Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zamienik r12

37 Odpowiedzi, 40900 Wyświetleń
1 2 Dalej

keny

2010-05-08, 06:30:17
Nowy użytkownik
Witam
posiadam kilka maszyn do lodów na czynnik r12 nie które zastąpiłem r 409 lecz został wycofany teraz słyszałem że jest R413 i jakie trzeba czynności zrobić żeby to hulało z r-12 na r- 413 przy r 409 wymieniałem filtr i robiłem próżnie.
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-08, 18:03:32
Zaawansowany użytkownik
Lepiej zainwestować w nowe maszyny.W przedziale czasu będzie taniej.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-05-08, 18:30:37
Moderator
HAHAHAHAHAHA Smile
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-05-09, 01:38:05
Zaawansowany użytkownik
np r134a ale musisz usunac stary olej
  • Odpowiedz

elektromechanik

2010-05-09, 09:10:29
Zaawansowany użytkownik
Może kol. podałby > co to za maszyny.?
Ja kilka lat temu walczyłem z maszynami DDR ( wtedy szukając pomocy trafiłem na > to forum < i dość ostro ściąłem się właśnie w tym temacie z kol. Artic - aż nas op...lił kol. BODZIO i jakoś pogodziliśmy się ) Big Grin i =D .

Przezbroiłem na R 134a i chodzą - nawet właściciel zbytnio nie narzeka. Jednak oprócz oleju musiałem wymienić zawór rozprężny. R134 ma mniejszą wydajność niż R12 i nieco inną charakterystykę > ciśnieniową- temperaturową.

Niemniej jednak takiego gazu jak R 12 już chyba nie będzie Sad i =( Sad i =( Sad i =(
  • Odpowiedz

czesio26

2010-05-09, 10:27:48
Użytkownik
DUPONT wypuścił czynnik o nazwie ISCEON MO49 (R-413A)
Jest to ponoć zamiennik drop-inn ze R12,osobiście nie stosowałem,bo mam zapas R12.
Poczytaj na ich stronie (czynniki chłodnicze dupont polska)
  • Odpowiedz

keny

2010-05-09, 10:51:50
Nowy użytkownik
jet to maszyna ddr, ISCEON MO49 to jest czyli R 413 tylko nie testowałem tego czynnika, zależy mi na wydajności żeby nie spadła
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-09, 10:53:47 przez keny.)
  • Odpowiedz

bodzio

2010-05-09, 12:40:56
Zaawansowany użytkownik
Ja staram się gdzie się da przezbrajać na R134a bo zamienniki w cenie stoją.
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-09, 16:10:49
Zaawansowany użytkownik
Bogdan_New_Jersey napisał(a):np r134a ale musisz usunac stary olej
I tu się nasuwa dobre pytanie jak ten olej usunąć z układu aby zastosować poliestrowy olej. Precież mineralny nietrawi poliestrowego.Moim zdaniem połozyć nową instalację zakładając że każdy producent nieuzna reklamacji żnajdując wilgoć pod wpływen zastosowania super uszczelniacza-Bądż preparatu uv -bądz zawartości chociażby mikroskopijnycych innego oleju cząstek.Być może u siebie macie inne umowy.U nas stosując na przykład preparat uv do sprężarki na gwarancji to automatycznie tracisz gwarancję.
  • Odpowiedz

barbie

2010-05-09, 17:07:10
Top użytkownik
R40 NRD nie istnieje od 20 lat---ten sprzęt nie ma już gwarancji !
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-09, 17:13:04
Zaawansowany użytkownik
Całe szczęście że nieistnieje.Jednak niemożna zapominać o dobrych aspektach technologicznych w dziedzinie chłodnictwa.Agregaty typoszeregu DH-10 do DH-28 porównał bym z kałasznikowem.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2010-05-09, 17:24:06
Zaawansowany użytkownik
R-40 napisał(a):
I tu się nasuwa dobre pytanie jak ten olej usunąć z układu aby zastosować poliestrowy olej. Precież mineralny nietrawi poliestrowego.Moim zdaniem połozyć nową instalację zakładając że każdy producent nieuzna reklamacji żnajdując wilgoć pod wpływen zastosowania super uszczelniacza-Bądż preparatu uv -bądz zawartości chociażby mikroskopijnycych innego oleju cząstek.Być może u siebie macie inne umowy.U nas stosując na przykład preparat uv do sprężarki na gwarancji to automatycznie tracisz gwarancję.
Teoretycznie.
W praktyce w starych urządzeniach chodzi jak trzeba. Poza tym są oleje syntetyczne specjalne do CFC mieszalne z mineralnymi.
Ja wymieniłem tylko w sprężarkach. Tego co został w instalacji nie płukałem ani nawet nie wydmuchiwałem i sprężarki chodzą kilka lat > cichutko - tylko szumią <.

Ps. Moim zdaniem to producenci na przesadzają z tą > niekompatybilnością < jednych olejów i czynników z innymi aby jak najwięcej szło ich towaru. Tak jak z ptasią, świńską i jeszcze jaką tam grypą
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-09, 17:25:56 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-09, 18:56:08
Zaawansowany użytkownik
elektromechanik napisał(a):
R-40 napisał(a):
Teoretycznie.
W praktyce w starych urządzeniach chodzi jak trzeba. Poza tym są oleje syntetyczne specjalne do CFC mieszalne z mineralnymi.
Ja wymieniłem tylko w sprężarkach. Tego co został w instalacji nie płukałem ani nawet nie wydmuchiwałem i sprężarki chodzą kilka lat > cichutko - tylko szumią <.

Ps. Moim zdaniem to producenci na przesadzają z tą > niekompatybilnością < jednych olejów i czynników z innymi aby jak najwięcej szło ich towaru. Tak jak z ptasią, świńską i jeszcze jaką tam grypą
Masz rację co do czynników.Ale naturalny z sztucznym nigdy się niezgodzą.Ja kiedyś do malucha stosowałem syntetyk chłodniczy.Ale stwierdziłem żę się nienadaje z powodu rzadkości czyli braku uszczelnienia na pierścieniach i spadku mocy.Powróciłem do chłodniczego shell-22 i zaczął mniej palić niemówiąc o mocy
  • Odpowiedz

keny

2010-05-10, 17:50:48
Nowy użytkownik
panowie co radzicie
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-10, 18:53:14
Zaawansowany użytkownik
keny napisał(a):panowie co radzicie
AwaX by napisał pomyśleć ja proponuję poszperać.Lub możeez posłuchać kolegi mg jakimi zamiennikami to robi.Gdyby kolega mg był w stanie przemyśleć swój post i jakiespustoszenie i wypadek przy pracy mógłby spowodować takimi wypowiedziami to byłbym wdzięczny.MG zachowałeś się nieprofesjonalnie bez zależności czy gogoś na forum lubisz czy nie.Twoją wypowiedż mógł ktoś potrakrować poważnie.Na ukrainie to stosowany czynnik dotej pory.Szkoda że mało wiedzy z twojej strony i nienapisałeś że R-40 był czynnikiem najlepszym lecz bardzo trującym.
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-10, 19:49:24
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):Trującym tak jak Ty. Kolega keny potrafi odróżnić fachową podpowiedź od żartu, a to co ty piszesz to zawsze był i jest bełkot kropka Kolega Keny nie jest tak tępy jak ty aby się sugerować jedynie podpowiedziami na forum.
Kolega niepotrafi poradzić sobie z podstawowymi problemami chłodnictwa.
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-10, 19:56:36
Zaawansowany użytkownik
R-40 napisał(a):
mg napisał(a):Trującym tak jak Ty. Kolega keny potrafi odróżnić fachową podpowiedź od żartu, a to co ty piszesz to zawsze był i jest bełkot kropkaKolega Keny nie jest tak tępy jak ty aby się sugerować jedynie podpowiedziami na forum.
mg borykasz się z problemami technicznymi i jak masz problem motywacyjny mogę ci podać numer telefonu.Porozmawiamy bublicznie bo istnieje taka możliwość na forum KCICHIKA przez skajpa o naszym doświadczeniu i wiedzy.
  • Odpowiedz

mg

2010-05-10, 20:01:30
Top użytkownik
Jest taki olej PAO 68, w/g specyfikacji producenta miesza się z wszystkimi olejami, współpracuje z większością czynników ziębniczych w tym R-134a.
  • Odpowiedz

mg

2010-05-10, 20:03:10
Top użytkownik
R-40 napisał(a):
R-40 napisał(a):
mg napisał(a):Trującym tak jak Ty. Kolega keny potrafi odróżnić fachową podpowiedź od żartu, a to co ty piszesz to zawsze był i jest bełkot kropka Kolega Keny nie jest tak tępy jak ty aby się sugerować jedynie podpowiedziami na forum.
mg borykasz się z problemami technicznymi i jak masz problem motywacyjny mogę ci podać numer telefonu.Porozmawiamy bublicznie bo istnieje taka możliwość na forum KCICHIKA przez skajpa o naszym doświadczeniu i wiedzy.
Tak Awax ups R-40.
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-10, 20:15:55
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):Jest taki olej PAO 68, w/g specyfikacji producenta miesza się z wszystkimi olejami, współpracuje z większością czynników ziębniczych w tym R-134a.
z wzsystkimi poliestrowymi a nie mineralnymi.Oleje poliestrowe syntetyczne magą pracować z r12 -r22 -r40.Ale nigdy odwrotnie
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-10, 20:18:23
Zaawansowany użytkownik
R-40 napisał(a):
mg napisał(a):Jest taki olej PAO 68, w/g specyfikacji producenta miesza się z wszystkimi olejami, współpracuje z większością czynników ziębniczych w tym R-134a.
z wzsystkimi poliestrowymi a nie mineralnymi.Oleje poliestrowe syntetyczne magą pracować z r12 -r22 -r40.Ale nigdy odwrotnie
Pomieszać można wszystko a za twoją głupotę odpowiada twój pracodawca. gdybyś był taki kuty to zaznaczył byś że 68 ogranicza się do pewnych temperatur parowania.PAO mają różne symbole.Czy ktoś wymyślił sztuczną krew funkcjonującą w układzie mineralnym?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-10, 20:25:04 przez R-40.)
  • Odpowiedz

mg

2010-05-10, 20:23:58
Top użytkownik
[edycja administratora] przeczytaj co napisałem, jest pewna gra w symbolice PAO a POE, jeszcze raz ci napiszę POE a PAO to inne oleje!. [edycja administratora]
  • Odpowiedz

mg

2010-05-10, 20:26:38
Top użytkownik
R-40 napisał(a):
R-40 napisał(a):
Pomieszać można wszystko a za twoją głupotę odpowiada twój pracodawca. gdybyś był taki kuty to zaznaczył byś że 68 ogranicza się do pewnych temperatur parowania.PAO mają różne symbole.Czy ktoś wymyślił sztuczną krew funkcjonującą w układzie mineralnym?
Do [edycja administratora] stary -68'C Wystarczy Ci.
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-10, 20:29:19
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):Załóż dziadu okulary i przeczytaj co napisałem, jest pewna gra w symbolice PAO a POE, jeszcze raz ci napiszę POE a PAO to k...a inne oleje!.
Lepiej być dziadem niż głupim i młodym fachowcem.
  • Odpowiedz

mg

2010-05-10, 20:30:49
Top użytkownik
Ta prezes.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa