Witam chodzi mi ot o czy ktos moze wie lub ma jakis patent do sprawdzania szczelnosci chlodnicy wyjetej z samochodu lub przewodu.... chodzi o to ze np jesli zregeneruje przewod lub chlodnice to zanim ja zaloze chcialbym ja napelnic np azotem i wsadzic do wody czy jest szczelna...ma ktos jakis pomysl albo jakis paten na sprawdzanie takich rzeczy??
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Sprawdzanie szczelnosci chlodnic i przewodow....jakies patenty???
14 Odpowiedzi, 27312 Wyświetleń|
Patent jest taki, ze sie zaslepia koncowki z tym ze jedna zaslepka musi byc z zaworkiem serwisowym i ładuje sie azot.
Zaslepki zrob sobie sam ze starych złaczek.
Czy nieprościej sprawdzić cały układ.Montując Chłodnicę po naprawie można doprowadzić do nieszczelności?
chłodnica czy skraplacz bo Radku w tym temacie wprowadzasz w błąd .Na chłodnicy wystarczy zaślepić dolny spust i nalac wody ,poczekać czy schodzi czy tez nie.Jseli chodzi o skraplacz to tak jak radzisz -po załozeniu koncówki serwisowej napełnić azotem.
Tadeusz4321 napisał(a):chłodnica czy skraplacz bo Radku w tym temacie wprowadzasz w błąd .Na chłodnicy wystarczy zaślepić dolny spust i nalac wody ,poczekać czy schodzi czy tez nie.Jseli chodzi o skraplacz to tak jak radzisz -po załozeniu koncówki serwisowej napełnić azotem.Dobre.Od dzisiaj od jutra sprawdzam nieszczelności za pomocą wody i pompy hydraulicznej.Jak w pobliżu będzie hydrant strażacki to będę spokojny.
Zamiast azotu stosuje hel.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-04-28, 21:13:38 przez mg.)
A, jaki mam przy tym ubaw! :lol:
Chłodnica to i skraplacz nazywaja tyle ze od klimy.
Ja sobie przerobilem zestaw do plukania ukladu czynnikiem, ktory dostalem gratis do maszyny! Przerobione mam koncowki pod pistolet do pompowania opon i sprawdzam powietrzem z kompresora po kazdej naprawie przewodu, chlodnicy, a pozniej dodatkowo azotem po montazu na aucie!!!
Do zatkanie przeowdu dobrze sie sprawdza, sciagacz do ramion wycieraczek tylko trzeba go przerobic troche. Jak masz jakies znajomego na hucie lub slusarza to popros zeby ci cos takiego dorobil!! k-piachu napisał(a):Ja sobie przerobilem zestaw do plukania ukladu czynnikiem, ktory dostalem gratis do maszyny! Przerobione mam koncowki pod pistolet do pompowania opon i sprawdzam powietrzem z kompresora po kazdej naprawie przewodu, chlodnicy, a pozniej dodatkowo azotem po montazu na aucie!!!Czy możesz podać jakies szczegóły Twojego patentu ? Kontakt na Priv Dzieki radekklimat napisał(a):Chłodnica to i skraplacz nazywaja tyle ze od klimy.Masz rację.Jednak nazewnictwo wg mnie powinno byc zachowane .Można to wybaczyc przeciętnemu uzytkownikowi pojazdu ,bo dla niego to jest chłodnica.Natomiast ktoś, kto obsługuje już klienta winien posługiwac sie nazwą taką, jak nas tego uczyli : czyli presostat,parownik (tez czasami nazywany małą chłodniczka) skraplacz i tp.Szacunek Tadeusz4321 napisał(a):ja tez prosil bym o jakies foto albo szczegoly POZDROk-piachu napisał(a):Ja sobie przerobilem zestaw do plukania ukladu czynnikiem, ktory dostalem gratis do maszyny! Przerobione mam koncowki pod pistolet do pompowania opon i sprawdzam powietrzem z kompresora po kazdej naprawie przewodu, chlodnicy, a pozniej dodatkowo azotem po montazu na aucie!!!Czy możesz podać jakies szczegóły Twojego patentu ? Kontakt na Priv
Podajcie mi swoje adresy mailowe to wam to opisze i fotki wysle!!
mateusz.rojczyk@wp.pl PROSZE
marcinhvac@wp.pl
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY