Czy w Polsce można kupić klej do łączenia rur miedzianych ? .Czy jakaś krajowa firma łączy rury miedziane za pomocą kleju ? .
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Łączenie rur miedzianych za pomocą kleju
22 Odpowiedzi, 51107 Wyświetleń|
Nigdy nie słyszałęm o takiej technice . Ciekawe jak to się zachowuje kiedy jest taka duża różnica temperatur? Może takie coś stosują ale do wody ?
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-02-14, 09:02:35 przez byniom.)
poxylina
![]() ale nie polecam przy instalacjach chłoniczych
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
kleje stosują od wielu lat Niemcy.ostatnio na Youtube widziałem film drzarkloff.usa testuje on taki specjalny klej jednoskładnikowy -nie jest to Poxilina testy ciśnieniowe były do ok 50 barów ,testy na wibracje zakończyły się niepowodzeniem .
Jest taki klej.Niepamiętam jak się nazywał.Klejono nim połączenie aluminiowego parownika z rurką CU w lodówkach domowych.
ten Amerykański klej nazywa się HVAC Super Pro ,ma kolor niebieski klei miedź w ciągu 3 minut .rury najlepiej przeczyścić papierem ściernym o gradacji 60 .
barbie napisał(a):ten Amerykański klej nazywa się HVAC Super Pro ,ma kolor niebieski klei miedź w ciągu 3 minut .rury najlepiej przeczyścić papierem ściernym o gradacji 60 .A elementu łaczone wytrawić najlepiej ?Po co ty siejesz niepotrzebny zamęt na forum.
nawąchałeś się butaprenu ? .
barbie napisał(a):nawąchałeś się butaprenu ? .Miałem do czynienia z butapremem.Niewiem czy o tym samym myślimy.Butaprem nie zrobił mi dziur w mózgu.Niewiem jak to jest z butaprenem.
proszę o odpowiedzi na temat-jak nie widzieliście kleju do rur miedzianych to nie zabierajcie głosu .jak Wasza firma nie klei to też milczcie .spam mnie nie interesuje .
Człowieku o czym ty piszesz.Klej używał każdy producent lodówek.Polar Donbas Swijaga Gorenie Mińsk itp.O co ci chodzi?
Robert ! obejrzyj sobie program i nie pieprz głupot .
barbie napisał(a):Robert ! obejrzyj sobie program i nie pieprz głupot .Pogromcy mitów?
Ne widzialem zadnego programu a chetnie sie dowiem jakie przewagi ma klejenie nad lutowaniem. Zakladam ze koszty sa wyzsze i procedurka bardziej skomplikowana/dluzsza.
barbie napisał(a):Czy w Polsce można kupić klej do łączenia rur miedzianych ? .Czy jakaś krajowa firma łączy rury miedziane za pomocą kleju ? .Witam Kieruj się za białym królikiem czyli kleje anaerobowe. Stosowałem kiedyś do łączenia niklowanych rurek z miedzianymi. Wytrzymałość na około 20bara i temperaturę ponad 300st. C. Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
W większości sklepów motoryzacyjnych są kleje do łączenia metali. Po prostu odpowiednie ich zmieszanie powoduje odpowiednią twardość i elestyczność, ale na pewno nie nadają się do łączenia doczołowego rur w chłodnictwie
Raz próbowałem w klimie samochodowej (ze względu na brak już innych pomysłów na naprawę) i działało jakieś 2 tygodnie. Później sru! i dziura. Przy wodzie czy powietrzu do kilku barów może się czasami takie coś sprawdzić. Jednak uważam, że więcej w tym propagandy i reklamy niż skuteczności.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
wiem że Niemcy stosują klej .opinie chłopka roztropka co widział klej,ale niewie jaki mnie nie interesują ,nie interesują mnie stare Rosyjskie lodówki .
dziękuję patusX -o taką informację właśnie mi chodziło .
W opisie klej się ładnie prezentuje i niby wszystko ma co powinien mieć ale zawsze jest to ale.... w sumie chętnie bym zrobił próbę ja rurce
kleiłem koła zębate na wał -zamiast wielowypustu.
kleiłem tęż rurkę na sprężone powietrze -jakiś loctite -aneorobowy. na pewno źle pracują w podwyższonej temp -więc przy 300 stopniach się nie da. przy kilkudziesięciu stopniach powinno trzymać. ale na pewno nie doczołowa -tylko rurka w rukę -i musi być zachowana odpowiednia szczelina... przy powietrzu trzyma -natomiast ciekawe czy czynniki chłodnicze nie rozpuszczają spoiny... ja bym nie ryzykował -ale nie można wykluczyć, że się da... klej który ja używałem był dedykowany do osadzania kół zębatych... wałek 10mm średnicy wklejony w rurkę stalową na głębokość 10mm -wytrzymuje około 3 i pół tony...
Powinno być po temacie.Bo takie kleje istnieją od kiedy istnieją producenci lodówek z parownikami aluminiowymi i instalacją miedzianą.
R40 piszesz nie na temat-przeczytaj czy w pytaniu były parowniki ? .
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Raz próbowałem w klimie samochodowej (ze względu na brak już innych pomysłów na naprawę) i działało jakieś 2 tygodnie. Później sru! i dziura. Przy wodzie czy powietrzu do kilku barów może się czasami takie coś sprawdzić. Jednak uważam, że więcej w tym propagandy i reklamy niż skuteczności.