Witam wszystkich na początku. Jestem laikiem i nie zamierzałem się doktoryzować , ale po wczorajszej wizycie w trzech warsztatach zajmujących się klimą zwariowałem.Mianowicie nigdzie w katalogach nie mieli mojego auta danych, a jedni mówili ze ma być olej w czynniku , drudzy ze nie. Auto to audi s4 z 2005 roku z silnikiem 4.2 ze sprężarką denso . Ta sama sprężarka pracuje też w audi q7 4.2.Proszę o pomoc w tej sprawie, czy danie oleju do gazu może układowi zagrozić? Pozdrawiam
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Olej czy jego brak? Sorężarka denso audi s4
11 Odpowiedzi, 11941 Wyświetleń|
1. To nie do końca ten dział
2. Pytanie jest nie do końca sprecyzowane. Czy chodzi Ci o to czy w ukladzie klimatyzacji ma być olej czy może o to czy dodając czynnika (gazu wg Ciebie) mają dodać olej (czy automat ma to zrobić)? 3. Ogólnie to w układzie ma być olej i do tego nie są potrzebne żadne katalogi.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
napisz co się działo z tą klimą. Wymieniałeś skraplacz, spreżarkę, była rozszczelniona instalacja??? Bez oleju instalacja nie będzie działać. Z tego co wiem to ten sam kompresorek co ma vw tuoareg na r134a koniecznie olej syntetyczny Pag100 do tego pozdro.
Sorki , teraz zobaczyłem że jest też typowy dział samochodowy. Mianowicie auto było udeżone przodem.Jest nowa chłodnica klimy i chodzi o olej w czynniku(czyli gazie) . W jednym warsztacie Pan kazał przywieźć sobie dla pewności starą chłodnice i stwierdził że tak jak myślał brak śladu oleju. Jutro chciałbym ją nabić i boję się o efekt finalny. Dodam że na sprężarce pisze ND-oil8 140cm3 , ale chyba to chodzi o olej do samej spręzarki.Oświećcie mnie panowie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-09, 16:18:00 przez miniek77.)
Spytaj się gościa co chłodnice wymieniał czy dał olej i napełnił gaz i czy uruchamiał klime.
Jeżeli nie masz 100% pewności, to najlepiej podjedź do fachowego zakładu (na forum coś polecą) i niech przepłukają układ i dadzą katalogowo oleju i gazu. Wyjdzie drożej a pewniej.
Sęk w tym że w mojej okolicy są warsztaty robiące z klimą tylko przy okazji(wulkanizacja, mechanika, auto gaz) .Mają automaty i średnią wiedzę w temacie. Przepłukam cały układ sam, przystawkę do kompresora będę miał, ale pytanie panowie o środek do płukania. Czy mogę to zrobić benzynką ekstrakcyjną, czy lepiej dokupić profi środek? Koniecznie azot , czy mogę to zrobić kompresorem którego używam do lakierowania( odolejacz i odwadniacz zamontowany)? A po takim zabiegu podskoczę na drugą stronę ulicy na nabicie 500g gazu i 140cm3 oleju. Problem w tym że nie mają oleju denso oil8. Mogą dać w zamian pag 46 ? Osuszacz i nową dysze rozprężną już zamówiłem, od rana czytam o metodach płukania, rozbiórki auta się nie boję więc może dam rade. Dzięki za zainteresowanie tematem.
Bock napisał(a):...Z tego co wiem to ten sam kompresorek co ma vw tuoareg na r134a koniecznie olej syntetyczny Pag100...Dobre praktyki mówią, że płyn do płukania specjalistyczny i azot. Powietrze zawiera wilgoć(nie porządana w układzie chłodniczym) Jeżeli auto robiłbym dla siebie to nie zastanawiałbym się, tylko do dobrego warsztatu i zapłaciłbym już więcej i miał spokój, nawet jak trzeba dojechać. Poszukaj w necie "naprawa chłodni samochodowych" to pewnie i to zrobią Skąd jesteś ?
radził bym zostawić to specjalistycznej firmie, samemu możesz sobie tylko narobić problemu, a gazu i oleju to chyba troche więcej tam wchodzi niż to co napisałeś. Dlaczego wymieniasz dyszę ( zawór ) ? Przecież starej nic się nie stało, natomiast osuszacz jak najbardziej bym zmienił.
Sęk w tym że u mnie nie ma fachowców, jedni mówią że ma byc olej, drudzy że tylko automat sam leje 10cm3 i jak powiedziałem o tych 140cm to mnie wyśmiali. Zajmuję się generalnie lakiernictwem pojazdowym i nie straszne mi rozbieranie całego przodu auta( w tym aucie jest v8 i miejsca brak na cokolwiek) Gazu wchodzi 500-+25g, a oleju pisze na spręzarce 140cm.Sęk w tym że to olej nd-oil8 , a wszedzie mam mozliwość kupienia pag 46.Może być?
daj PAG 100 tyle co napisane na sprężarce.
A pytanie do innych: Używaliście oleju PAO ? Behr-Hella go ponoć oferuje i zaleca. Mi już w głowie się mieszają - POE, PAO, PAG ....
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
Naleje Pag 46 bo znalazłem w necie że jest zamiennikiem do nd-oil8 . Bynajmniej w tej tabeli http://www.compressortech.co.uk/download...art_05.pdf . Dzięki za pomoc, w sobotę biorę się z tą robotę.Pozdrawiam
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY