Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ford galaxy zatarta sprężarka

12 Odpowiedzi, 19918 Wyświetleń

horse

2010-03-24, 18:43:10
Nowy użytkownik
Witam, chciałem zasięgnąć opinii fachowców.
Kupiłem auto z niesprawną klimatyzacją, diagnoza zatarta sprężarka, koszty około 1500 zł, Nie bardzo mi to pasowało, więć jeździłem bez klimy, aż tu nagla okazało się, że zepsuta sprężarka może sie zepsuć jeszcze bardziej, tzn najprawdopodobniej padło sprzęgło albo łożysko, bo zaczęło strasznie rzęzić, ąż sie boję, że za chwilę stanie i cały napęd paska poleci. I teraz mam pytanie chciałem spróbować sam to naprawić, czyli kupić używaną sprawną sprężarkę, nowy osuszacz, i przepłukać instalację (układ był sprawdzany na szczelność i tylko sprężarka popuszczała), tylko nie wiem jak się zabrać za to płukanie, tzn jakiego płynu urzyć i z której strony go podać (mam dostęp do do sprężonego powietrza).
Później oczywiście udam sie na sprawdzenie i nabicie klimy do jakiegoś porządnego warsztatu. Proszę o porady i wskazówki.
pozdrawiam horse
P.S. Ford Galaxy, 1.9TDI '97
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-24, 20:08:41 przez horse.)
  • Odpowiedz

mg

2010-03-24, 22:45:09
Top użytkownik
Wymontuj układ klimatyzacji, kup maszynę do płukania, płyn do płukania, usuń opiłki z układu, wymień filtr osuszacz, (zawór rozprężny, skraplacz) sprężarkę.
Podczas montażu nie zapomnij wymienić o-ringi na nowe.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-24, 22:49:01 przez mg.)
  • Odpowiedz

Hłodny

2010-03-25, 00:04:46
Nowy użytkownik
Płukanie układu ma sens jeśli masz o tym pojęcie. Kup kompresor i jedz do firmy która ci go wymieni i wykona wszystkie potrzebne czynności.
  • Odpowiedz

horse

2010-03-25, 18:20:20
Nowy użytkownik
A może polecicie mi jakąś firmę z Wrocławia lub okolic, pytałem w jednej to powiedzieli 1500, a to dla minie zaporowa suma. Chyba można to zrobić taniej??
pozdrawiam horse
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-03-25, 20:00:58
Top użytkownik
Można zrobić taniej-jeździc bez klimy
  • Odpowiedz

Hłodny

2010-03-25, 23:03:09
Nowy użytkownik
Kolego kup 1 kg R134a, 10 l benzyny ekstrakcyjnej .1l oleju Sez 80,2 małe butle azotu, 1l oleju do pompy ,przynajmniej z 6 o ringów , zdemontuj skraplacz, kompresor,zawór rozprężny, zapłać z prąd zus itp a zobaczysz skąd się bierze taka cena. Wrocław jest spory może ktoś zrobi to taniej nie mówię że nie.W Warszawie można to zrobić za 1000 pln.
  • Odpowiedz

tt2

2010-04-02, 05:19:30
Nowy użytkownik
Witam!
Niestety, masz wybór albo udać się do warsztatu, który przeprowadzi prawidłową naprawę: wypłucze układ, zamontuje sprężarkę, osuszacz, zaleje olejem i czynnikiem albo pogodzić się z brakiem klimatyzacji. Płukanie jest dosyć skomplikowane nawet w warunkach warsztatowych ponieważ wymaga rozpięcia układu i użycia specjalistycznych narzędzi i płynu. Wysoka cena usługi wynika niestety z konieczności poświęcenia dosyć długiego czasu na naprawę jak również w przypadku płukania detergentem (koszt ponad 100 zł za 1l). wysokiego kosztu środka.
Do Galaxy używa się oleju PAG 46 (135ml), który też kosztuje. W układach klimatyzacji z R134a nie stosuje się oleju estrowego (SEZ 80)! Sprężarka wymaga oleju o odpowiedniej lepkości.

pozd
  • Odpowiedz

freegass

2010-04-02, 09:13:30
Użytkownik
Hłodny napisał(a):benzyny ekstrakcyjnej
masakra :O
tt2 napisał(a):W układach klimatyzacji z R134a nie stosuje się oleju estrowego (SEZ 80)!
Teoria i szkolenia to jedno, a życie i praktyka to drugie. SEZ80 radzi sobie nie tylko w przypadku wymiany po płukaniu ale miesza się z PAGiem przy dolewkach. Przy kosztach robi jednak różnicę.
Hłodny napisał(a):W Warszawie można to zrobić za 1000 pln
No tak, warszawskie stawki...
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-04-02, 15:48:05
Moderator
Hłodny to jest stawka warszawska czy ożarowska?
  • Odpowiedz

Hłodny

2010-04-03, 19:09:02
Nowy użytkownik
Ja w Warszawie płuczę za 1000pln netto i większość moich znajomych robi to już taniej.A olej Sez stosuje od 11 lat ,olej pag ukazał się chyba 4 lata temu i przeważnie używają go serwisy z maszynami do napełniania .Ja pamiętam jak handlowcy próbowali go każdemu sprzedać.Ja Sez kupuję w takiej cenie kolego tt2 że mogę sobie na niego spokojnie pozwolić. A nie wiem jaki detergent ty lejesz za 100 pln.
  • Odpowiedz

Hłodny

2010-04-03, 19:16:12
Nowy użytkownik
Ja w Warszawie płuczę za 1000pln netto i większość moich znajomych robi to już taniej.A olej Sez stosuje od 11 lat ,olej pag ukazał się chyba 4 lata temu i przeważnie używają go serwisy z maszynami do napełniania .Ja pamiętam jak handlowcy próbowali go każdemu sprzedać.Ja Sez kupuję w takiej cenie kolego tt2 że mogę sobie na niego spokojnie pozwolić. A nie wiem jaki detergent ty lejesz za 100 pln.
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-03, 20:24:17
Zaawansowany użytkownik
horse napisał(a):Witam, chciałem zasięgnąć opinii fachowców.
Kupiłem auto z niesprawną klimatyzacją, diagnoza zatarta sprężarka, koszty około 1500 zł, Nie bardzo mi to pasowało, więć jeździłem bez klimy, aż tu nagla okazało się, że zepsuta sprężarka może sie zepsuć jeszcze bardziej, tzn najprawdopodobniej padło sprzęgło albo łożysko, bo zaczęło strasznie rzęzić, ąż sie boję, że za chwilę stanie i cały napęd paska poleci. I teraz mam pytanie chciałem spróbować sam to naprawić, czyli kupić używaną sprawną sprężarkę, nowy osuszacz, i przepłukać instalację (układ był sprawdzany na szczelność i tylko sprężarka popuszczała), tylko nie wiem jak się zabrać za to płukanie, tzn jakiego płynu urzyć i z której strony go podać (mam dostęp do do sprężonego powietrza).
Później oczywiście udam sie na sprawdzenie i nabicie klimy do jakiegoś porządnego warsztatu. Proszę o porady i wskazówki.
pozdrawiam horse
P.S. Ford Galaxy, 1.9TDI '97
Każdy mądry serwisant zignoruje twoje działania w szczególności jak mu powiesz o sprężonym powietrzu które zawiera wilgoć.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa