Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

VOLVO 240 1992 z R12, ale juz go brak w ukladzie - na co wymianiać????

2 Odpowiedzi, 3214 Wyświetleń

piozak

2007-06-12, 23:00:09
Nowy użytkownik
Witam,
jestem posiadaczem volvo 240 z roku 92, (niestety) ( bo w 93 - ostatni rok produkcji klima byla juz z czynnikiem 134a) i się właśnie okazało, że jednak tego czynnika jest mało, za mało by klima w ogóle chłodziła. Byłem u "fachowca", który w zasadzie nic mi nie poradził. Przeglądajac internet znalazlem info o czyms takim jak zestaw A/C Conversion Kits R12 to R134A (www.fcpgroton.com/volvo240ac.htm), zawierajacy nowy osuszacz, oleum, oringi itp. Tak się jednak zastanawiam, czy jest to to co powinienem nabyc (koszt około 380 pln), czy jednak ( bo nie ma tam nowych węży) zastosowac, znaczy, zlecic nabicie klimy czynnikiem 409 lub 413, bo wyczytalem ze takie by ewentulanie mozna zastosowac. Aha i jeszcze jedno, podobno (to tez wyczytalem) spreżarka od r12 sie nadaje, konieczna jest "tylko" wymiana oleum.
Będe wdzięczny za wszelkie rady, gdyż chciałbym by autko było w pełni sprawne a pasażęrowie zadowoleni... i by nie spartaczyć roboty przez moją niewiedze.
Pozdrawiam
Piotrek
  • Odpowiedz

Tollo

2007-06-14, 12:55:55
Nowy użytkownik
Gotów jesteś zainwestować 600-800 zł w starą instalację ? Akurat czas, by padł Ci parownik albo skraplacz, przewody elastyczne itd, więc kolejne 1000 zł. Konwersja ->134A sprzyja "padom". Czynniki typu 409A są droższe, ale poza droższą wymianą (także osuszacza) i regulacją nic nie robisz. Różnica w wydajności mała.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa