Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Kompresor rusza dopiero po dodaniu gazu

12 Odpowiedzi, 16845 Wyświetleń

crocens

2010-04-29, 19:23:40
Top użytkownik
Witam serdecznie, jak w temacie.
Ilość czynnika ok.
Auto przyjechało do mnie gdyż ktoś grzebał przy silniku i spuścił freon. Po sprawdzeniu szczelności nabiłem czynnik chłodniczy ale napięcie na kompresor nie dochodziło. Sprawdziłem bezpieczniki, były ok. Posłałem go do elektryka by sprawdził co się dzieje.
Teraz do mnie dzwoni i mówi, że klima się włącza (czyt. kompresor) tylko po dodaniu gazu.
Auto to był chyba jakiś Opel w Diesel'u. Czynnika 560g. Klimatyzacja manualna.

Pozdrawiam, Marcin
.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-04-29, 19:40:33
Moderator
Odwrotnie podpięty przekaźnik rozłączający klimę.
A który to rocznik?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

crocens

2010-04-29, 19:45:11
Top użytkownik
o szajse... nie wiem nawet, jutro rano będę wiedział jak zadzwonię do gościa bo robiłem go grubo po godzinach i chciałem się go pozbyć czym szybciej =) Ale to już jest coś co mogę jutro sprawdzić, dziękuję bardzo.
.
  • Odpowiedz

mg

2010-04-29, 19:59:28
Top użytkownik
Jesteś pewny na 100%, że nie dochodziło napięcie do sprężarki? Wink
  • Odpowiedz

crocens

2010-04-29, 20:05:41
Top użytkownik
mierzyłem dwa razy na wtyczce. Dodam, że napięcie było na bezpieczniku z klimy
.
  • Odpowiedz

mg

2010-04-29, 20:13:16
Top użytkownik
Czy przypadkiem ten opel niema problemów z ładowaniem akumulatora? Nigdy nie zwracałem uwagi czy w oplach jest odciążenie silnika podczas gwałtownego przyśpieszania(jak w hondach) ale raczej nie mają tego, więc nie ma żadnego uzależnienia od obrotów silnika. Stawiam na kłopoty z alternatorem Smile
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-29, 20:24:08
Zaawansowany użytkownik
Teraz do mnie dzwoni i mówi, że klima się włącza (czyt. kompresor) tylko po dodaniu gazu.
po 1 opisaleś .temat bardzo ciężko.Niewiadomo o co ci chodzi.Jeżeli po dodaniu ruszyła to ma zabezpieczenie niskiego ciśnienia
  • Odpowiedz

mg

2010-04-29, 20:33:12
Top użytkownik
R-40 napisał(a):Teraz do mnie dzwoni i mówi, że klima się włącza (czyt. kompresor) tylko po dodaniu gazu.
po 1 opisaleś .temat bardzo ciężko.Niewiadomo o co ci chodzi.Jeżeli po dodaniu ruszyła to ma zabezpieczenie niskiego ciśnienia
Powiedz który opel ma czujnik ciśnienia na ssącej?
I co... że dodał gazu, ciśnienie na ssącej wzrosło i załączyło sprężarkę??? :lol:
  • Odpowiedz

crocens

2010-04-30, 05:02:10
Top użytkownik
R-40, dodał gazu pedałem znajdującym się pod kierownicą po prawej stronie. Klient raczej nie dodał gazu w postaci R134a by dźwignąć ciśnienie na ssaniu =) Zastanawia mnie zależność pomiędzy pedałem gazu, obrotami silnika a startem kompresora.

Aha, i auto jest 3letnie
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-04-30, 05:03:57 przez crocens.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-04-30, 06:06:50
Moderator
W samochodach jest zastosowany taki myk, że po szybkim dodaniu gazu sprężarka klimatyzacji jest rozłączana. Jest to uzasadnione tym, że w sytuacji na drodze, gdy chcemy szybko przyspieszyć (by np uniknąć kolizji czy innego zdarzenia) komputer rozłącza klimę aby pojazd miał więcej mocy przekazanej na koła. I skoro było coś najstrowane przy elektryce, to może wina leży po stronie niewłaściwego podpięcia jakiegoś styku/przewodu. Mi to przyszło na myśl, więc od razu napisałem.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

klaudiusz2000

2010-05-04, 21:22:52
Nowy użytkownik
Witam
Jeśli auto w dieslu to obroty ma brane z alternatora. A jak w alternatorze padnie jedna mała dioda od wzbudzania to obroty będa zaniżane i załączy się klima po dodaniu gazu. Tak samo będzie zachowywać się jak alternator będzie słabo ładowac.
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-04, 21:42:00
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):
R-40 napisał(a):Teraz do mnie dzwoni i mówi, że klima się włącza (czyt. kompresor) tylko po dodaniu gazu.
Powiedz który opel ma czujnik ciśnienia na ssącej?
I co... że dodał gazu, ciśnienie na ssącej wzrosło i załączyło sprężarkę??? :lol:
Mój opel ma bo dodałem opcjonalnie od siebie.Czyli błąd w zapytaniu.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa