Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zatkana klima...

63 Odpowiedzi, 59594 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 Dalej

byniom

2010-02-24, 20:07:30
Moderator
Myślę tak, odciągnij czynnik bo już teraz to niewiadomo ile jego tam jest Jeżeli jest tam zawór rozprężny to warto sprawdzić czy działa ( nie bede tu pisał jak) osuszyć dobrze układ i wymienić odwadniacz potem napełnić odpowiednią ilość czynnika.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-02-24, 20:40:56
Zaawansowany użytkownik
Ten objaw pokazuje ze system jest przytkany powody mogą być tak jak kolega mister napisał kapilara zwór rozprężny te sitko, Również może być załamana linia, filtr mało prawdopodobnie.

1
Zapomniałem napisać że pierwsze wpuszczamy część gazu z powrotem do kondensora jezeli sa zawory oddzielajace jednostka zewnętrzna wygląda to tak
Zamykamy ten mały zawór na cieczy i ręcznie wciskamy konektor który włącza compresor. sprawdzamy na manometrze spadek gazu w lini, jeżeli na manometrze będzie 0bar lub usłyszymy ze w compresorze gaz wraca. zamykamy zawory na grubej lini.
resztę gazu co zostało nam w lini odzyskujemy przez Recovery Machine

2
Powinieneś wsiąść system do odzyskania gazu (Recovery Machine) z butli do napełnienia gazu wypompować powietrze za pomocą vacum pump (próżnia) i przepompować czynnik z chłodni. Czynnika nie stracimy możemy go potem z powrotem w tłoczyć w system chłodni. Ja bym w tłoczył nowy, ale może w kraju jest on drogi.

Następnie jeżeli w układzie chłodni nie posiadamy już gazu, przecinasz linie cieczy za filtrem zaworem i wziernikiem, zawory przy jednostce zewnętrznej (Condenser) zamykamy. Jeżeli na lini są jakieś elektryczne zawory to musimy od pompy (compresor) w jednostce zewnętrznej odpiąć zasilanie i włączamy chłodnie żeby wszystkie zawory były otwarte.
Następnie przez linie powrotną wpuszczasz azot. wpuszczamy odwrotnie do pracy systemu. W miejscu przecięcia cienkiej lini podłuż rękę i zobaczysz co ci wypadnie, jeżeli zauważysz czarne kawałki brudu przypominające węgiel. to znaczy ze masz przytkany zwór rozprężny lub kapilara. Te czarne kawałki jest to reakcja oleju z osadem po lutowaniu. Potem w puść azot w linie cieczy sprawdzimy w ten sposób wziernik filtr i twój wihajster, przepływ azotu pod ciśnieniem powinien być swobodny. Na manometrach nie powinno ci zostawać ciśnienie. Często w zaworach rozprężnych (TXV) ta w środku część nie wiem jak sie ona nazywa po polsku ona sie blokuje. Jeżeli TXV da sie rozkręcić /trzeba naprawde uzyc duzej sily/ a powinno 80% jest otwieranych to wyciąg tą część poskładaj go bez tej części i powtórz test z azotem. Sprawdź sitka przed TXV tak jak kolega mister napisał.

jacek 64 napisał(a):…Jeżeli wymienię gaz na nowy i osuszę układ i będę miał to samo – to co wtedy ?
Dobrze napisałeś
Pierwsze trzeba sprawdzic inne przyczyny. Wymiana benzyny w samochodzie nie naprawia silnika.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-02-25, 12:37:43 przez Bogdan_New_Jersey.)
  • Odpowiedz

byniom

2010-02-24, 21:08:17
Moderator
on pisze o maszynie do odzysku freonu Big Grin Bogdan_New_Jersey chyba będziemy musieli ci opracować słownik polskiego nazwnictwa technicznego Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-02-24, 21:10:08 przez byniom.)
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-02-24, 21:46:37
Zaawansowany użytkownik
byniom napisał(a):on pisze o maszynie do odzysku freonu Big Grin Bogdan_New_Jersey chyba będziemy musieli ci opracować słownik polskiego nazwnictwa technicznego Big Grin
Przepraszam ale jest mi ciężko przetłumaczyć słowa techniczne. Idę o zakład jak byście zaczeli rozmawiać z Czechem na temat klimatyzacji również było by Wam ciężko sie porozumieć.
Czasami czytam coś na forum, na temat waszej jakieś dyskusji i nie wiem o czym piszecie. Dopiero po iluś tam postach zaczynam rozumieć.
  • Odpowiedz

byniom

2010-02-24, 21:54:49
Moderator
Powiem ci tak Big Grin przyjedź to wypijemy flaszkę i napewno akcent zdobędziesz słowiański natomiast słownictwo to samo ci przyjdzie jak ci młotek spadnie na stopę labo walniesz się w palec Big Grin Oczywiście to żart ale niestety musisz sie rpzestawić . Większosc znas cześc jendostk miary jest w stanie sobie jescze w przybliżeniu na szybko przeliczyć natomiast jak byś poszedł z czymś takim do klienta to by cię wyśmiał .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-02-24, 21:56:09 przez byniom.)
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-02-24, 22:06:52
Zaawansowany użytkownik
Język Słowianski to znam. Urodzilem sie w Polsce i wychowałem. Ja tutaj jestem dopiero 8 lat i cholernie tesknie za Polską!!!
I wiem jedno POLSKA to najpiekniejszy kraj.
Tutaj może się łatwiej żyje finasowo i naprawde nic więcej lepszego tu niema,
pieniądze to nie wszystko

Ale to nie rozmowa na forum
  • Odpowiedz

jacek 64

2010-02-24, 22:18:01
Zaawansowany użytkownik
Dzieki za porady . Zrobiło się wesoło Smile
Świat jest mały - co się montuje w Ameryce ??

Odpowiedz dla kolegi- układ ma kapilare, nie ma zaworu rozprężnego
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-02-25, 02:00:42
Zaawansowany użytkownik
jacek 64 napisał(a):Dwa agregaty po 38 kW pracujące w osobnych obwodach chłodniczych ( ale chłodnica parownika wspólna)
Na pewno parownik nie jest wspólny raczej będą dwa parowniki jeden na drugim
na prawdę w takim przypadku testuje sie to azotem, często jest tak że trzeba przeciągnąć nowa linie, ale z mojego doświadczenia problem tkwi na dyszach przed parownikiem
jeżeli ciśnienie na cieczy jest wysokie a parownik przymarza
Cytat:jacek 64 napisał: układ trochę się obladza.
to gaz który dochodzi do parownika rozprasza sie dużo wcześniej gdzieś na lini na tej cienkiej rurce.
W parowniku przed wejściem ta cienka rurka rozdziela sie jeszcze na parę bardzo cieniutkich rureczek w tym miejscu gdzie ona sie rozdziela najczęściej tkwi problem
w nowych modelach parownika to wszystko jest rozkręcane jeżeli jest stary to tylko zostaje dmuchać azotem w druga stronę lub wymienić parownik.

Ta cienka rurka jak wchodzi do obudowy parownika jest lutowana w tym miejscu powinno znajdować sie to sitko o którym pisał kolega mister wystarczy rozlutować to miejsce i wyciągnąć czymś cienkim, one czasami jest tak zabite ze zastanawiam sie jak ten gaz jeszcze przechodził.
Carrier zawsze montuje to sitko, tylko czasami ci co lutują to miejsce to go wyrzucają niewiadomo dlaczego.

kapilara też sie psuje

Tak wogule to powinieneś jak masz jeszcze gaz w układzie na systemie pracującym sprawdzić temperaturę lini. W tym miejscu co ona gwałtownie spada jest problem
po kolei za wziernikiem potem za filtrem za twoim wihajstrem
temperatura powinna dopiero spadać za kapilarą, a w twoim przypadku może ona dopiero spada na rozdzieleniu lini

zasada Superheat Subcooling
http://forum.info-klimatyzacja.pl/index....wtopic=253

twój przypadek to jest Subcooling

Życzę Tobie Powodzenia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-02-25, 03:27:13 przez Bogdan_New_Jersey.)
  • Odpowiedz

Artic

2010-02-25, 16:21:48
Zaawansowany użytkownik
bogdan przywieź ze sobą trochę R12 Big Grin u was podobno tego tonami macie Big Grin
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

wogotto

2010-02-25, 17:44:42
Użytkownik
Witam.Pytanie do Bogdan_New_Jersey jak w Ameryce to masz podany czynnik w galonach czy kilogramach,co do ciśnień to wiadome że w Psi,a wymiary rur,chodzi o średnice...i może napiszesz barwy przewodów elektrycznych występujące w elektryce,a i jedno też by mnie zainteresowało jakie są kary za przetaczanie czynnika chłodniczego lub jego wypuszczenie w środowisko....
  • Odpowiedz

jacek 64

2010-02-25, 21:20:12
Zaawansowany użytkownik
Dziekuję pięknie Koledze Bogdanowi za wyczerpujące omówienie tematu. Myślę ze wielu czytających dostało dawkę wiedzy i praktyki z branży klimatyzacji...

Drąźąc temat dalej - czy ktoś mi może wytłumaczyć niskie ciśnienie po stronie gazowej - gdy jednostka jest przelana ??? Wynosi ono tylko 3,8 bar przy wyłączonym agregacie . Powinno po wyłączeniu agregatu skoczyć do przynajmniej 6 barów.
P.S.
"jacek 64 napisał:
Dwa agregaty po 38 kW pracujące w osobnych obwodach chłodniczych ( ale chłodnica parownika wspólna)"
Kolega Bogdan miał rację -parowniki pracują jeden obok drugiego - przeplecione z sobą
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-02-25, 21:22:11 przez jacek 64.)
  • Odpowiedz

byniom

2010-02-25, 21:26:59
Moderator
Jeżeli masz za dużo czynnika to parownik zostaje zalewany i nie wrze całą powierzchnią parownika tylko przelewa sie do karteru i dopiero tam zaczyna odparowayac z tąd takie niskie ciśnienie.
  • Odpowiedz

zuku

2010-02-25, 23:49:26
Użytkownik
Sprawdz czy elektrozawor jest dobrze wlutowany czy nie jest "pod prad"
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-02-26, 03:06:42
Zaawansowany użytkownik
Artic napisał(a):bogdan przywieź ze sobą trochę R12 Big Grin u was podobno tego tonami macie Big Grin
No jest ale ceny są z kosmosu
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/R-12-30-L...ccessories
http://shop.ebay.com/i.html?_nkw=R-12+Re...=0&bkBtn=1

bardziej opłaca sie wymienic na r134a lub r409a

tak dla informacji ceny niektórych gazów w hurtowni w której ja sie zaopatruje
R22 170$
r410A 190$
r404a 182$ przed wczoraj kupowałem
R134a 100$ ale trzeba dokupić olej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-02-26, 15:57:13 przez Bogdan_New_Jersey.)
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-02-26, 03:43:12
Zaawansowany użytkownik
wogotto napisał(a):Witam.Pytanie do Bogdan_New_Jersey jak w Ameryce to masz podany czynnik w galonach czy kilogramach,co do ciśnień to wiadome że w Psi,a wymiary rur,chodzi o średnice...i może napiszesz barwy przewodów elektrycznych występujące w elektryce,a i jedno też by mnie zainteresowało jakie są kary za przetaczanie czynnika chłodniczego lub jego wypuszczenie w środowisko....
ciężar jest podany w funt-ach oznaczenie jest Lb
np: R-22 30 Lb

średnica rur podawana jest w calach (inch)

takie standartowe wymiary rór do klimatyzacji pomiedzy 2 - 5 ton
cieczy zawsze 3/8inch sąca 3/4 i 7/8inch

barwy kolorów elektrycznych nie bardzo rozumie oco Tobie chodzi
ale np:

czarny faza
biały zero
zielony uziemienie
115V

z tego co pamietam w polsce byl biały faza a czrny zero

czarny faza
czerwony faza
zielony uziemienie czesto jest to czysta miedz bez koszulki
208-230v

jezeli uzyje sie kabla dwu zyłowego do napiecia 208v-230v to jest zawsze czarny i biały + uziemienie to ten biały według prawa trzeba obwinąc czarnym tejpem lub pomalowac na czarno mazakiem

te napiecia są dla bódynków prywatnych są tylko dwie fazy nie tak jak w polsce trzy

na budynkach przemysłowych są trzy i czesto sie zdarza że ta trzecia jest tzw czerwona,

faza - zero 115v
faza - faza 208v

czerwona faza - zero 208V
czerwona faza - faza 230v

tez sa napiecia 480 faza - faza
itd...

barwy kolorów elektrycznych na low voltage czyli 24v sterowanie

naprzykładzie termostatu
R- czerwony sygnał
G- zielony fan wentylator
Y- zółty condenser
W-biały ogrzewanie
C-napiecie

pomiedzy R a C jest zasze 24v

przetaczanie czynnika chłodniczego - nierozumiem o co Tobie chodzi

za wypuszczenie do środowiska dokładnie niewiem aktualnej kwoty
znajomy ostatnio mi mowił ze 20tys$
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-02-26, 03:45:27 przez Bogdan_New_Jersey.)
  • Odpowiedz

wogotto

2010-02-26, 18:35:33
Użytkownik
Witam.Pięknie to opisałeś,.....a myślałem że to ino w Polsce się komplikuje prace...jeszcze podaj Hz prądu i wszystko jasne...za wypuszczenie do środowiska dokładnie nie wiem aktualnej kwoty
znajomy ostatnio mi mówił ze 20tys$.....tak powinno się karać....kara dotkliwa i bolesna Big Grin
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-02-26, 19:12:25
Zaawansowany użytkownik
wogotto napisał(a):...jeszcze podaj Hz prądu i wszystko jasne...
60Hz
  • Odpowiedz

jacek 64

2010-02-26, 19:44:36
Zaawansowany użytkownik
Ale ciekawe tematy .....
Bogdan pracujesz dla kogoś - czy sam prowadzisz firmę ?
Słyszałem że w Stanach - wszędzie mają klimatyzację - więc pracy Ci nie brakuje ..
Na filmach się widzi że w jest duża przewaga klimatyzacji skrzynkowch - gdzie skraplacz i parownik są w jednej skrzynce -wstawionej w ścianie lub w oknie.
Czy większość nowych urządzeń jest na gazie R410 ?
  • Odpowiedz

wogotto

2010-02-26, 20:03:53
Użytkownik
Witam.Pytam ponieważ patrząc na kolorystykę przewodów w jednostkach zew.to przewody są właśnie takich kolorów jak opisałeś mniej więcej tylko że czerwony to fazowy z tym że przerwany jakimś urządzeniem tzn kondensator lub cosik innego ale i tak mógłbyś przytoczyć jakąś norme co do kolorystyki...
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-02-26, 21:22:12
Moderator
Bogdan_New_Jersey napisał(a):
Artic napisał(a):bogdan przywieź ze sobą trochę R12 Big Grin u was podobno tego tonami macie Big Grin
No jest ale ceny są z kosmosu
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/R-12-30-L...ccessories
http://shop.ebay.com/i.html?_nkw=R-12+Re...=0&bkBtn=1

bardziej opłaca sie wymienic na r134a lub r409a

tak dla informacji ceny niektórych gazów w hurtowni w której ja sie zaopatruje
R22 170$
r410A 190$
r404a 182$ przed wczoraj kupowałem
R134a 100$ ale trzeba dokupić olej
To u nas walczy się z każdym gramem HCFC (np r22) a w "najwspanialszym" USA sprzedają CFC. Wkur*****ca jest polityka amerykanów - atomówki to mogą mieć tylko oni, a jak ktoś chce mieć to ich atakują, ale protokołu z Kyoto i innych to nie chcą podpisywać. Buce. Tzn rządowi urzędasy z usa. Zasmradzają cały świat i pouczają innych.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-02-26, 21:49:51
Moderator
To się zgadza, wogotto. My dalej jesteśmy zacofanym pokomunistycznym środowiskiem o niskiej świadomości, ale nie zmienia to faktu, że amerykanie czują się pępkiem świata i strażnikiem poprawności.
A do rzeki wchodzę jak mam odciski na stopach - "woda" ładnie je rozpuszcza Wink
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-02-26, 22:02:31
Moderator
Shitashii napisał(a):To się zgadza, wogotto. My dalej jesteśmy zacofanym pokomunistycznym środowiskiem o niskiej świadomości, ale nie zmienia to faktu, że amerykanie czują się pępkiem świata i strażnikiem poprawności.
A do rzeki wchodzę jak mam odciski na stopach - "woda" ładnie je rozpuszcza Wink
Może masz buty za ciasne Smile Pzdr
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-02-26, 22:07:20
Moderator
Czepiacie się Smile .... napiszę inaczej: jak chcę wytrawić płytkę elektroniczną to zanurzam ją w rzece za elektrownią hhehe Big Grin
  • Odpowiedz

mg

2010-02-26, 22:27:44
Top użytkownik
Jak chcę wytrawić płytkę to zanurzam ją w wodzie po kąpieli teściowej. Muszę uważać bo jad rozpuszcza nawet laminat.
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-02-27, 02:05:49
Zaawansowany użytkownik
Po pierwsze POLSKA nie jest zacofanym narodem,
powinniście być dumni ze jesteście POLAKAMI
Ja nawet żyjąc tutaj jestem dumny że jestem Polakiem
Uważam że na ten temat ja mogę cos powiedzieć bo urodziłem
i wychowałem sie w POLSCE, a teraz żyje tutaj.
Porównując Polskę do Ameryki to Ameryka jest tylko lepsza w tym
że jeżeli chcesz pracować to praca jest i żyje sie finansowo lepiej.
A gdzie rodzina przyjaciele?
Czy jak gdzieś na dłużej wyjechaliście , czy nie tęsknicie za swoim DOMEM.
Jak wracacie do domu to co sie mówi
WSZEDZIE DOBRZE ALE NAJLEPIEJ W DOMU.
Dookoła słyszymy że wszędzie dobrze, każdy chwali coś innego inną firmę inne życie.
A potem się okazuje że jak już tam jesteśmy, to tak wcale dobrze niema!

Ja słowa Adama Mickiewicza dopiero zrozumiałem jak jestem na emigracji.

Litwo! Ojczyzno moja! ty jesteś jak zdrowie;
Ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie,
Kto cię stracił. Dziś piękność twą w całej ozdobie
Widzę i opisuję, bo tęsknię po tobie.

a co do tej rzeki - tu jest większy syf
Nowy Jork ładny jest tylko na pocztówce lub widok z odległego miejsca
a gwarantuje wam jak będziecie w centrum zmienicie zdanie

Nie mówię tez sa tutaj ładne rejony i okolice,
ale na pewno nie te co się tak chwali w Polsce

Zapytajcie sie swoich znajomych którzy wrócili z emigracji
i opowiadają że tam jest tak dobrze i wogóle wszystko najlepsze.
TO DLACZEGO WRÓCIŁEŚ DO POLSKI!!!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-02-27, 03:44:15 przez Bogdan_New_Jersey.)
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa