Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Nie wiem co jest grane, ale nie chłodzi

14 Odpowiedzi, 19939 Wyświetleń

mak0s

2010-04-17, 17:05:07
Nowy użytkownik
Mam następujący problem. Niedawno zakupiłem Megi dla mojej dziewczyny i przy zakupie niestety było dość chłodno i nie mogłem sprawdzić działania klimy. Poczekałem więc aż zrobiło się cieplej około 11C i odpaliłem klimę. Niestety nie odczuwałem żadnego powiewu chłodnego powietrza, wiec udałem się do stacji napraw, żeby mi doładowali czynnik. Ostatnio zrobiło się cieplej i przy około 19 C i trasie w słońcu chciałem się schłodzić i znowu włączyłem klime, ale niestety nie zauważyłem różnicy w temperaturze (próbowałem na zakniętym obiegu i otwartym - różne prędkości). Po jeździe na postoju wsłuchałem się w prace silnika i przy włączaniu klimy słychać pyknięcie, wiec podejrzewam, że sprężarka działa. Dodatkowo sprawdziłem czy jest czynnik w układzie, delikatnie naciskając cypek w zaworku i syknęło... czyli jest czynnik. Ale klima nie chłodzi. Więc przy włączonym silniku wyciągnąłem zasilanie od czujnika na rurce klimatyzacji (chyba czujnik ciśnienia) i sprężarka się wyłączyła, po włożeniu go ponownie było cyk i sprężarka znowu działała - słychać wyraźnie inne obroty i widać po obrotomierzu jak lekko się zmienia ilość obrotów.
Pomiem krótko POMOCY opadają mi ręce i nie wiem co dalej, ma ktoś jakiś pomysł, albo radę ??

Z góry dzięki za pomoc

Meganka I ph II 1.9 dci 2001 r.
Dodano:
- termostat sprawny (o ile na wewnętrzym wyświetlaczu pokazuje tyle co na dworze)
- bezpiecznik sprawny (o ile ma kolor żółty i znaczek wiatraka/wentylatora)
- ujście skroplin jest drożne, sprawdzałem test ze szklanką i wszystko ściekło
- filtr pp zmieniony tydzień temu
- parownik/skraplacz za filtrem pp nie jest ani ciepły ani zimny, a przewody od sprężarki są neutralnej temperatury, jak jak skraplacz/parownik
  • Odpowiedz

mg

2010-04-17, 17:35:45
Top użytkownik
Może być wszystko... podałeś za mało danych aby coś wywnioskować.
Moja rada: znajdź fachowca od klimatyzacji a nie nabijacza.
  • Odpowiedz

mak0s

2010-04-17, 17:46:53
Nowy użytkownik
może jakaś sugestia, coś sprawdzić, dokręcić lub coś innego zanim się udam do fachowca ??
  • Odpowiedz

mg

2010-04-17, 18:03:18
Top użytkownik
Po pierwsze, czy w momencie załączenia klimatyzacji na włączonym silniku daje się usłyszeć syk w okolicach parownika?Jeśli tak to może być niewystarczająca ilość gazu aby klima chłodziła prawidłowo.

To że syknęło z zaworu po naciśnięciu o niczym nie świadczy, gazu może być 60g i też syknie, a ma być np: 680g.

Czy wentylatory skraplacza startują po załączenia klimy?
  • Odpowiedz

mak0s

2010-04-17, 18:20:19
Nowy użytkownik
po załączeniu nie słychać nic poza pyknięciem przy kompresorze, klime obejrzałem i obsłuchałem, ale żadnego syczenia nie słychać. na forum tym znalazłem coś osuszaczu, że mógł się zapchać.
Jeśli chodzi o te wentylatory, to jak włączę klimę i zajrzę do skrzynki ze skraplaczem/filtrem pp to normalnie jest duży strumień powietrza i zasysa wszystko, wiec chyba działają - o ile to to.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-04-17, 18:20:59 przez mak0s.)
  • Odpowiedz

mg

2010-04-17, 18:38:34
Top użytkownik
Musisz podać przynajmniej ciśnienia w układzie po załączeniu klimy, bez tego nie ruszymy. Może być zapchany filtr odwadniacz nie wykluczam, może sprężarka nie tłoczy, może rurka jest zagięta, może sprzęgło klika ale ślizga się, może gazu jest za mało Smile To wszystko i jeszcze trochę może być więc znajdź dobry warsztat specjalizujący się w klimatyzacji tam podłączą manometry i wyciągną wnioski.

PS odradzam warsztaty typu WULKANIZACJA & KLIMATYZACJA Big Grin
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

mak0s

2010-04-17, 19:07:31
Nowy użytkownik
okej a wiec nie wskóram nic domysłami, dziękuję za pomoc i jadę szukać fachowca
  • Odpowiedz

mt

2010-04-17, 20:15:52
Użytkownik
Posłuchaj mg, W ten twój sposób nie sprawdza się klimatyzacji," Dodatkowo sprawdziłem czy jest czynnik w układzie, delikatnie naciskając cypek w zaworku i syknęło... czyli jest czynnik. Ale klima nie chłodzi." tak można sprawdzać czy jest powietrze w kole rowerowym, tak samo , (próbowałem na zakniętym obiegu i otwartym - różne prędkości) to nic nie oznacza musisz podjechać do warsztatu podpiąć manometry i zobaczyć co się dzieje. Nawiasem mówiąc 70% ludzi przyjeżdża z gotową diagnozą na którą zdobyli wiedzę w necie i wystarczy DOBIĆ KLIMĘ.
  • Odpowiedz

mt

2010-04-17, 20:19:52
Użytkownik
Dziwnie to wyszło, oczywiście post był do mak0s który ma posłuchać "mg".
  • Odpowiedz

mg

2010-04-17, 20:30:25
Top użytkownik
[Obrazek: gwizdze.gif]
  • Odpowiedz

mak0s

2010-04-17, 20:33:44
Nowy użytkownik
Powiem, że nie ma co się dziwić, że ludzie najpierw się radzą na forum.
Bo po pierwsze ktoś mógł mieć podobny problem i może udzielić wskazówek, co oszczędzi czas i pieniądze.
Po drugie nie każdy ma aż taką wiedzę jak specjalista i nie każdy chce być też wyczyszczony przez specjalistę (nie mam nic do osób które wykonują swoją pracę trzymając się dobrych zasad) a po trzecie kto pyta nie błądzi i myślę, że lepiej zapytać i coś wiedzieć, niż nie wiedzieć nic i udawać ze sie zna na rzeczy.
Szacunek i dzięki za zainteresowanie Smile
Pozdro
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-04-18, 15:56:55
Top użytkownik
mg napisał(a):Musisz podać przynajmniej ciśnienia w układzie po załączeniu klimy, bez tego nie ruszymy. Może być zapchany filtr odwadniacz nie wykluczam, może sprężarka nie tłoczy, może rurka jest zagięta, może sprzęgło klika ale ślizga się, może gazu jest za mało Smile To wszystko i jeszcze trochę może być więc znajdź dobry warsztat specjalizujący się w klimatyzacji tam podłączą manometry i wyciągną wnioski.

Pozdrawiam
Dlaczego odradzasz wulkanizacje i klimatyzację.Zatrudniam 6 osób i mój zakład zajmuje sie serwisem auto klimy,elekrtomechaniką i też wulkanizacją .Czy to jakas ujma dla klimy?.Każdy pracowniik zajmuje sie swoja działką
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-18, 17:19:25
Zaawansowany użytkownik
Ps.słychać tagże na podcisnieiu dlatego mg ma rację że za mało danych .Ps z ustawionym płomieniem w okolicy zaworu serwisowego daje nam do zrozumienia czy mamy do czynienia z podciśnieniem czy z nadciśnieniem.Zapalniczka się sprawdza
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-04-18, 17:25:17 przez R-40.)
  • Odpowiedz

mg

2010-04-18, 17:46:32
Top użytkownik
Tadeusz4321 napisał(a):
mg napisał(a):Musisz podać przynajmniej ciśnienia w układzie po załączeniu klimy, bez tego nie ruszymy. Może być zapchany filtr odwadniacz nie wykluczam, może sprężarka nie tłoczy, może rurka jest zagięta, może sprzęgło klika ale ślizga się, może gazu jest za mało Smile To wszystko i jeszcze trochę może być więc znajdź dobry warsztat specjalizujący się w klimatyzacji tam podłączą manometry i wyciągną wnioski.

Pozdrawiam
Dlaczego odradzasz wulkanizacje i klimatyzację.Zatrudniam 6 osób i mój zakład zajmuje sie serwisem auto klimy,elekrtomechaniką i też wulkanizacją .Czy to jakas ujma dla klimy?.Każdy pracowniik zajmuje sie swoja działką
WULKANIZACJA & KLIMATYZACJA...mam na myśli warsztaty zajmujące się głównie wulkanizacją, a do świadczenia usług w zakresie klimatyzacji przekonał ich i przeszkolił przedstawiciel handlowy.
To miałem na myśli Smile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa