Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

VRV problem

29 Odpowiedzi, 25766 Wyświetleń
1 2 Dalej

Snekkpol

2010-03-04, 09:01:57
Nowy użytkownik
Witam

Mam układ VRV do którego jest podłączonych 10 jednostek wewnętrznych i jedna z nich nie wydmuchuje powietrza? (nie pracuje) Ma zasilanie, gdyż palą się kontrolki. Pozostałe 9 jednostek pracuje bez problemu

Jakie mogą być możliwe przyczyny?

Układ MDV-D.

Dziekuje za pomoc
  • Odpowiedz

simi7

2010-03-04, 11:17:53
Nowy użytkownik
A sprawdzałeś, czy poprawnie podłączyłeś elektryke?
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-03-04, 13:42:28
Moderator
Może padł silnik wentylatora, może płytka elektroniczna. Odpal jednostkę na grzanie czy chłodzenie i dotknij wymiennika jak masz taką możliwość po tym stwierdzisz czy dochodzi gaz do urządzenia i szybciej będziesz mógl znaleźć przyczynę awarii. Na chłodzeniu powinna się lodzić jednostka co stwierdzi że sterowanie jest OK a zawiodło coś z silnikiem albo sterowaniem silnika czyli np. elektronika. Jesteś użytkownikiem czy monterem serwisantem? Zdiagnozuj urządzenie kodami błądu...
  • Odpowiedz

wogotto

2010-03-04, 14:04:35
Użytkownik
Witam.Może pierwsze firma,typ,model,itp....możemy gdybać o przyczynach....
  • Odpowiedz

Snekkpol

2010-03-04, 14:47:00
Nowy użytkownik
patusX napisał(a):nastepny uczen?? czy uzytkownik?
jakie ma to znaczenie?
  • Odpowiedz

Snekkpol

2010-03-04, 14:50:00
Nowy użytkownik
tommatiz napisał(a):Może padł silnik wentylatora, może płytka elektroniczna. Odpal jednostkę na grzanie czy chłodzenie i dotknij wymiennika jak masz taką możliwość po tym stwierdzisz czy dochodzi gaz do urządzenia i szybciej będziesz mógl znaleźć przyczynę awarii. Na chłodzeniu powinna się lodzić jednostka co stwierdzi że sterowanie jest OK a zawiodło coś z silnikiem albo sterowaniem silnika czyli np. elektronika. Jesteś użytkownikiem czy monterem serwisantem? Zdiagnozuj urządzenie kodami błądu...
Jutro sprawdzę, wspomniane rzeczy. Dostałem takie zlecenie i chciałem zaczerpnąć zewnętrznej opinii.
Dzięki i pozdrawiam!
  • Odpowiedz

bartekw

2010-03-04, 21:22:10
Zaawansowany użytkownik
jesli sie nie myle kazdy blad jednostki wewnetrznej(jezeli takowy jest) powinien sie wyswietlic przy jednostce zewnetrznej na wyswietlaczu.
  • Odpowiedz

byniom

2010-03-04, 21:31:55
Moderator
Nie zawsze tak się dzieje czasem jest błąd a nie będzie sygnalizowany.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

bartekw

2010-03-05, 07:02:46
Zaawansowany użytkownik
no wlasnie mialem tylko do czynienia z vrf mitsubishi dlatego nie bylem pewien jak jest z innymi urzadzeniami. ale tak czy siak nie ma znaczenia czy wyswietlacz czy diody. wystarczy miec tabele bledow do danego urzadzenia i zycie jest prostrzeBig Grin no chyba ze urzadzenie nie widzi bleduSmile
  • Odpowiedz

bartekw

2010-03-05, 19:58:23
Zaawansowany użytkownik
to dziwne podejscie :/ to protokol serwisowy jest mi potrzebny do urzadzen ktore montuje i na ktorych sie znam. nie mam zamiaru serwisowac czegos czego nie robilem bo mi sie po prostu nie oplaca
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-03-05, 20:24:45
Moderator
bartekw napisał(a):to dziwne podejscie :/ to protokol serwisowy jest mi potrzebny do urzadzen ktore montuje i na ktorych sie znam. nie mam zamiaru serwisowac czegos czego nie robilem bo mi sie po prostu nie oplaca
Nie masz wyzwań do nowego?????????? Ja uwielbiam pojechać do czegoś czego np, na oczy nigdy nie widziałem i dla mnie jest wyzwaniem naprawienie czegoś takiego i uśmiech klienta jest dla mnie bezcenny. Widać w tej kwestii się różnimy ale większość z nas lubi nowe rzeczy bo to uczy a nauka to wiedza..... pzdr
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-03-05, 21:14:19
Moderator
Dla przykładu: dziś byłem na zlecenie jednej firmy do MC QUAY bo się lodzi. Podobno wcześniej był ktoś z firmy która to montowała ale sobie nie poradziła z naprawą i wezwano kogoś innego i ja pojechałem. Faktycznie w skraplaczu nie było widać zaworów tylko sam lód. Sprawdzając od ciśnień po czystość jednostek niby wszystko OK ale ....... jakaś qurwa która to montowała załamała linię chłodniczą 5/8 cala do tego stopnia że w ogólę nie było przepływu gazu. Zagięcie przy samej ścianie robione ręcznie bez giętarki. Na oko za mocne gięcie i po rozcięciu izolacji ukazało się zalamanie. Ale to trzeba chcieć i mieć wyzwanie. Zgadza się Panie bartekw??
  • Odpowiedz

bartekw

2010-03-06, 09:36:58
Zaawansowany użytkownik
nie chodzi mi o to ze nie chce zdobywac nowej wiedzy bo bardzo chce i daze do tego. ale wybaczcie mi bo moze to dziwne podejscie ale nie pojechalbym na serwis do urzadzenia ktorego kompletnie nie znam. musze miec o nim podstawowa wiedze aby moc cos zrobic. ucze sie bo nie wszystko wiem ale nie kosztem klienta. nie problem jest pojechac i zrobic szkode lub wymienic urzadzenie. sztuka polega na tym aby szybko i sprawnie usunac usterke tak zeby nie tracic czasu i aby klient byl zadowolony. nie bede sie uczyl kosztem klienta dlatego wlasnie potrzebuje takich miejs jak to forum by moc zasiegnac porady bardziej doswiadczonych kolegow. pozdrawiam Smile
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-03-06, 10:08:50
Moderator
Teorią doświadczenia nie zdąbędziesz a to że przeczytasz w instrukcji DTR że jest tak podłączone coś czy inaczej to nie znaczy że to to zrozumiesz nie widząc tego. Ktoś kiedyś na płocie napisał "dupa" a inny ktoś pogłaskał i weszła mu drzazga.. To jest ta różnica między teorią a praktyką, ale jak nie chcesz nie musisz jeździć do obcych Tobie urządzeń. My to zrobimy i zarobimy Smile Pzdr
  • Odpowiedz

bartekw

2010-03-06, 11:31:09
Zaawansowany użytkownik
rynek jest duzy Smile wiec poki nie mam odpowiedniej wiedzy zarabiajcie Panowie ile wlezie Tongue Tongue a tak na powaznie kolego Tommatiz wiedza teoretyczna wystarczy mi juz zeby wyruszyc do takiego urzadzeniaSmile chodzilo mi raczej o jechanie do urzadzenia gdzie na serwisie bede je widzial pierwszy raz na oczySmile Pozdrawiam
  • Odpowiedz

HVAC

2010-03-06, 13:16:13
Użytkownik
z tym M_Q to miałeś poprostu fuksa, jak by załamanie było w ścianie albo pod elewacją albo na sufitem G-K to byś się ... a byś nie znalazł Smile
  • Odpowiedz

bartekw

2010-03-06, 13:41:59
Zaawansowany użytkownik
patusX napisał(a):
bartekw napisał(a):rynek jest duzy Smile wiec poki nie mam odpowiedniej wiedzy zarabiajcie Panowie ile wlezie Tongue Tongue a tak na powaznie kolego Tommatiz wiedza teoretyczna wystarczy mi juz zeby wyruszyc do takiego urzadzeniaSmile chodzilo mi raczej o jechanie do urzadzenia gdzie na serwisie bede je widzial pierwszy raz na oczySmile Pozdrawiam
albo jak pojedziesz ze swoim majstrem Big Grin
sory ale nie mam nikogo nad sobaSmile
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-03-06, 13:43:56
Moderator
HVAC napisał(a):z tym M_Q to miałeś poprostu fuksa, jak by załamanie było w ścianie albo pod elewacją albo na sufitem G-K to byś się ... a byś nie znalazł Smile
Może nie fuksa a skrzywione oko Smile na tle zawodowym bo za duży kont był zrobiony na rurze 5/8 więc dla sprawdzenia rozciąłem izolację i wyszło szydło z worka Smile Szkoda że fotki nie zrobiłem. PZdr
  • Odpowiedz

bartekw

2010-03-06, 13:54:52
Zaawansowany użytkownik
tommatiz napisał(a):
HVAC napisał(a):z tym M_Q to miałeś poprostu fuksa, jak by załamanie było w ścianie albo pod elewacją albo na sufitem G-K to byś się ... a byś nie znalazł Smile
Może nie fuksa a skrzywione oko Smile na tle zawodowym bo za duży kont był zrobiony na rurze 5/8 więc dla sprawdzenia rozciąłem izolację i wyszło szydło z worka Smile Szkoda że fotki nie zrobiłem. PZdr
Big Grin no i widziszSmile mozena bez problemu wygiac 5/8 w rekach (chyba ze to chinska rura bo bardzo latwo sie lamia) no ale raczej nie przez scianeSmile dobre oko tez sie przydajeSmile ale powiem szczeze ze czasem gdy widze w jakiejs knajpie czy sklepie zamontowanego splita to zlamana rurka naprawde jest najmniejszym zmarwieniem Big Grin
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-03-06, 14:00:06
Moderator
bartekw zadam konkretne pytanie i proszę o konkretną w miare jak się da odpowiedź: Ile zamontowałeś klimatyzatorów licząc na parowniki czy to multi czy pojedyncze? I Ile czasu zajmujesz się klimatyzacją serwisami i montażem?
  • Odpowiedz

bartekw

2010-03-06, 14:07:15
Zaawansowany użytkownik
4,5 roku. nie wiem dokladne ile urzadzen bo nigdy nie liczylem. serwisem krotko. jakies 6m-cy ale nie mam duzej wiedzy w tym zakresie
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-03-06, 14:11:42
Moderator
Wszystko przed Tobą Smile Wystarczy chcieć pracować a wynik sam przyjdzie Smile Pzdr
  • Odpowiedz

bartekw

2010-03-06, 14:14:46
Zaawansowany użytkownik
dziekuje staram sieSmile
  • Odpowiedz

byniom

2010-03-06, 15:43:26
Moderator
Najlepiej uczyś się na własnych błędach bo wtedy najlepiej zostają w pamięci i zanim coś zrobisz na czym się nie znasz pomyśl dobrze i wyciągnij wnioski .
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

bartekw

2010-03-06, 16:17:55
Zaawansowany użytkownik
zgadzam sieSmile gdy zaczynalem w tej branzy moj szef wychodzil z tego samego zalozeniaSmile dawal mi jakies zadanie i radz sobieSmile tez mowil ze jak nie zepsuje to sie nie naucze Big Grin moze na pierwszy rzut oka dziwna praktyka ale wiem po sobie ze bardzo dobra i przydatna.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa