Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

proszę o radę !!!!

8 Odpowiedzi, 11777 Wyświetleń

jacek

2007-04-12, 21:58:19
Nowy użytkownik
Mieszkam w bloku , instalacja typu split odpada - brak zgody spółdzielni / na piśmie /. Monoblok nie przekonuje mnie . Czy to rozwiązanie jest czymś pośrednim ? http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=182923128 . Z zainstalowaniem tego klimatyzatora nie byłoby w moim przypadku problemu / wąska lekka konstrukcja ścianki między oknami /. Pozostają jednak nstp. pytania :

1. hałas 52 db - czy jest bardzo intensywny ? jednym z powodów zainstalowania klimatyzacji jest chęć odcięcia się od irytujących odgłosów z zewnątrz budynku . Mógłbym zamykać okna podczas upałów . Monotonny odgłos pracy klimatyzatora byłby do zaakceptowania o ile te generowane 52 db nie są zbyt uciążliwe .

2. wydajność 3,5 kW oraz 400 m3/h jest wystarczająca dla pokoju 20 m2 .

3. mistral - co to za Marka ?

4. pozostaje też rozwiązanie - zainstalować splita na balkonie / loggia / i mieć gdzieś spółdzielnię / .

bardzo proszę o radę i pozdrawiam .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-04-12, 21:58:58 przez jacek.)
  • Odpowiedz

Bartek-Lodz

2007-04-13, 20:08:57
Nowy użytkownik
Witam, co prawda nie jestem specem od klimatyzacji tylko od komputerów ale, coś bardzo podobnego ma jeden z moich klientów. Ciche to to nie jest, choć jest cichsze od tanich klimatyzatorów, co do pozwolenia na montaż klimatyzacji jeżeli posiadasz balkon to administracja za bardzo nie ma nic do gadania, gdyż jej głównym argumentem jest fakt, że trzeba wykonać otwór w ścianie nośnej - można jednak dokonać przeróbki okna i też wyprowadzić rurki od splita a ściana będzie cała (sprawdź dokłądnie co masz napisane w umowie najmu na lokal) - ponadto tak czy inaczej jak zamontujesz taki klimatyzator przyścienny to i tak musisz zrobić dziure na powietrze i to jak widziałem u znajomego jeszcze większą niż ja zrobiłem na rurki od splita. Ogólnie póki co nasze urzędasy nawet w adminstracji są dalej wielkimi trepami i nie ważne z jaką sprawą się do nich przychodzi to zawsze odmawiają i trzeba posiadać argumenty aby zmienili zdanie.
  • Odpowiedz

jacek

2007-04-13, 20:47:48
Nowy użytkownik
Bartek-Lodz napisał(a):Witam, co prawda nie jestem specem od klimatyzacji tylko od komputerów ale, coś bardzo podobnego ma jeden z moich klientów. Ciche to to nie jest, choć jest cichsze od tanich klimatyzatorów, co do pozwolenia na montaż klimatyzacji jeżeli posiadasz balkon to administracja za bardzo nie ma nic do gadania, gdyż jej głównym argumentem jest fakt, że trzeba wykonać otwór w ścianie nośnej - można jednak dokonać przeróbki okna i też wyprowadzić rurki od splita a ściana będzie cała (sprawdź dokłądnie co masz napisane w umowie najmu na lokal) - ponadto tak czy inaczej jak zamontujesz taki klimatyzator przyścienny to i tak musisz zrobić dziure na powietrze i to jak widziałem u znajomego jeszcze większą niż ja zrobiłem na rurki od splita. Ogólnie póki co nasze urzędasy nawet w adminstracji są dalej wielkimi trepami i nie ważne z jaką sprawą się do nich przychodzi to zawsze odmawiają i trzeba posiadać argumenty aby zmienili zdanie.
W podaniu do spółdzielni podałem lokalizację na balkonie , mimo to nie uzyskałem zgody. Odmowę uzasadnili estetyką i takie tam ble ble o termomodernizacji bloków - która w ich rozumieniu załatwi sprawę przegrzania mieszkań . Blok jest z płyty , na całej długości pokoju na wysokości okien jest ścianka zbudowana z lekkiej drewnianej konstrukcji , więc wyprowadzenie przewodów nie byłoby problemem .
  • Odpowiedz

maro

2007-04-13, 21:07:20
Nowy użytkownik
Spółdzielnia, spółdzielnia - ja zrobię tak zadzwonie do spółdzielni jak sie telefonicznie nie zgodza by zamontować - to i tak zamontuje splita - co do sadu mnie podadza czy co a niech podaja mam mieszkanie od poludnia no latem to tu mozna pasc
  • Odpowiedz

Bartek-Lodz

2007-04-13, 22:27:43
Nowy użytkownik
Sprawdziłem swoją umowe na mieszkanie - mam w niej zapis, że wszystkie modernizacje muszę konsultować ( mieć na nie pozwolenie z zarządcą budynku). Jak kiedyś poszedłem z podaniem o pozwolenie na instalacje drzwi antywłamaniowych to kobitka powiedziała - "Panie montuj i rób pan co chcesz - tylko nie wolno wyburzać ścian nośnych. No to coprawda nie mam tego na piśmie ale.... splita na balkownie zamontowałem - pozatym zawsze możesz splita postawić na balkonie albo zamontować na wysokości barierki a tam nikt go nie widzi czyli nie szkodzi estetyce.
  • Odpowiedz

bobgreg

2007-06-11, 19:09:47
Nowy użytkownik
Ja mam w d... Zarząd Spółdzielni. Założyłem , przewierciłem fi 50 mm ścianę nośną i jednostkę zewnętrzną powiesiłem na zewnątrz balustrady bakonowej. I smole ICH zgode. To jest mój komfort i basta.
  • Odpowiedz

kubowy

2007-06-11, 20:03:04
Użytkownik
Witam
Nie ma problemu nabalkonie można jak dobrze zrobisz tonic nie bedzie wqidać. Ostatnio robiłem gościowi na poddaszu miaładoptowany strych ja mu mówię żespółdzielnia możesię nie zgodzić aon na toże ma ich gdzieś i zamontowałemmmu na dachu. Facet zadowolony a spółdzielnie olał tak jak ona go kiedyś olała żemu kapie na głowę to sam dach naprawił.
Pozdrawiam.
Lepdzy komfort niż jakjieś tam pozwolenia.
  • Odpowiedz

korallgoll

2007-06-12, 12:55:54
Nowy użytkownik
maro napisał(a):Spółdzielnia, spółdzielnia - ja zrobię tak zadzwonie do spółdzielni jak sie telefonicznie nie zgodza by zamontować - to i tak zamontuje splita - co do sadu mnie podadza czy co a niech podaja mam mieszkanie od poludnia no latem to tu mozna pasc
Nic kompletnie nie mogą Ci zrobić. Nie ma mozliwości ukarania ani nakazu demontażu.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa