Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wybuch butli z tlenem (filmik)

44 Odpowiedzi, 61139 Wyświetleń
1 2 Dalej

gadget

2010-01-13, 18:14:24
Zaawansowany użytkownik
Witam

Znalalem w w necie filmik polecam obejrzec wszystkim lutujacym na twardo . Wrzucam go tu ku przestrodze (BHP ! ) co moze sie stac z butla tlenowa, fakt ze gosc sie prosil o wypadek ...

http://www.youtube.com/watch?v=9lw_fhNAIQc
  • Odpowiedz

byniom

2010-01-13, 18:27:50
Moderator
Pytanie co zrobił że do tego doszło ?
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2010-01-13, 19:45:53
Użytkownik
A wiesz może co on zrobił ze wybuchła? A tak wogóle to przetaczacie tlen? i co moze pojść nie tak przy takiej akcji? Miał ktos złe doswiadczenie?
Jeśli coś poszło źle, to na pewno był ktoś, kto mówił, że tak będzie.
  • Odpowiedz

byniom

2010-01-13, 19:48:20
Moderator
ja byłem świadkiem tylko jak węże tlenowe zaciągneły do środka i spawacz co kawałek je odcinał co kawałek ale na koniec doleciał inny spawacz i zkręcił butlę . Nawet niewiedzieliśmy co się dzieje na warsztacie. Potem on stwierdził ze nie było takiego niebezpieczeństwa bo w reduktorze jest bezpiecznik . Na tym to się skończyło . Wąż strzelał co kawałek tak jak by ktoś w nim dziurkę zrobił małą.
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2010-01-13, 20:00:39
Użytkownik
Ja mam małe spawanie propan tlen i czasami mi palnik strzela czy to wtedy może pociągnąc ogien do tlenu? Albo do propanu?
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-01-13, 20:02:44
Moderator
Strzela czasm jak któryś zawór pierwszy zamkniesz ale zapominam który Smile
  • Odpowiedz

Artic

2010-01-13, 20:11:08
Zaawansowany użytkownik
najpierw gaz później tlenBig Grin
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2010-01-13, 20:15:20
Użytkownik
A jest jakieś duże niebezpieczeństwo? ze cos Wybuchnie?

Powiedzcie jak z przetaczaniem tlenu??
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2010-01-13, 20:16:39
Użytkownik
Artic napisał(a):najpierw gaz później tlenBig Grin
Jak tak się zakreca to jest poprawnie??
  • Odpowiedz

pawelek

2010-01-13, 20:30:11
Użytkownik
Jaki problem z przetaczaniem
Z butli do butli, jak naczynia połączone
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2010-01-13, 20:35:06
Użytkownik
pawelek napisał(a):Jaki problem z przetaczaniem
Z butli do butli, jak naczynia połączone
Ja wiem ze tak tylko czy jest jakieś niebezpieczeństwo? Prócz pekniecia rurki
  • Odpowiedz

szk6

2010-01-14, 00:17:38
Użytkownik
są do tego tzw. przetoczki z certyfikatem cena ok 150pln nie ma wtedy żadnego niebezpieczeństwa przy przetaczaniu
  • Odpowiedz

hanys

2010-01-14, 05:46:07
Nowy użytkownik
na filmiku widać efekty próby szczelności wykonanej tlenem. w polsce kilka lat temu też był taki przypadek
  • Odpowiedz

byniom

2010-01-14, 06:51:20
Moderator
Do takiego przypadku o mało nie doszło w mojej byłej firmie. Gość chciał tlenem przedmuchać instalację i czujniki pneumatyczne do których dostała się woda z pewnymi ilościami oleju. Stałem i patrzyłem co on robi i oczy wychodziły mi z orbit. Pracownik był młody i nie miał żadnego doświadczenia . Szef kazał mu to przedmuchać więc chciał przedmuchać ,Powiedziałem mu czym to grozi i koleś zdębiał bo myślał że tlen tio to samo co powietrze i nie szkodliwy.
  • Odpowiedz

Steff

2010-01-14, 09:23:52
Użytkownik
Mistrzostwo byniom i brawo za czujność. Jak przedmuchiwać to azotem, a żeby tlenem to jeszcze nie słyszałem takiej opcji Smile
He Who Must Die, Must Die In The Dark, Even If He Sells Candles
  • Odpowiedz

barbie

2010-01-14, 09:49:13
Top użytkownik
trzech majstrów i sklepowa było poszkodowanych w Bydgoszczy po próbie szczelności za pomocą tlenu ,kilka lat temu .większość firm chłodniczych nie widziała butli z azotem czy reduktora azotu na oczy .
  • Odpowiedz

byniom

2010-01-14, 11:03:30
Moderator
Jak zobaczyłem co on robi to nawet w pierwszej chwili mi do głowy nie przyszło że on che to przedmuchać tlenem ale że zawsze zwaracam uwagę na to co kto robi a nie powienien sie do tego dotykać to jak zobaczyłęm że butlę z tlenem bierze to się spytałem po co ? no i się wyjaśniło .
  • Odpowiedz

