Witam Kolegów
Jesienią trafil mi się taki przypadek po raz pierwszy a dziś ponownie. No ale do rzeczy.
W chłodni do mleka spaliła się sprężarka ( nic dziwnego zdarza się ).
Po ściągnięciu gazu odłączając przewód od butli poczułem bardzo śmierdzącą i bardzo duszącą woń. W jednej chwili musiałem wyjść na zewnątrz bo można było się udusić. Poza tym ten gaz z węża był w postaci szarego dymu.
Ściągnąłem go około 0,8kg. Niema mowy o ponownym jego wykorzystaniu. Według ciśnienia to mógł to być R22, 404 lub podobny.
R22 to nie był. Przez lata na wymieniałem się sprężarek i nigdy tak gaz się nie rozłożył.
Prawdopodobnie na skutek zwarcia w sprężarce nastąpiła jakaś reakcja chemiczna.
Może ktoś miał podobny przypadek i wie jaki gaz tak reaguje.
W obydwu przypadkach nie było żadnego oznaczenia gazu.
W pierwszym przypadku sprężarka była na R22 a w drugim brak tabliczki znamionowej.
Jesienią trafil mi się taki przypadek po raz pierwszy a dziś ponownie. No ale do rzeczy.
W chłodni do mleka spaliła się sprężarka ( nic dziwnego zdarza się ).
Po ściągnięciu gazu odłączając przewód od butli poczułem bardzo śmierdzącą i bardzo duszącą woń. W jednej chwili musiałem wyjść na zewnątrz bo można było się udusić. Poza tym ten gaz z węża był w postaci szarego dymu.
Ściągnąłem go około 0,8kg. Niema mowy o ponownym jego wykorzystaniu. Według ciśnienia to mógł to być R22, 404 lub podobny.
R22 to nie był. Przez lata na wymieniałem się sprężarek i nigdy tak gaz się nie rozłożył.
Prawdopodobnie na skutek zwarcia w sprężarce nastąpiła jakaś reakcja chemiczna.
Może ktoś miał podobny przypadek i wie jaki gaz tak reaguje.
W obydwu przypadkach nie było żadnego oznaczenia gazu.
W pierwszym przypadku sprężarka była na R22 a w drugim brak tabliczki znamionowej.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY