Witam,
ponoć male butle z r134a (małe tj. do 1,5kg) mają zostać zastąpione w sprzeadży 13kg butlami. Czy to prawda?
ponoć male butle z r134a (małe tj. do 1,5kg) mają zostać zastąpione w sprzeadży 13kg butlami. Czy to prawda?
|
Witam,
Ja myślę że te małe butle o których piszesz to do tej pory były traktowane na zasadzie ze klient sobie kupi sam napełni instalacje samochodową ale żeby było zgodnie z przepisami ochrony środowiska to powinno się usunąć nieszczelność i serwisem może zająć że przeszkolona osoba więc żeby wyeliminowac takie napełnianie samemu pewnie likwidują te małe butle
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
przy małych butlach jednorazowych pozostaje problem pustych opakowań zaśmiecających środowisko .
ale czy to rozporządzenie już weszło? I male butle zostały tylko tym którzy zrobili zapasy?
barbie napisał(a):przy małych butlach jednorazowych pozostaje problem pustych opakowań zaśmiecających środowisko .Jeśli to jedyny powód, to nasi władni mają siano w głowach. Chyba nie widzą pustych PET'ów. A jeśli chodzi o nieusuwanie nieszczelności to się z tym zgodzę. Ale nie słyszałem o wycofywaniu. Z drugiej strony to chyba serwisy nie kupują w małych buteleczkach....
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
Panowie zapraszam domnie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-24, 01:44:41 przez Bogdan_New_Jersey.)
![]() dostepne w kazdym sklepie nie musi byc motoryzacyjny, niepotrzebna zadna licencja jest czysty r134a z tym dodatkiem co wykrywa nieszczelnosc(zapomnialem jak sie to nazywa w Polsce ze przy ultrafiolecie swieci) i nawet taka mieszanka od razu z olejem itez posadamy z uszczelniaczem. co tylko dusza zapragnie po 8$
HEHE, niezłe!! Najlepszy jest ten z wężykiem i manometrem. Jestem pod wrażeniem.
I pewnie na stacjach orbitalnych mają to ze sobą ( P...Ch... Developed for NASA) hehe
barbie napisał(a):przy małych butlach jednorazowych pozostaje problem pustych opakowań zaśmiecających środowisko .Ale interes kręci się na złomie.Skończcie z tą fturną ekologią polityczną bo chcę mi się wymiotować od coniektórych głupkowatych i szczeniackich wypowiedzdzi. Chcemy mówić o ekologji zacznijmy od siebie. R-40 napisał(a):R-40 - taka moja subtelna uwaga... radzę od czasu do czasu zajrzeć do słownika ortograficznegobarbie napisał(a):przy małych butlach jednorazowych pozostaje problem pustych opakowań zaśmiecających środowisko .Ale interes kręci się na złomie.Skończcie z tą fturną ekologią polityczną bo chcę mi się wymiotować od coniektórych głupkowatych i szczeniackich wypowiedzdzi. Chcemy mówić o ekologji zacznijmy od siebie.
f3b napisał(a):Witam,Może razem poczytamy słownik ortog.W Twoim wątku brakuje d i w sprzedaży wszystko poprzestawiane.Taki jesteś dokładny z ortogr. A swoich błędów niewidzisz? R-40 napisał(a):Nie irytuj się tak. Trzeba być otwartym na konstruktywną krytykę.f3b napisał(a):Witam,Może razem poczytamy słownik ortog.W Twoim wątku brakuje d i w sprzedaży wszystko poprzestawiane.Taki jesteś dokładny z ortogr. A swoich błędów niewidzisz? Owszem... zjadłem literkę "d"... ale ma się ona nijak do Twojego "fturny"
f3b napisał(a):To bądz otwarty i zdecyduj się trzego się trzymać.Bo jedna Twoja wypowiedż przeczy drugiej.Bądż zdecydowany o co Ci chodzi.Dobrze?R-40 napisał(a):Nie irytuj się tak. Trzeba być otwartym na konstruktywną krytykę.f3b napisał(a):Witam,Może razem poczytamy słownik ortog.W Twoim wątku brakuje d i w sprzedaży wszystko poprzestawiane.Taki jesteś dokładny z ortogr. A swoich błędów niewidzisz? R-40 napisał(a):Jestem zdecydowany i wiem "trzego" (to mi się najbardziej podoba) mam się trzymać.f3b napisał(a):To bądz otwarty i zdecyduj się trzego się trzymać.Bo jedna Twoja wypowiedż przeczy drugiej.Bądż zdecydowany o co Ci chodzi.Dobrze?R-40 napisał(a):Może razem poczytamy słownik ortog.W Twoim wątku brakuje d i w sprzedaży wszystko poprzestawiane.Taki jesteś dokładny z ortogr. A swoich błędów niewidzisz?Nie irytuj się tak. Trzeba być otwartym na konstruktywną krytykę. pozdrawiam. f3b napisał(a):Chodzi Ci o trzego zamiast czego?Ty masz problemy chłodnicze ja ortograficzne.Różnica między nami jest taka że to ty potrzebujesz pomocy a nie ja.Bo to niejest forum ortograficzne.Jak będę miał problem to na takie wejdę.Jak Ty masz problemy niechłodnicze a ortograficzne to zmień adres Forum.Tam będziesz bardziej przydatny.R-40 napisał(a):Jestem zdecydowany i wiem "trzego" (to mi się najbardziej podoba) mam się trzymać.f3b napisał(a):Nie irytuj się tak. Trzeba być otwartym na konstruktywną krytykę.To bądz otwarty i zdecyduj się trzego się trzymać.Bo jedna Twoja wypowiedż przeczy drugiej.Bądż zdecydowany o co Ci chodzi.Dobrze? Bogdan_New_Jersey napisał(a):Panowie zapraszam domnieDomyślam się że kraj pochodzenia to USA (a kraj produkcji taki jak ze wszystkim ), a czy posiadasz na te czynniki dokumenty REACH ?pozdrawiam
f3b-Jaki ty jesteś bystry.Szkoda że nie w swoim problemie.
Bogdan, czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam i miłego dnia życzę.
na te male puszki nic nie trzeba miec, moze je kazdy kupic i sam sobie nabic klime
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-26, 00:40:52 przez Bogdan_New_Jersey.)
kupuje sie je tak jak maslo w sklepie nawet w takich malych puszkacj jest r-22 tutaj niema zadnych dokumentów na male puszki mowie o stanie New Jersey nie wiem jakie jest prawo w innych stanach
Bo małe jest mniej szkodliwe.
Paranoja. Żeby "policja świata" pozwalała na takie coś? Pod własnym nosem.
Shitashii: nie wiesz ze to o kase chodzi ? Kilka lat temu r22 byl ekologiczny teraz nie jest... 404 jeszcze jest eko
za pare lat nie bedzie eko i kasa sie kreci !
"Eko" to dziś bardzo modny i kasodajny przedrostek... Chcąc nie chcąc w Europie sa pewne dyrektywy, których powinno się przestrzegać. Mimo wszystko wiadomo, że tu chodzi o kasę $$$
)Wielkie koncerny takie jak Samsung, które dopiero wchodzą na rynek europejski wymagają od swoich dostawców, by każdy dostarczany element miał "papiórek" z reach bądź rohs. Wymagany jest nawet dokument stwierdzający zgodność z reach farby czy lakieru, którym pomalowany jest kawałek plastyku. Ot koniunktura się kręci.
Niestety wiem o co chodzi.
Przykładem jest jakże ekologiczny czynnik R410a, którego GWP wynosi 041 , dla R407c - 0,37, a dla R22 - 0,36. Co prawda ten ostatni niszcze jeszcze ozon. Ale bardziej chodzi mi o cyniczne USA, które obsrywa środowisko bardziej nież ktokolwiek. I oni mogą to robić. Ale jak ktoś chce mieć atomówkę, to robią mu wjazd na chatę i rozpierduchę. Może porównanie nie jest najtrafniejsze, ale chodzi mi o ich sposób postępowania.
Jednym słowem można z autkiem popłynąć za ocean i samemu napełnić.
My żyjemy w Europie i niezależnie od tego czy przepisy unijne nam się podobaja to właśnie one nas obowiązują. Tak przy okazji,a takiej kilogramowej buteleczki w komplecie z pompą próżniową nie ma?Może być taka malutka,amerykańska na wężyku.
Ok, nas obowiązują. Tylko się pytam dlaczego ich nie obowiązują??
awax napisał(a):Tak przy okazji,a takiej kilogramowej buteleczki w komplecie z pompą próżniową nie ma?Może być taka malutka,amerykańska na wężyku.takiej z butlą to nie widziałem ale mini pompkę tak oczywiście made in USA za sto parę pln u nich są pewnie po kilka $ |