mg

2010-01-14, 16:09:58
Top użytkownik
Wiele razy sprawdzałem szczelność tlenem. Nigdy nic się nie stało. Widocznie nie dopuściłem do zaistnienia ostatniego warunku inicjacji. Tlen+tłuszcz+? Big Grin
  • Odpowiedz

byniom

2010-01-14, 16:20:02
Moderator
Niewiem czy przy kontakcie tlenu z tłuszczem następuje samozapłon bo nie prowadzięłm takich badań Big Grin ale kiedyś w TV pokazywali coś takiego że komorę wypełnili tlenem i natłuścili manekina i nic się nie zadziało dopuki nie spowodowali celowej iskry i wtedy było bum i manekin się przypalił.
  • Odpowiedz

dominik486

2010-01-14, 16:36:46
Zaawansowany użytkownik
byniom napisał(a):Niewiem czy przy kontakcie tlenu z tłuszczem następuje samozapłon bo nie prowadzięłm takich badań Big Grin ale kiedyś w TV pokazywali coś takiego że komorę wypełnili tlenem i natłuścili manekina i nic się nie zadziało dopuki nie spowodowali celowej iskry i wtedy było bum i manekin się przypalił.
Czyżby chodziło o breiniaca ? Big Grin
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2010-01-14, 16:50:36
Użytkownik
mg. Ale chyba robiłeś to przy małym ćisnieniu bo jakby to było duże ćisnienie to by było żle.
  • Odpowiedz

byniom

2010-01-14, 17:06:54
Moderator
To było w programie pogromcy mitów
  • Odpowiedz

hanys

2010-01-14, 17:43:07
Nowy użytkownik
robiłem takie doświadczenia z tlenem i olejem. do 10atm. nic się nie działo, ale więcej nie próbowałem.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-01-14, 18:04:28
Moderator
Był już kiedyś taki temat. Ktoś jako przykład dawał silnik Diesla: tlen + olej + ciśnienie = bum. Ale było to ładniej wyjaśnione.
Osobiście już kilka razy przetaczałem tlen do małej butli, ale zawsze robię to ostrożnie i z pewną niepewnością, lecz skoro piszę ten post, to widać iż na razie skutecznie.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

wit

2010-01-14, 18:09:35
Top użytkownik
przetaczanie tlenu.
specjalna atestowana przetoczka.... (różnie bywa... czasem są samoróbki ale to "nieprawomyślne przetaczanie))

1 - ZAWSZE ABSOLUTNA CZYSTOŚĆ -ani kropli oleju tłuszczu itp -nigdy nie dotykać łapami (zwłaszcza brudnymi) do złączek uszczelek itp. elementów które stykają się z tlenem pod ciśnieniem.
2 -dobre uszczelki z odpowiedniego NIEPALNEGO materiału. NIGDY żadnych natłuszczanych klingerytów czy papierowych......
olej (nawet plamka po dotknięciu tłustą łapą ) plus sprężony tlen = samo zapłon pożar i wybuch... w czystym tlenie stal także butla jak i miedziane rurki palą się jak benzyna... a guma lub ludzkie ciało nawet lepiej...

po przypadkowym dotknięciu zatłuszczoną ręką przetoczkę metalową -lub złączkę pustej zakręconej butli czy złączkę reduktora -myjemy kolejno czystą szmatką lekko nasączoną czystym spirytusem (nie denaturat) suszymy -i kilkakrotnie płuczemy wodą destylowaną. suszymy.
absolutnie nie wolno używać rozpuszczalników pozostawiających jakiekolwiek ślady tłustości.

w przypadku zatłuszczenia -przed przetarciem spirytusem ewentualnie można przetrzeć przetoczkę CZYSTYM acetonem (odtłuszczacz) -wycieramy suszymy i potem spirytus. ani spirytus ani aceton nie mogą zetknąć się z tlenem...
poza wodą środki myjące nie mogą mieć kontaktu z tlenem -muszą zostać usunięte

3 -przetoczki -mocne grubościenne miedziane rurki z małym otworem... np otworek 2 do 3 mm a ścianka ze 2mm co najmniej . generalnie dla rurek miedzianych grubość ścianki przetoczki powinna być wieksza od średnicy otworu w rurce...

4- przetaczamy powoli otwierając zawór tylko odrobinkę... kontrolując temperaturę małej (napełnianej butli) może być letnia -nigdy gorąca...

a co do pęknięcia rurki przetoczki "grozi jedynie pęknięciem rurki" -przy ciśnieniach 150 bar pęknięta rurka tnie jak brzytwa.... -i potrafi chlasnąć z siłą pocisku...
a w miejscu pęknięcia może być trochę brudu iskra... tlen w wężu od palnika -i wąż przy nieostrożności solidnie się pali... ale tu tlen ma tylko 3-5 bar...

przed reduktorem -oraz w przetoczce tlen ma 150 bar... ewentualny zapłon brudu w tym tlenie to solidna bomba...

przetaczanie... czystość i z ostrożna... to wszystko można. bardzo z ostrożna.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-01-14, 18:11:13 przez wit.)
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa