Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

r134a tylko w dużych butlach ?

40 Odpowiedzi, 45376 Wyświetleń
1 2 Dalej

f3b

2010-03-22, 18:23:49
Nowy użytkownik
Witam,
ponoć male butle z r134a (małe tj. do 1,5kg) mają zostać zastąpione w sprzeadży 13kg butlami. Czy to prawda?
  • Odpowiedz

byniom

2010-03-22, 18:54:52
Moderator
Ja myślę że te małe butle o których piszesz to do tej pory były traktowane na zasadzie ze klient sobie kupi sam napełni instalacje samochodową ale żeby było zgodnie z przepisami ochrony środowiska to powinno się usunąć nieszczelność i serwisem może zająć że przeszkolona osoba więc żeby wyeliminowac takie napełnianie samemu pewnie likwidują te małe butle
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

barbie

2010-03-22, 19:08:24
Top użytkownik
przy małych butlach jednorazowych pozostaje problem pustych opakowań zaśmiecających środowisko .
  • Odpowiedz

f3b

2010-03-22, 19:17:53
Nowy użytkownik
ale czy to rozporządzenie już weszło? I male butle zostały tylko tym którzy zrobili zapasy?
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-03-22, 23:09:26
Moderator
barbie napisał(a):przy małych butlach jednorazowych pozostaje problem pustych opakowań zaśmiecających środowisko .
Jeśli to jedyny powód, to nasi władni mają siano w głowach. Chyba nie widzą pustych PET'ów. A jeśli chodzi o nieusuwanie nieszczelności to się z tym zgodzę. Ale nie słyszałem o wycofywaniu. Z drugiej strony to chyba serwisy nie kupują w małych buteleczkach....
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-03-23, 01:21:31
Zaawansowany użytkownik
Panowie zapraszam domnie Smile Smile Smile
dostepne w kazdym sklepie nie musi byc motoryzacyjny, niepotrzebna zadna licencja
jest czysty r134a z tym dodatkiem co wykrywa nieszczelnosc(zapomnialem jak sie to nazywa w Polsce ze przy ultrafiolecie swieci) i nawet taka mieszanka od razu z olejem itez posadamy z uszczelniaczem. co tylko dusza zapragnie po 8$

[Obrazek: 19oz-artic-freeze.jpg]

[Obrazek: prod_123_img_NUV-134a-can.jpg]

[Obrazek: a3deb7f988eb4181ac50fde4311e662a_36789.jpg_thumb]

[Obrazek: I_491544_CL_1.jpg]

[Obrazek: G_21385G_CL_1.jpg]

[Obrazek: t_342.jpg]

[Obrazek: INT-RLS-134.jpg]

[Obrazek: 161133sn.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-24, 01:44:41 przez Bogdan_New_Jersey.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-03-23, 11:01:00
Moderator
HEHE, niezłe!! Najlepszy jest ten z wężykiem i manometrem. Jestem pod wrażeniem.
I pewnie na stacjach orbitalnych mają to ze sobą ( P...Ch... Developed for NASA) hehe
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-23, 20:12:31
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):przy małych butlach jednorazowych pozostaje problem pustych opakowań zaśmiecających środowisko .
Ale interes kręci się na złomie.Skończcie z tą fturną ekologią polityczną bo chcę mi się wymiotować od coniektórych głupkowatych i szczeniackich wypowiedzdzi. Chcemy mówić o ekologji zacznijmy od siebie.
  • Odpowiedz

f3b

2010-03-24, 18:09:21
Nowy użytkownik
R-40 napisał(a):
Ale interes kręci się na złomie.Skończcie z tą fturną ekologią polityczną bo chcę mi się wymiotować od coniektórych głupkowatych i szczeniackich wypowiedzdzi. Chcemy mówić o ekologji zacznijmy od siebie.
R-40 - taka moja subtelna uwaga... radzę od czasu do czasu zajrzeć do słownika ortograficznego
Smile
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-24, 19:40:32
Zaawansowany użytkownik
f3b napisał(a):Witam,
ponoć male butle z r134a (małe tj. do 1,5kg) mają zostać zastąpione w sprzeadży 13kg butlami. Czy to prawda?
Może razem poczytamy słownik ortog.W Twoim wątku brakuje d i w sprzedaży wszystko poprzestawiane.Taki jesteś dokładny z ortogr. A swoich błędów niewidzisz?
  • Odpowiedz

f3b

2010-03-24, 20:08:38
Nowy użytkownik
R-40 napisał(a):
Może razem poczytamy słownik ortog.W Twoim wątku brakuje d i w sprzedaży wszystko poprzestawiane.Taki jesteś dokładny z ortogr. A swoich błędów niewidzisz?
Nie irytuj się tak. Trzeba być otwartym na konstruktywną krytykę.
Owszem... zjadłem literkę "d"... ale ma się ona nijak do Twojego "fturny" Smile
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-24, 20:31:00
Zaawansowany użytkownik
f3b napisał(a):
R-40 napisał(a):
To bądz otwarty i zdecyduj się trzego się trzymać.Bo jedna Twoja wypowiedż przeczy drugiej.Bądż zdecydowany o co Ci chodzi.Dobrze?
  • Odpowiedz

f3b

2010-03-24, 20:33:25
Nowy użytkownik
R-40 napisał(a):
f3b napisał(a):
R-40 napisał(a):Może razem poczytamy słownik ortog.W Twoim wątku brakuje d i w sprzedaży wszystko poprzestawiane.Taki jesteś dokładny z ortogr. A swoich błędów niewidzisz?
To bądz otwarty i zdecyduj się trzego się trzymać.Bo jedna Twoja wypowiedż przeczy drugiej.Bądż zdecydowany o co Ci chodzi.Dobrze?
Jestem zdecydowany i wiem "trzego" (to mi się najbardziej podoba) mam się trzymać.
pozdrawiam.
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-24, 20:47:01
Zaawansowany użytkownik
f3b napisał(a):
R-40 napisał(a):
f3b napisał(a):Nie irytuj się tak. Trzeba być otwartym na konstruktywną krytykę.
Jestem zdecydowany i wiem "trzego" (to mi się najbardziej podoba) mam się trzymać.
pozdrawiam.
Chodzi Ci o trzego zamiast czego?Ty masz problemy chłodnicze ja ortograficzne.Różnica między nami jest taka że to ty potrzebujesz pomocy a nie ja.Bo to niejest forum ortograficzne.Jak będę miał problem to na takie wejdę.Jak Ty masz problemy niechłodnicze a ortograficzne to zmień adres Forum.Tam będziesz bardziej przydatny.
  • Odpowiedz

f3b

2010-03-24, 21:03:00
Nowy użytkownik
Bogdan_New_Jersey napisał(a):Panowie zapraszam domnie Smile Smile Smile
dostepne w kazdym sklepie nie musi byc motoryzacyjny, niepotrzebna zadna licencja
jest czysty r134a z tym dodatkiem co wykrywa nieszczelnosc(zapomnialem jak sie to nazywa w Polsce ze przy ultrafiolecie swieci) i nawet taka mieszanka od razu z olejem itez posadamy z uszczelniaczem. co tylko dusza zapragnie po 8$

http://images.solidcactus.com/autobarn/1...freeze.jpg

http://www.id-usa.com/images/prod/prod_1...4a-can.jpg

http://action.publicbroadcasting.net/med....jpg_thumb

http://www.jcwhitney.com/jcwhitney/sku/i...4_CL_1.jpg

http://www.jcwhitney.com/jcwhitney/produ...G_CL_1.jpg

http://www.carairconditioningsupplies.co.../t_342.jpg

http://www.jbtoolsales.com/media/ccp0/pr...LS-134.jpg

http://www.xmacparts.com/products/common...1133sn.jpg
Domyślam się że kraj pochodzenia to USA (a kraj produkcji taki jak ze wszystkim Wink ), a czy posiadasz na te czynniki dokumenty REACH ?
pozdrawiam
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-24, 21:19:32
Zaawansowany użytkownik
f3b-Jaki ty jesteś bystry.Szkoda że nie w swoim problemie.
  • Odpowiedz

f3b

2010-03-25, 07:58:43
Nowy użytkownik
Bogdan, czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam i miłego dnia życzę.
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-03-26, 00:39:14
Zaawansowany użytkownik
na te male puszki nic nie trzeba miec, moze je kazdy kupic i sam sobie nabic klime
kupuje sie je tak jak maslo w sklepie
nawet w takich malych puszkacj jest r-22
[Obrazek: a9a5_35.JPG]
tutaj niema zadnych dokumentów na male puszki mowie o stanie New Jersey
nie wiem jakie jest prawo w innych stanach
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-26, 00:40:52 przez Bogdan_New_Jersey.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-03-26, 02:20:18
Moderator
Bo małe jest mniej szkodliwe.
Paranoja. Żeby "policja świata" pozwalała na takie coś? Pod własnym nosem.
  • Odpowiedz

Alpak

2010-03-26, 07:21:12
Użytkownik
Shitashii: nie wiesz ze to o kase chodzi ? Kilka lat temu r22 byl ekologiczny teraz nie jest... 404 jeszcze jest eko Big Grin za pare lat nie bedzie eko i kasa sie kreci !
  • Odpowiedz

f3b

2010-03-26, 09:01:13
Nowy użytkownik
"Eko" to dziś bardzo modny i kasodajny przedrostek... Chcąc nie chcąc w Europie sa pewne dyrektywy, których powinno się przestrzegać. Mimo wszystko wiadomo, że tu chodzi o kasę $$$ Smile)
Wielkie koncerny takie jak Samsung, które dopiero wchodzą na rynek europejski wymagają od swoich dostawców, by każdy dostarczany element miał "papiórek" z reach bądź rohs. Wymagany jest nawet dokument stwierdzający zgodność z reach farby czy lakieru, którym pomalowany jest kawałek plastyku. Ot koniunktura się kręci.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-03-26, 11:57:46
Moderator
Niestety wiem o co chodzi.
Przykładem jest jakże ekologiczny czynnik R410a, którego GWP wynosi 041 , dla R407c - 0,37, a dla R22 - 0,36. Co prawda ten ostatni niszcze jeszcze ozon.
Ale bardziej chodzi mi o cyniczne USA, które obsrywa środowisko bardziej nież ktokolwiek. I oni mogą to robić. Ale jak ktoś chce mieć atomówkę, to robią mu wjazd na chatę i rozpierduchę. Może porównanie nie jest najtrafniejsze, ale chodzi mi o ich sposób postępowania.
  • Odpowiedz

awax

2010-03-26, 13:23:43
Top użytkownik
Jednym słowem można z autkiem popłynąć za ocean i samemu napełnić.
My żyjemy w Europie i niezależnie od tego czy przepisy unijne nam się podobaja to właśnie one nas obowiązują.
Tak przy okazji,a takiej kilogramowej buteleczki w komplecie z pompą próżniową nie ma?Może być taka malutka,amerykańska na wężyku.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-03-26, 14:09:10
Moderator
Ok, nas obowiązują. Tylko się pytam dlaczego ich nie obowiązują??
  • Odpowiedz

szk6

2010-03-26, 14:32:34
Użytkownik
awax napisał(a):Tak przy okazji,a takiej kilogramowej buteleczki w komplecie z pompą próżniową nie ma?Może być taka malutka,amerykańska na wężyku.
takiej z butlą to nie widziałem ale mini pompkę tak oczywiście made in USA za sto parę pln u nich są pewnie po kilka $
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-26, 14:34:20 przez szk6.)
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa