Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

chłodnica przeponowa-problem z zadaniem

18 Odpowiedzi, 18325 Wyświetleń

doris

2010-04-07, 14:51:02
Nowy użytkownik
jestem tu zupełnie nowa, więc najpierw chciałam się ładnie przywitać Smile
a teraz do sedna- mam problem z zadaniem dot. chłodnicy przeponowej. Mianowicie
brzmi ono tak: "obliczyć minimalną temp. powietrza, do której można ochłodzić powietrze o parametrach wlotowych: t1=38 st.C i wilgotności wzgl.=50% w chłodnicy przeponowej, w której śr. temperatura powierzchni ścianki t=10 st.C, a współczynnik kontaktu chłodnicy B=0.93.
Obliczyć również strumień ciepła odebrany od powietrza, jeśli strumień masowy m=3 kg/s, a ciśnienie p=735,5 mmHg."
Jako że w tej chwili nie mam dostępu do żadnej literatury, a w internecie też w tych sprawach krucho, zwracam się do specjalistów- pomóżcie!
Ciekawą sprawą jest tu dla mnie ten współczynnik kontaktu, o którym jeszcze nie słyszałam i nie wiem, z której strony go ugryźć. A i nie wiem, jak to jest z tym ochładzaniem przez powierzchnie. Dlatego, jeśli znajdzie się ktoś, kto zeche mi pomóc, proszę przede wszystkim o komentarz.

Z góry dziękuję
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-07, 18:41:16
Zaawansowany użytkownik
Współczynnik kontaktu to dla mnie wspołczcynnik przenikania ciepła przez ściankę rurociągu zależny od ilości osadzonego oleju na tych ściankach.Im więcej oleju tym przenikalność ciepła mniejsza zależna od grubości ścianki.A tak naprawdę według tych danych to niemożna obliczyć niczego.
  • Odpowiedz

mg

2010-04-07, 18:47:25
Top użytkownik
doris napisał(a):współczynnik kontaktu chłodnicy B=0.93.
Tutaj moim zdaniem chodzi o budowę chłodnicy od strony powietrza, przetłoczenia na lamelach itp.
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-07, 19:04:11
Zaawansowany użytkownik
Jak żyję nieznam pojęcia przetłoczenia chłodnicy.Ale czym lamele bardziej skarbowane tym chłodnica barddziej wydajna pomimo mniejszych gabarytów.
  • Odpowiedz

mg

2010-04-07, 19:10:54
Top użytkownik
Skarbowane czy przetłoczone to różnica, jedno i drugie często można spotkać, jednak nie odnosi się do chłodnicy jako całość, a do lamel chłodnicy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-04-07, 19:14:11 przez mg.)
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-07, 19:20:05
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):Skarbowane czy przetłoczone to różnica, jedno i drugie często można spotkać, jednak nie odnosi się do chłodnicy jako całość, a do lamel chłodnicy.
mg.lubię ciebie pomimo wszystkiego.Ale czytaj jak wyżej.Po śląsku będą pierogi,A w innej gwarze knedle.
  • Odpowiedz

mg

2010-04-07, 19:27:58
Top użytkownik
Dobra... to po śląsku są przetłoczenia a w gwarze skarbowanie. Smile
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-07, 19:29:54
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):Dobra... to po śląsku są przetłoczenia a w gwarze skarbowanie. Smile
W końcu jakiś kompromis.
  • Odpowiedz

mg

2010-04-07, 19:32:39
Top użytkownik
Często można spotkać w jednej chłodnicy jedno i drugie :lol:
  • Odpowiedz

doris

2010-04-07, 20:06:23
Nowy użytkownik
czyli z tym współczynnikiem to tak naprawde do końca nikt nie wie. ale raczej przenikanie to nie jest bo on jest bezwymiarowy. w każdym razie pojawiło się zdanie, ze nie da się z tych danych niczego konkretnego wyliczyć. Naprawde? Sad
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-04-07, 20:13:44
Moderator
W tym współczynniku chodzi o to, żeby nie brac 100% powierzchni wymiany tylko 93% - stąd B=0.93. Smile Może być ? Smile
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-07, 20:19:45
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):Często można spotkać w jednej chłodnicy jedno i drugie :lol:
Na jednym talerzu też.
  • Odpowiedz

doris

2010-04-07, 20:41:11
Nowy użytkownik
Shitashii napisał(a):W tym współczynniku chodzi o to, żeby nie brac 100% powierzchni wymiany tylko 93% - stąd B=0.93. Smile Może być ? Smile
może być jak najbardziej Smile w takim razie wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują na to, że chodzi tu o efektywność procesu chłodzenia Tongue
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-07, 20:51:46
Zaawansowany użytkownik
doris napisał(a):
Shitashii napisał(a):W tym współczynniku chodzi o to, żeby nie brac 100% powierzchni wymiany tylko 93% - stąd B=0.93. Smile Może być ? Smile
może być jak najbardziej Smile w takim razie wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują na to, że chodzi tu o efektywność procesu chłodzenia Tongue
Podaj kilka innych 100 procentowych które nieistnieją.Nawet jak ciebie utopią w ciekłym azocie to niema 100 procent.
  • Odpowiedz

doris

2010-04-07, 21:00:49
Nowy użytkownik
R-40, rozumiem, o co Ci chodzi, ale czy to do mnie miało być na pewno? Tongue
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-07, 21:09:13
Zaawansowany użytkownik
doris napisał(a):R-40, rozumiem, o co Ci chodzi, ale czy to do mnie miało być na pewno? Tongue
Nie chodzi Doris o Ciebie.
  • Odpowiedz

popeye

2010-04-07, 21:26:49
Użytkownik
Po pierwsze na Śląsku nie ma pierogów.jezeli jest wspolczynnik kontaktu 93 % to udzial w chlodzeniu bierze tylko 93 % powierzchni chlodnicy i tylko w tym miejscu nalezy wziasc to pod uwage.
pozdrawiam CIe gorąco chlodniarko Doris Smile
  • Odpowiedz

doris

2010-04-07, 21:38:08
Nowy użytkownik
no tak, na to by wychodziło...
Dziękuję bardzo za wszystkie posty, nawet te o pierogach Wink i pozdrawiam Cię również, Popeye Smile
a z zadaniem na całego zmierzę się jutro
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa