Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

LG chłodzi nie grzeje :/

11 Odpowiedzi, 17520 Wyświetleń

MeluS

2010-02-19, 09:49:13
Nowy użytkownik
Witam
Mam spory problem z urządzeniem, męcze sie z nim juz od jakiegoś czasu i nic mu nie pomaga a podobnego wątku nie widziałem na forum.
Mianowicie po załączeniu chłodzenia urzadzenie działa idealnie, ale kiedy przełącze je w tryb grzania nic sie nie dzieje sprężarka stoi wentylator tez. Jedynie w kasecie wentylator sie kreci i mieli powietrze w pomieszczeniu. Dziwna sprawa wczesniej naprawa tego urzadzenia zajmowała sie ktos inny ale wiem ze płytka sterowania w agregacie była wymieniana juz 2 razy, zawór trójdrogowy tez jest wymieniony na nowy. Ja po swojej wizycie wymieniłem czujki temperatury w jednostce zew i tez nic to nie dało. Sprawdziłem prąd na elektro zaworze i i przy włączaniu chłodzenia nie dostaje zadnego pradu i chłodzi elegancko a przy uzyciu grzania dostaje napiecie ale jak pisałem wyzej nic sie nie dzieje. Resetowałem urzadzenie, resetowałem pilota, czujke w kasecie trzymałem przez jakis czas w sniegu zeby zbic temperature i nic to nie daje. Macie moze jakis pomysł?
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-02-19, 09:59:36
Moderator
Może agregat nie jest przystosowany do współpracy z kasetą? Bo na grzaniu wentylator kasety powinien stać i czekać na nagrzanie parownika (tu: skraplacza). A może nie ma funkcji grzania Smile Jedna laleczka miała problem ze sprawdzeniem tego SmileSmileSmile
Jeżeli dochodzi napięcie na cewkę zaworu, a on nie przełącza to tu już jest coś nie tak.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

MeluS

2010-02-19, 11:06:13
Nowy użytkownik
Heheh ma funkcję grzania bo wczesniej grzało Smile cisnienie na chłodzeniu ma idealne r410. Dziwi mnie własnie sprawa z wentylatora ze startuje w kasecie i smiga.
Zastanawiam sie nad czujka temp wewnętrznej. Bo gdyby była uszkodzona mogła by podawac ciągle za wysoką temperature przez co załacza sie tylko wentylator na grzaniu a na chłodzeniu bedzie chodził normlanie. Personel powiedział mi ze serwisanci którzy byli wczesniej podczas przegladu przesadzili z chemia i zrobiła sie bąbolada Smile hehe moze wilgoc uszkodziła wewnętrzna płytke?
  • Odpowiedz

byniom

2010-02-19, 13:00:55
Moderator
Może faktycznie z czujką coś sie dzieje i wentylator wewnętrzny odczytuje że jest już ciepło i dlatego nie włącza sprężarki , czujnik powienien mieć 25Kohm przy 25 stopniach a czujniki na rurkach po 5Kohm przy 25st.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

bartek2700

2010-02-19, 14:40:12
Użytkownik
...spróbuj moze odpalić ją w trybie Auto na np.30 stopni,może pojdzie,ale jeśli piszesz ze piana była to możliwe ze elektronika zjarana:-)powodzenia
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-02-19, 15:53:05
Moderator
Po opisie Twoim i kolegów wymienił bym elektronikę jed. wew (padła na 99%). LG ma i tak słabe elektroniki a jeżeli doszła wilgoć z chemii to mogła narobić bigosu. Ewentualnie zostaje wymiana czujki w parowniku jak będzie miała złe parametry o których pisał kolega byniom. Pzdr
  • Odpowiedz

bartekyogico

2010-02-19, 17:42:52
Zaawansowany użytkownik
A jak sprawdzales na chlodzeniu to sprezarka sie wylacza po osiagnieciu temp lub zmianie nastawow? Albo czujka albo plytka.
  • Odpowiedz

wogotto

2010-02-19, 22:52:53
Użytkownik
Witam.Może ta stronka będzie pomocna WWW.MYLG.CO.UK
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-02-21, 04:25:02
Zaawansowany użytkownik
Witam

Napisz jakie masz cicnienia na wejsciu i wyjsciu przy condensorze (jak bys mógł to prosił bym w PSI) i temperature moze byc w celcjuszachSmile. przy klimatyzacji i ogrzewaniu (Superheat Subcooling). Klimatyzacja moze pracowac prawie dobrze jezeli brakuje gazu ale ogrzewani nie wystartuje bo sensory nie pozwolą sie wlączyc kompresorowi bo stwierdzaja za niski stan cisnienia a co zatym idzie jest za niskie cisnienie oleju.
Pewnie jak bys latem probował wlaczyc to ogrzewanie to by pracowało, bo temperatura zewnetrzna podniesie cisnienie wenatrz ukladu. Wentylator w LG przy wlaczonym systemie czy tojest heat lub cooling zawsze pracuje na niskich obratach
poniewaz sensor odczytu temperatury jest wewnątrz jednostki wewnetrznej a nie w pilocie. LG tak poprostu jest zbódowane.

W jednostce zewnetrznej (condensor) w srodku jest plytka elektroniczna na tej plytce jest mikro przelacznik sprobuj go w sisnac pierwsze nacicniecie go to jest klimatyzacja drugie nacisniecie jest ogrzewanie. jezeli manualnie sie właczy mozesz mie problem z polaczniem low voltage to jes ten kabel co laczy jednostke wewnetrzna i zewnetrzna sa tam cztery kabelki 36volt.

napisz jaki jest model tych jednostek

Jeżeli użyłem jakis złych nazw lub okreslen to prosze o sprostowanie
ja pracuje w stanach i tutaj nazwy sa inne jeszcze nie nauczylem sie polskich nazw.
Pozdrawiam Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-02-21, 04:39:51 przez Bogdan_New_Jersey.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-02-23, 06:41:44
Top użytkownik
Bogdan_New_Jersey napisał(a):Witam

Napisz jakie masz cicnienia na wejsciu i wyjsciu przy condensorze (jak bys mógł to prosił bym w PSI) i temperature moze byc w celcjuszachSmile. przy klimatyzacji i ogrzewaniu (Superheat Subcooling). Klimatyzacja moze pracowac prawie dobrze jezeli brakuje gazu ale ogrzewani nie wystartuje bo sensory nie pozwolą sie wlączyc kompresorowi bo stwierdzaja za niski stan cisnienia a co zatym idzie jest za niskie cisnienie oleju.
Pewnie jak bys latem probował wlaczyc to ogrzewanie to by pracowało, bo temperatura zewnetrzna podniesie cisnienie wenatrz ukladu. Wentylator w LG przy wlaczonym systemie czy tojest heat lub cooling zawsze pracuje na niskich obratach
poniewaz sensor odczytu temperatury jest wewnątrz jednostki wewnetrznej a nie w pilocie. LG tak poprostu jest zbódowane.

W jednostce zewnetrznej (condensor) w srodku jest plytka elektroniczna na tej plytce jest mikro przelacznik sprobuj go w sisnac pierwsze nacicniecie go to jest klimatyzacja drugie nacisniecie jest ogrzewanie. jezeli manualnie sie właczy mozesz mie problem z polaczniem low voltage to jes ten kabel co laczy jednostke wewnetrzna i zewnetrzna sa tam cztery kabelki 36volt.

napisz jaki jest model tych jednostek

Jeżeli użyłem jakis złych nazw lub okreslen to prosze o sprostowanie
ja pracuje w stanach i tutaj nazwy sa inne jeszcze nie nauczylem sie polskich nazw.
Pozdrawiam Bogdan
Witam

Bratnia dusza, ja też lubię nazwy Superheat & Subcooling Big Grin

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

bartekw

2010-03-05, 20:11:32
Zaawansowany użytkownik
robert nie wiem co ty sie tak czepiasz Smile daj pogadacSmile dlaczego wszystkich tak szybko sprowadzasz na ziemie?? Big Grin
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa