Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jaki wybarć split do sypialni?

5 Odpowiedzi, 5963 Wyświetleń

cox55

2007-06-17, 18:17:03
Nowy użytkownik
bardzo proszę o pomoc w wyborze klimatyzacji do sypialni w domu jednorodzinnym. Jest usytuowana na szczycie budynku od strony południowo-zachodniej, silnie eksponowana na słońce, duża jest powierzchnia okien, co prawda są rolety zewn. ale niestety nie dają zbyt wiele. W dodatku jest to pomieszczenie na odsttnim poziomie budynku. Ma powierzchnię 26 m kw. Przedstawiciel jednej z trójmiejskich firm wyliczył wstępnie konieczną moc na 5,3kW u zaproponował klimatyzator GloryEco firmy MDV. Po kolejnej rozmowie stwierdził iż 3,5 kW z jednostką inwerterową dałoby podobny rezultat. Jak to jest naprawdę? Czy błędem nie jest inwestowanie w sprzęt Midea? Czy warto płacić więcej za LG, Mitsubishi czy McQuay? Zależy mi by urzadzenie było ciche i energoszczędne. Dziękuję za rady. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

senior

2007-06-18, 09:19:51
Zaawansowany użytkownik
z klimatyzatorami na ogół jest tak: jaka cena taki sprzęt. mdv i midea myślę, że są w podobnej jakości
jeśli zależy Ci na cichym i energooszczędnym to bierz mitsubishi lub Lg( nie wiem jak to jest z mcquay bo nie montuje)
  • Odpowiedz

kubowy

2007-06-18, 16:26:15
Użytkownik
Tutaj wybór należy do klienta, ja powiem tak w sypialni chodzi o decybele więc dobieraj jak najcichsze inwertenaj lepszy, firma różnie bywa. Prawie wszyscy produkuja w Chinach (jak nie wszyscy), tylko markują u siebie.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

waw1977

2007-06-23, 22:16:38
Nowy użytkownik
witam

McQuay to zadna rewelka proponuje daikina to merol w klasie klimy jego wada jest cena ale to sie odpłaci w przedziale czesowym (rachunki za prad)
  • Odpowiedz

wally

2007-06-24, 08:26:10
Użytkownik
A jaki przedzial "glosnosci" jest akceptowany przez ucho ludzkie jako _cichy_ ? Sam zamontowalem Sinclaira, ma dobra 3letnia gwarancje, robiony w Japonii, podawana katalogowa glosnosc na poziomie 40dB (wew) wcale nie meczy i na najnizszym biegu napewno jest znaaaaaaacznie ciszej.

U mnie wlasnie jest przyszla sypialnia (za ok 1 rok), poddasze, dach z blachodachowki i takie tam - temp. przy upalach nie spadala ponizej 28st C. Fakt ze zamontowalem ja dopiero tydzien temu i ostatnio nie musialem wogole uzywac ale mysle ze 3.5kW jest dobrym wyborem na takie warunki a 5.3kW to po prostu przesada. Moj zaufany instalator ktory siedzi w chlodnictwie od ok 12 lat mowi ze zdecydowanie daikin, york oraz fuji. Powiedzial mi szczerze, ze lepiej wziac sprzed z mozliwie dluzsza gwarancja, taki do ktorego bezproblemowo dostanie sie czesci, niz chinszczyzne z marketow z 12miesieczna gwarancja po uplywie ktorej zaczyna sie "adam slodowy story"
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa