy firmy.... a podmianę płytki można zrobić i szybciej i bez większego bałaganu...

robiłem np. serwis w firmie -gdzie trzeba było zaspawać maleńkie pękniecie rurki pół minuty roboty... a 5 godzin czekania zanim będzie zgoda na zapalenie palnika -i zanim zbierze się kilka osób które muszą być obecne... (szef BHP, strażak, kierownik utrzymania ruchu, pracownik techniczny... ) -takie przepisy...
i podobnie bywa np. z wymianą klimatyzatora... -a naprawa -to bez zbędnych komplikacji...
w życiu różnie bywa.

Naprawa -to w ramach już ustalonego serwisu klient łyknie koszt części... a wymiana całego klimatyzatora -to czasem przetarg, oddzielna umowa -o której decyduje zupełnie inna osoba... serwis wzywa lokalny kierownik -a wymiana całości -to często dział inwestycji, dyrektor prezes, itd... którzy moga preferować innego wykonawcę...
podpisuje się pod tym wszystkimi ręcami Wink
  • Odpowiedz

byniom

2010-01-04, 13:42:44
Moderator
To że jedni uważają za badziew takie płytki to może po części mają racje ale są pewne klimatyzatory tak jak juz koledzy pisali że trzeba je jakoś ratować mając utrzymanie ruchu w pewnych firmach . Sam mam jakiś wynalazek który dostałem w promocji i podobny niedawno naprawiałem bo poleciał silnik wentylatora w jednostce wewnętrznej . Dostałem silnik o podobnych parametrach i budowie ale miał inne wyprowadzenia z tym że udalo mi się to rozszyfrować i wymieniłem . Tak samo moż ebyć z tymi płytkami że trochę główkowania i można zaadoptować do podstawowych jednostek żeby jeszcze jakiś czas popracował. Jak się okazuje to w tym sklepie mówili że jeden gość u nivch kupił i zamontował a jakimś wynalazku i narazie egzamin zdało.
  • Odpowiedz

R729

2010-01-04, 15:10:34
Nowy użytkownik
Czytam ten wątek i wydaje mi się że taka płytka powinna być na każdym wozie serwisowym panie Byniom Wink . Na pewno na czas dosłania nowej a nieraz na zawsze Smile
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-01-04, 15:17:48
Top użytkownik
R729 napisał(a):Czytam ten wątek i wydaje mi się że taka płytka powinna być na każdym wozie serwisowym panie Byniom Wink . Na pewno na czas dosłania nowej a nieraz na zawsze Smile
Mamy go znowu-jasio,R12,itd itd
  • Odpowiedz

byniom

2010-01-04, 17:20:14
Moderator
Tadeusz4321 spokojnie Big Grin nie każdemu psu na imię burek. Widać że kolega albo zdobył ogłady przez niedzielę albo to inna osoba bo po kulturze wypowidzi widać Big Grin
  • Odpowiedz

elektromechanik

2010-01-04, 18:24:29
Zaawansowany użytkownik
byniom napisał(a):Tadeusz4321 spokojnie Big Grin nie każdemu psu na imię burek. Widać że kolega albo zdobył ogłady przez niedzielę albo to inna osoba bo po kulturze wypowidzi widać Big Grin
Obyś miał rację ale dam sobie obciąć elegancko wszystkie paznokcie jeśli to nie >enty R<
z tym że wywalony kilka razy robi podchody Sad i =(
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-01-04, 18:27:07 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

byniom

2010-01-04, 18:45:03
Moderator
Trudno powiedzieć ale jestem dobrej myśli ale wracajac do tematu to jak będę w tym zaprzyjaźnionym sklepie to powiem żeby mi pokazali tą płytkę bo narazie to tylko o niej rozmawiałęm z nimi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-01-04, 18:45:37 przez byniom.)
  • Odpowiedz

R729

2010-01-05, 15:03:51
Nowy użytkownik
Witam

Nie będę Ci obcinał paznokci ale przegrałeś. Mój czynnik nie jest z grupy czynników chłodniczych ale prawie każdy chłodniarz, hydraulik, elektryk go stosuje Wink

Pozdrawiam

Wpis Witam i Pozdrawiam ostatni raz bo mi się znudził Big Grin
  • Odpowiedz

byniom

2010-01-05, 15:59:01
Moderator
Powietrze Big Grin
  • Odpowiedz

R729

2010-01-05, 16:38:24
Nowy użytkownik
Zmień masę molową (29,06) Wink
  • Odpowiedz

bartek2700

2010-01-05, 18:35:23
Użytkownik
browar:-))))
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa