Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wysokie cisnienia-problem

43 Odpowiedzi, 36281 Wyświetleń
1 2 Dalej

Jacek77

2010-02-14, 19:29:25
Nowy użytkownik
Witam,
Jestem nowy na forum wiec pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Na poczatek szacunek co dla niektorych za niezla wiedze na teman chlodnictwa.
Mam maly problem a mianowicie;
kompresor-OSK7471-K
medium-R407C
do kontroli tzw ,,chilled water,, kontroler-AKC24W
Od jakiegos czasu zaczelo odstawiac kompresor-wysokie cisnienie na tloczeniu, bylo to coraz czestrze az w koncu trzeba bylo zmienic temperatyry ,,chilled water'' kontrolerem na wyzsza.
Cisnienie ssania 4,7 bar
cisnienie tloczenia 19,5 bar presostat ustawiony na 20 bar
temp przed kompr. 12 C
za kompr 75 C
natezenie pradu 67A
NIe mozna ustawic na wieksza wydajnosc poniewaz odstawia kompresor, a potrzebuje jeszcze zmiejszyc temp, chlodzenia.
Ilosc freonu-min,
ilosc oleju-min,
Czy powod to byc wyciek freony, czyli ktorys ze skladnikow sie ,,ulotnil, i dlatego sa takie cisnienia i temperatury?
dodam jeszcze ze temp. wody chl. do skraplacza to 30 C wylot 33 C
Czy moglibyscie podac dokladna procedure wymiany tego czynnika w ukladzie?
Jakich temperatur i cisnien nie powinno sie przekraczac w tym przypadku?
pozdrawiam
  • Odpowiedz

AS

2010-02-14, 20:12:36
Zaawansowany użytkownik
Kolego, masz może w układzie chłodnicę oleju lub ECO?
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-14, 20:18:05
Top użytkownik
przy tym czynniku presostat możesz ustawić na 28 barów .20 barów to jest normalne ciśnienie pracy .
  • Odpowiedz

mister

2010-02-14, 20:29:32
Zaawansowany użytkownik
Jacek77 napisał(a):Witam,

dodam jeszcze ze temp. wody chl. do skraplacza to 30 C wylot 33 C
Czy moglibyscie podac dokladna procedure wymiany tego czynnika w ukladzie?
coś tu nie rozumiem , skraplacz jest wodny ?
  • Odpowiedz

Jacek77

2010-02-14, 21:00:13
Nowy użytkownik
Tak w ukladzie jest chlodnica oleju wlot-34 C, wylot-40 C, skraplacz jest chlodzony woda.
A jaka bedzie wtedy temperatura czynnika przy 28 bar? nie za wysoka? bo wyczytalem gdzies ze temp. wrzenia wynosi 80 C.
  • Odpowiedz

mister

2010-02-14, 21:06:38
Zaawansowany użytkownik
różnica temperatur wejscie-wyjscie to tylko 3 st ? skraplacz zalazł kamieniem i woda nie odbiera ciepła ze skraplania .
  • Odpowiedz

Jacek77

2010-02-14, 21:11:44
Nowy użytkownik
wlasnie tu tez tkwie w problemie bo chlodnica od strony wodnej wyglada jak nowa-jest sprawdzona, tez moim zdaniem temp na wyjsciu powinna byc wieksza
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-14, 21:11:57
Top użytkownik
przy 28 barach temperatura wynosi +60 stopni celsjusza .
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-14, 21:16:02
Zaawansowany użytkownik
Może ktoś puścił gorącą wodę na wymiennik?stąd taka mała różnica temperatury?Albo kolejny powód do kłotni.
  • Odpowiedz

mister

2010-02-14, 21:17:31
Zaawansowany użytkownik
temperatura skraplania wysoka ,woda zimna ,skraplacz czysty to jakieś sprzeczne dane
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-14, 21:37:35
Zaawansowany użytkownik
Jak na moje to nawet Agatka Jackowi niepomoże.
  • Odpowiedz

Jacek77

2010-02-14, 21:53:59
Nowy użytkownik
A moze tak: jakie sa objawy kiedy czynnik r407c jest ,,niekompletny''?
  • Odpowiedz

Jacek77

2010-02-14, 21:55:59
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):przy 28 barach temperatura wynosi +60 stopni celsjusza .
wlasnie- u mnie 19 bar i 75 C
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-14, 21:56:21
Zaawansowany użytkownik
Przeewszystkim zmienia się przegrzanie o czym prawie cwaniaku nienapisałeś.
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-14, 22:19:10
Top użytkownik
75 stopni to temperatura z księżyca na moich manometrach jest 60 ,w poradniku Ullricha jest 60,we wszystkich poradnikach i na kartonie z czynnikiem jest 60 stopni.
  • Odpowiedz

Jacek77

2010-02-14, 22:40:09
Nowy użytkownik
Zapytam was poraz kolejny: czy mozliwa jest taka temperatura przy odparowaniu jednego z czynnikow we freonie? Tak lub Nie.
I nie piszcie ze czegos ,,prawie'' nie napisalem, bo albo cos jest napisane albo nie jest.
Temperatura nie jest wzieta z ksiezyca tylko z termometru, gdyby ktos nie wiedzial.
pozdrawiam i dziekuje za wszystkie sensowne odpowiedzi.
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-15, 16:37:50
Top użytkownik
jeśli w układzie masz R134a może być 70 stopni.
  • Odpowiedz

Jacek77

2010-02-15, 20:16:59
Nowy użytkownik
Dzieki, jutro bede wymienial freon, posiadam pompe prozniowa, warunki sa, powiedzial bym ekstremalne, poniewaz pracuje w Afryce i nie zawsz sie ma wszystko do dyspozycji np, nie mam pustego zbiornika na freon i prawdopodobnie bedzie trzeba wypuscic to w atmosfere. Czy mozecie napisac na co trzeba zwrocic szczegolna uwage przy wypuszczaniu i ladowaniu r407c, P a najlepiej dokladna procedure wypuszczania i ladowania?Po prostu nigdy tego nie robilem, posiadam troche wiedzy teoretycznej. Czy mozna wypuscic czynnik do atm. przez kruciec znajdujacy sie w dolnej czesci skraplacza ?
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-02-15, 20:26:52
Moderator
Robisz tak:
1. Nie można wypuszczać do atmosfery, bo nasze wnuki muszą też czymś oddychać.
2. Nie można wypuszczać do atmosfery, bo fachowiec tak nie robi.
3. Nie można wypuszczać do atmosfery, bo musisz zważyć to co ściągnąłeś, żeby wiedzieć czy oraz ile brakuje.
4. wpuszczasz np azot i uszczelniasz.
5. robisz próżnię + azot 5 barów i znów próżnia długa.
6. Napełniasz układ w ilości zgodnie z dokumentacją urządzenia.

ps. w jakiej Afryce ????????
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-02-15, 20:27:41
Moderator
W ogólę się nie powinno wypuszczać żadnego freonu do atmosfery. Do spuszczenia potrzebujesz manometrów i stacji do odzysku i butli oczywiście najlepiej dwu zaworowej ale jak nie masz wystarczy jedno zaworowa( dwu zaworowa dlatego bo szybciej można z niej przelać czynnik do innej butli np metodą Push Pull). Po wypuszczeniu gazu robisz próżnię i jak będzie układ szczelny wpuszczasz nowy czynnik najlepiej na wagę.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-02-15, 20:31:38
Moderator
patusX napisał(a):a moze jeszcze za ciebie pojedziemy do Afryki i zrobimy to za ciebie? manometry posiadasz i wiedze poradzisz sobie
Za odpowiednią kasę myślę żę byś poleciał ze sprzętem Smile Ja bym się pisał pytanie który region Afryki bo w północnej części już byłem to teraz chętnie gdzieś na południe....
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-02-15, 20:43:45
Moderator
do RPA akurat na Mistrzostwa Świata Smile
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-02-15, 20:49:23
Moderator
Dalej na południe się nie da Smile. Myślę że za odpowiednią kasę po tych mrozach i śniegach większość z nas by poleciała na taką fuchę no chyba że ktoś boi się latać ale to kilka drinków i po problemie.... Swojego czasu użytkownik Waldemar proponował wakacje nad morzem czarnym za serwis klimatyzacji więc czemu nie Afryka Smile.
  • Odpowiedz

Jacek77

2010-02-15, 21:15:04
Nowy użytkownik
patusX napisał(a):a moze jeszcze za ciebie pojedziemy do Afryki i zrobimy to za ciebie? manometry posiadasz i wiedze poradzisz sobie
Gdybym kolego wszystko wiedzial to bym na tym forum nie siedzial, a zamiast udzielac beznadziejnych odpowiedzi lepiej nie pisz nic. Pewnie chcialbys tu przyjechac ale za malo sie starasz.

Shitashii
Dzisiaj 21:26:52 Robisz tak:
1. Nie można wypuszczać do atmosfery, bo nasze wnuki muszą też czymś oddychać.
2. Nie można wypuszczać do atmosfery, bo fachowiec tak nie robi.
3. Nie można wypuszczać do atmosfery, bo musisz zważyć to co ściągnąłeś, żeby wiedzieć czy oraz ile brakuje.
4. wpuszczasz np azot i uszczelniasz.
5. robisz próżnię + azot 5 barów

Ad.1. Moje wnuki w afryce zyc nie beda.
Ad.2. Nie jestem fachowcem czyt. chlodziazem.
Ad.3. W systemie jest 50kg i tyletez zamieszam wpuscic.
Ad.4. Sadze ze nie trzeba uszczelniec systemu bo nic z niego nie uchodzi, problem sie rozpoczal od kiedy czarni wymienili kompresor i chcac pozbyc sie powietrza ,,zdrenowali'' czesc freonu do atmosfery od strony gazu.
Ad.5. Cyli robie tylko proznie skoro nie ma nieszczelnosci zgadza sie?

ps a jest jakas druga?
Dziekuje za odpowiedz.

Do tommatiz:
Rozumiem wiem ze niepowinno sie tego robic, lecz nie mam innego wyjscia, przeciez nie napuszcze tego w blasza beczke po oleju ktorych jest tutaj pelno,
dziekuje tobie za zeczowa odpowiedz, jak bedziemy potrzebowac fachowca to nie omieszkam sie zwrocic do ciebie ponownie pieniadze lepsze niz w kraju.
Jestem w pol-zach czesci afryki tropiki, troche goraco ale jest oki, ta ciepla morska bryza to cos wspanialego.
Wracajac do tematu to czy pompka prozniowa robi sie tylko proznie czy mozna nia wypompowywac czynnik? Czy trzeba uwazac aby nie zrobic podcisnienia?
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-02-15, 21:22:29
Moderator
Pompa próżniowa jest tylko i wyłącznie do próżni. Najpierw potrzebujesz stacji do odzysku freonu. Podciśnienie robisz właśnie pompą próżniową do ciśnienia -1. jeżeli jest układ szczelny to wystarczy sama próżnia bo jak coś ucieka to można szukać azotem jak kolega Shitashii napisał.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa