Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

r134a tylko w dużych butlach ?

40 Odpowiedzi, 49438 Wyświetleń
1 2 Dalej

f3b

2010-03-22, 18:23:49
Nowy użytkownik
Witam,
ponoć male butle z r134a (małe tj. do 1,5kg) mają zostać zastąpione w sprzeadży 13kg butlami. Czy to prawda?
  • Odpowiedz

byniom

2010-03-22, 18:54:52
Moderator
Ja myślę że te małe butle o których piszesz to do tej pory były traktowane na zasadzie ze klient sobie kupi sam napełni instalacje samochodową ale żeby było zgodnie z przepisami ochrony środowiska to powinno się usunąć nieszczelność i serwisem może zająć że przeszkolona osoba więc żeby wyeliminowac takie napełnianie samemu pewnie likwidują te małe butle
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

barbie

2010-03-22, 19:08:24
Top użytkownik
przy małych butlach jednorazowych pozostaje problem pustych opakowań zaśmiecających środowisko .
  • Odpowiedz

f3b

2010-03-22, 19:17:53
Nowy użytkownik
ale czy to rozporządzenie już weszło? I male butle zostały tylko tym którzy zrobili zapasy?
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-03-22, 23:09:26
Moderator
barbie napisał(a):przy małych butlach jednorazowych pozostaje problem pustych opakowań zaśmiecających środowisko .
Jeśli to jedyny powód, to nasi władni mają siano w głowach. Chyba nie widzą pustych PET'ów. A jeśli chodzi o nieusuwanie nieszczelności to się z tym zgodzę. Ale nie słyszałem o wycofywaniu. Z drugiej strony to chyba serwisy nie kupują w małych buteleczkach....
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-03-23, 01:21:31
Zaawansowany użytkownik
Panowie zapraszam domnie Smile Smile Smile
dostepne w kazdym sklepie nie musi byc motoryzacyjny, niepotrzebna zadna licencja
jest czysty r134a z tym dodatkiem co wykrywa nieszczelnosc(zapomnialem jak sie to nazywa w Polsce ze przy ultrafiolecie swieci) i nawet taka mieszanka od razu z olejem itez posadamy z uszczelniaczem. co tylko dusza zapragnie po 8$

[Obrazek: 19oz-artic-freeze.jpg]

[Obrazek: prod_123_img_NUV-134a-can.jpg]

[Obrazek: a3deb7f988eb4181ac50fde4311e662a_36789.jpg_thumb]

[Obrazek: I_491544_CL_1.jpg]

[Obrazek: G_21385G_CL_1.jpg]

[Obrazek: t_342.jpg]

[Obrazek: INT-RLS-134.jpg]

[Obrazek: 161133sn.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-24, 01:44:41 przez Bogdan_New_Jersey.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-03-23, 11:01:00
Moderator
HEHE, niezłe!! Najlepszy jest ten z wężykiem i manometrem. Jestem pod wrażeniem.
I pewnie na stacjach orbitalnych mają to ze sobą ( P...Ch... Developed for NASA) hehe
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-23, 20:12:31
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):przy małych butlach jednorazowych pozostaje problem pustych opakowań zaśmiecających środowisko .
Ale interes kręci się na złomie.Skończcie z tą fturną ekologią polityczną bo chcę mi się wymiotować od coniektórych głupkowatych i szczeniackich wypowiedzdzi. Chcemy mówić o ekologji zacznijmy od siebie.
  • Odpowiedz

f3b

2010-03-24, 18:09:21
Nowy użytkownik
R-40 napisał(a):
Ale interes kręci się na złomie.Skończcie z tą fturną ekologią polityczną bo chcę mi się wymiotować od coniektórych głupkowatych i szczeniackich wypowiedzdzi. Chcemy mówić o ekologji zacznijmy od siebie.
R-40 - taka moja subtelna uwaga... radzę od czasu do czasu zajrzeć do słownika ortograficznego
Smile
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-24, 19:40:32
Zaawansowany użytkownik
f3b napisał(a):Witam,
ponoć male butle z r134a (małe tj. do 1,5kg) mają zostać zastąpione w sprzeadży 13kg butlami. Czy to prawda?
Może razem poczytamy słownik ortog.W Twoim wątku brakuje d i w sprzedaży wszystko poprzestawiane.Taki jesteś dokładny z ortogr. A swoich błędów niewidzisz?
  • Odpowiedz

f3b

2010-03-24, 20:08:38
Nowy użytkownik
R-40 napisał(a):
Może razem poczytamy słownik ortog.W Twoim wątku brakuje d i w sprzedaży wszystko poprzestawiane.Taki jesteś dokładny z ortogr. A swoich błędów niewidzisz?
Nie irytuj się tak. Trzeba być otwartym na konstruktywną krytykę.
Owszem... zjadłem literkę "d"... ale ma się ona nijak do Twojego "fturny" Smile
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-24, 20:31:00
Zaawansowany użytkownik
f3b napisał(a):
R-40 napisał(a):
To bądz otwarty i zdecyduj się trzego się trzymać.Bo jedna Twoja wypowiedż przeczy drugiej.Bądż zdecydowany o co Ci chodzi.Dobrze?
  • Odpowiedz

f3b

2010-03-24, 20:33:25
Nowy użytkownik
R-40 napisał(a):
f3b napisał(a):
R-40 napisał(a):Może razem poczytamy słownik ortog.W Twoim wątku brakuje d i w sprzedaży wszystko poprzestawiane.Taki jesteś dokładny z ortogr. A swoich błędów niewidzisz?
To bądz otwarty i zdecyduj się trzego się trzymać.Bo jedna Twoja wypowiedż przeczy drugiej.Bądż zdecydowany o co Ci chodzi.Dobrze?
Jestem zdecydowany i wiem "trzego" (to mi się najbardziej podoba) mam się trzymać.
pozdrawiam.
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-24, 20:47:01
Zaawansowany użytkownik
f3b napisał(a):
R-40 napisał(a):
f3b napisał(a):Nie irytuj się tak. Trzeba być otwartym na konstruktywną krytykę.
Jestem zdecydowany i wiem "trzego" (to mi się najbardziej podoba) mam się trzymać.
pozdrawiam.
Chodzi Ci o trzego zamiast czego?Ty masz problemy chłodnicze ja ortograficzne.Różnica między nami jest taka że to ty potrzebujesz pomocy a nie ja.Bo to niejest forum ortograficzne.Jak będę miał problem to na takie wejdę.Jak Ty masz problemy niechłodnicze a ortograficzne to zmień adres Forum.Tam będziesz bardziej przydatny.
  • Odpowiedz

f3b

2010-03-24, 21:03:00
Nowy użytkownik
Bogdan_New_Jersey napisał(a):Panowie zapraszam domnie Smile Smile Smile
dostepne w kazdym sklepie nie musi byc motoryzacyjny, niepotrzebna zadna licencja
jest czysty r134a z tym dodatkiem co wykrywa nieszczelnosc(zapomnialem jak sie to nazywa w Polsce ze przy ultrafiolecie swieci) i nawet taka mieszanka od razu z olejem itez posadamy z uszczelniaczem. co tylko dusza zapragnie po 8$

http://images.solidcactus.com/autobarn/1...freeze.jpg

http://www.id-usa.com/images/prod/prod_1...4a-can.jpg

http://action.publicbroadcasting.net/med....jpg_thumb

http://www.jcwhitney.com/jcwhitney/sku/i...4_CL_1.jpg

http://www.jcwhitney.com/jcwhitney/produ...G_CL_1.jpg

http://www.carairconditioningsupplies.co.../t_342.jpg

http://www.jbtoolsales.com/media/ccp0/pr...LS-134.jpg

http://www.xmacparts.com/products/common...1133sn.jpg
Domyślam się że kraj pochodzenia to USA (a kraj produkcji taki jak ze wszystkim Wink ), a czy posiadasz na te czynniki dokumenty REACH ?
pozdrawiam
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-24, 21:19:32
Zaawansowany użytkownik
f3b-Jaki ty jesteś bystry.Szkoda że nie w swoim problemie.
  • Odpowiedz

f3b

2010-03-25, 07:58:43
Nowy użytkownik
Bogdan, czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam i miłego dnia życzę.
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-03-26, 00:39:14
Zaawansowany użytkownik
na te male puszki nic nie trzeba miec, moze je kazdy kupic i sam sobie nabic klime
kupuje sie je tak jak maslo w sklepie
nawet w takich malych puszkacj jest r-22
[Obrazek: a9a5_35.JPG]
tutaj niema zadnych dokumentów na male puszki mowie o stanie New Jersey
nie wiem jakie jest prawo w innych stanach
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-26, 00:40:52 przez Bogdan_New_Jersey.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-03-26, 02:20:18
Moderator
Bo małe jest mniej szkodliwe.
Paranoja. Żeby "policja świata" pozwalała na takie coś? Pod własnym nosem.
  • Odpowiedz

Alpak

2010-03-26, 07:21:12
Użytkownik
Shitashii: nie wiesz ze to o kase chodzi ? Kilka lat temu r22 byl ekologiczny teraz nie jest... 404 jeszcze jest eko Big Grin za pare lat nie bedzie eko i kasa sie kreci !
  • Odpowiedz

f3b

2010-03-26, 09:01:13
Nowy użytkownik
"Eko" to dziś bardzo modny i kasodajny przedrostek... Chcąc nie chcąc w Europie sa pewne dyrektywy, których powinno się przestrzegać. Mimo wszystko wiadomo, że tu chodzi o kasę $$$ Smile)
Wielkie koncerny takie jak Samsung, które dopiero wchodzą na rynek europejski wymagają od swoich dostawców, by każdy dostarczany element miał "papiórek" z reach bądź rohs. Wymagany jest nawet dokument stwierdzający zgodność z reach farby czy lakieru, którym pomalowany jest kawałek plastyku. Ot koniunktura się kręci.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-03-26, 11:57:46
Moderator
Niestety wiem o co chodzi.
Przykładem jest jakże ekologiczny czynnik R410a, którego GWP wynosi 041 , dla R407c - 0,37, a dla R22 - 0,36. Co prawda ten ostatni niszcze jeszcze ozon.
Ale bardziej chodzi mi o cyniczne USA, które obsrywa środowisko bardziej nież ktokolwiek. I oni mogą to robić. Ale jak ktoś chce mieć atomówkę, to robią mu wjazd na chatę i rozpierduchę. Może porównanie nie jest najtrafniejsze, ale chodzi mi o ich sposób postępowania.
  • Odpowiedz

awax

2010-03-26, 13:23:43
Top użytkownik
Jednym słowem można z autkiem popłynąć za ocean i samemu napełnić.
My żyjemy w Europie i niezależnie od tego czy przepisy unijne nam się podobaja to właśnie one nas obowiązują.
Tak przy okazji,a takiej kilogramowej buteleczki w komplecie z pompą próżniową nie ma?Może być taka malutka,amerykańska na wężyku.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-03-26, 14:09:10
Moderator
Ok, nas obowiązują. Tylko się pytam dlaczego ich nie obowiązują??
  • Odpowiedz

szk6

2010-03-26, 14:32:34
Użytkownik
awax napisał(a):Tak przy okazji,a takiej kilogramowej buteleczki w komplecie z pompą próżniową nie ma?Może być taka malutka,amerykańska na wężyku.
takiej z butlą to nie widziałem ale mini pompkę tak oczywiście made in USA za sto parę pln u nich są pewnie po kilka $
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-26, 14:34:20 przez szk6.)
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa