witam koledzy mam takie pytanie chce kupic taki klimatyzator uzywany zostal on zdemontowany mam pytanie czy gaz zostal w srodku czy uciekl jak sie rozlaczy rurki jak to jest prosze was o pomoc bo sprzedajacy twierdzi ze gaz jest w srodku to jak on zostal jak rurki zostaly rozlaczone prosze was tez o odpowiedz gdzie jest ten gaz w jednostce tej na polu czy w domu
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
klimatyzacja BEKO 100 XA
37 Odpowiedzi, 30871 Wyświetleń|
Witam,
Ciekawa sprawa z tym gazem , są dwie opcje że demontujący ściągną gaz sprężarka lub stacją (wbił go z powrotem), ale niestety bez podłączenia manometrów nikt nie powie ile go jest i czy jest wystarczająca ilość.Proponuję zakup nowej jednostki, chyba że cena jest bardzo atrakcyjna np 100 pln .Generalnie jest to mały klimatyzatorek 2,5 kW a nie jak podaje strona producenta 9,3 kW (beko.com.pl), chyba trzeba uważać na te klimy się nie skończyły tak jak w firmie na literkę Z bodajże z Rzeszowa.
CSW
Jezeli sprzedawca twierdzi ze gaz jest to zostal sciagniety do jednostki zewnetrznej.
Jezeli klimatyzacja byla sprawna to gaz sciaga sie do jedn.zewnetrznej.
no ok ale jak sie ten gaz sciaga mozna zrobic to samemu czy musial robic to sewisant klimatyzator kosztuje 700 zl ma dwa lata i jest serwisowany caly czas wiec co myslicie
rakud29 napisał(a):no ok ale jak sie ten gaz sciaga mozna zrobic to samemu czy musial robic to sewisant klimatyzator kosztuje 700 zl ma dwa lata i jest serwisowany caly czas wiec co myslicieBardzo przepłaciłeś.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."
Tom Peters
kolego ja go nie kupilem jeszcze tylko pytam a jak mowisz ze drogi to pokaz cos tanszego
rakud29 napisał(a):no ok ale jak sie ten gaz sciaga mozna zrobic to samemu czy musial robic to sewisant klimatyzator kosztuje 700 zl ma dwa lata i jest serwisowany caly czas wiec co myslicie Mozna samemu ale trzeba miec Manometry z wezem na gaz R410. Podpiac sie pod zlacze serwisowe klimatyzatora przy jednostce zewnetrznej. Zakrecic zawór tłoczny (cienka rórka) i przy uruchomionej klimatyzacji sciagnac gaz przez rurke ssaca (grubsza rurka) az manometr pokaze podcisnienie plus do minuty i zakrecic zawór ssacy - wyłączyć klime pilotem. W ten sposób masz gaz w jednostce zewnetrznej. Możesz odkrecic rurki i przeniesc klime. Jak juz zamontujesz klime to przez to samo złącze i manometry pompa próżniowa ciagniesz proznie i pozbywasz sie powietrza,wilgoci i innych nie wskazanych dla ukladu rzeczy (20-30min w zaleznosci od długości rur i pogody!) Nastepnie odkrecasz zawór cieczy (cienka rurka) a potem drugi zawór! Jak układ jest szczelny to odpalasz klime! Powodzenia! ![]() Robert
Nowe w eksploatacji jest tańsze.Może się powtórzę ale biznesmenów nie stać na tanie.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."
Tom Peters
Generalnie zasada jest tak to co tanie to jest drogie
![]() Kupisz tanio a pożniej wyrzucisz( lub poniesiesz inne kosztu, naprawy wymiany itp) kupisz jeszcze raz inne ale już nie najtańsze bo wieszczym to grozi .Powiedz do czego ci ta klima a myślę że coś ci się znajdzie i gdzie chcesz to montować.
CSW
klime chce zamontowac w sypialini 20 m cos nie za drogie moze byc uzywane kolefga tu pisal ze jak sie podlaczy przewody od klimy to trzeba proznie robic ja sie pytalem goscia od klimy i nie trzeba proznie robi sie jak sprawdza sie szczelnosc a ta to podlancza sie rurki i tyle jak jest gaz to ma byc ok
rakud29 napisał(a):kolefga tu pisal ze jak sie podlaczy przewody od klimy to trzeba proznie robic ja sie pytalem goscia od klimy i nie trzeba proznie robi sie jak sprawdza sie szczelnosc a ta to podlancza sie rurki i tyle jak jest gaz to ma byc ok może to nie był "gość od klimy" tylko "gość od kimy" (spania) przykładowo... dopytaj jeszcze raz i sprawdź dokładnie czy jest tym za kogo się podaje
nie wiem ja tylko pytam a gosc zajmuje sie klimatyzacjami wiec cos chyba wiem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-02, 06:50:42 przez rakud29.)
moze wypowie sie ten kto sie cos zna czy trzeba robic proznie czy mozna tak podpinac rurki i puszczac gaz rakud29 napisał(a):klime chce zamontowac w sypialini 20 m cos nie za drogie moze byc uzywane kolefga tu pisal ze jak sie podlaczy przewody od klimy to trzeba proznie robic ja sie pytalem goscia od klimy i nie trzeba proznie robi sie jak sprawdza sie szczelnosc a ta to podlancza sie rurki i tyle jak jest gaz to ma byc ok Pewnie po co próżnia?jeszcze trzeba by pompę załatwiać. Wystarczy ustami zassać i będzie super
Powiedz jeszcze ile chcesz zainwestować w tą klimę.
Co do próżni można "przegonić" gaz po układzie nacisnąć wentylek i już będzie. Generalnie chłopak dobrze pisze, może instalator podął mu w skrócie czynności. Podpięcie rur, próżnia, test szczelności i ew. puszczenie gazu, no jeszcze trzeba napisać o instalacji elektrycznej, sterowniczej i odprowadzeniu skroplin. Wczoraj na montażu inwestor był zdziwione że wszystkie elementy do montaży klimy trzeba dać od siebie " bo on myślał ze to już daje producent jako gift do klimy". To tak na marginesie
CSW
Nie można "przeganiać "naciskając wentylek.Prawo na to nie pozwala.
Takie porady mogłyby być udzielane z dopiskiem "chałtura" Skoro z domowych chłodziarek wymagany jest odzysk nawet 100g to przeganianie i wypuszczanie przez wentylek spowoduje często wypuszczenie większej ilości. Oczywiście chałtur jest dużo,ale to jest forum klimatyzacji i takie porady są moim zdaniem tu nie na miejscu.
mi ta porada pasuje mowisz ze podpina sie wezyki gaz mam w uzadzeniu i co pozniej trzeba zrobic gdzie jest taki zaworek a co do ceny to patrze na cos nie drogiego moze byc uzywane wiadomo cena wtedy leci jakie masz propozycje
rakud29 napisał(a):witam koledzy mam takie pytanie chce kupic taki klimatyzator uzywany zostal on zdemontowany mam pytanie czy gaz zostal w srodku czy uciekl jak sie rozlaczy rurki jak to jest prosze was o pomoc bo sprzedajacy twierdzi ze gaz jest w srodku to jak on zostal jak rurki zostaly rozlaczone prosze was tez o odpowiedz gdzie jest ten gaz w jednostce tej na polu czy w domuNie wiem jak koledzy, ale dla mnie to jest bełkot. Ludzie !!!!! Piszecie bez znaków interpunkcyjnych - jednym ciągiem , łacząc myśli i zdania. Nie wiadomo gdzie się myśl kończy a gdzie zaczyna nowe zdanie . Sen wariata . To dotyczy 1/3 wypowiedzi na tym forum . Njlepszy fragment : twierdzi ze gaz jest w srodku to jak on zostal jak rurki zostaly rozlaczone prosze was tez o" Może czas zacząć banować takie wypowiedzi. Jak ktoś nie potrafi składnie wyrazić swoich myśli to nie poradzi sobie z klimą ....... rakud29 napisał(a):witam koledzy mam takie pytanie chce kupic taki klimatyzator uzywany zostal on zdemontowany mam pytanie czy gaz zostal w srodku czy uciekl jak sie rozlaczy rurki jak to jest prosze was o pomoc bo sprzedajacy twierdzi ze gaz jest w srodku to jak on zostal jak rurki zostaly rozlaczone prosze was tez o odpowiedz gdzie jest ten gaz w jednostce tej na polu czy w domuNie wiem jak koledzy, ale dla mnie to jest bełkot. Ludzie !!!!! Piszecie bez znaków interpunkcyjnych - jednym ciągiem , łacząc myśli i zdania. Nie wiadomo gdzie się myśl kończy a gdzie zaczyna nowe zdanie . Sen wariata . To dotyczy 1/3 wypowiedzi na tym forum . Najlepszy fragment : twierdzi ze gaz jest w srodku to jak on zostal jak rurki zostaly rozlaczone prosze was tez o" Może czas zacząć banować takie wypowiedzi. Jak ktoś nie potrafi składnie wyrazić swoich myśli to nie poradzi sobie z klimą ....... jacek 64 napisał(a):rakud29 napisał(a):witam koledzy mam takie pytanie chce kupic taki klimatyzator uzywany zostal on zdemontowany mam pytanie czy gaz zostal w srodku czy uciekl jak sie rozlaczy rurki jak to jest prosze was o pomoc bo sprzedajacy twierdzi ze gaz jest w srodku to jak on zostal jak rurki zostaly rozlaczone prosze was tez o odpowiedz gdzie jest ten gaz w jednostce tej na polu czy w domuNie wiem jak koledzy, ale dla mnie to jest bełkot. Ludzie !!!!! Piszecie bez znaków interpunkcyjnych - jednym ciągiem , łacząc myśli i zdania. Nie wiadomo gdzie się myśl kończy a gdzie zaczyna nowe zdanie . Sen wariata . To dotyczy 1/3 wypowiedzi na tym forum . Najlepszy fragment : twierdzi ze gaz jest w srodku to jak on zostal jak rurki zostaly rozlaczone prosze was tez o" Może czas zacząć banować takie wypowiedzi. Jak ktoś nie potrafi składnie wyrazić swoich myśli to nie poradzi sobie z klimą ....... kolegonie chcesz to nie pomagaj a gaz moze zostac w srodku widze ze ty wiedzy nie masz tak samo jak bez znakow nie umiesz czytac ale pamietaj o tym ze sa ludzie chore na Dysleksja i co nie moga kozystac z forum rakud29 napisał(a):klime chce zamontowac w sypialini 20 m cos nie za drogie moze byc uzywane kolefga tu pisal ze jak sie podlaczy przewody od klimy to trzeba proznie robic ja sie pytalem goscia od klimy i nie trzeba proznie robi sie jak sprawdza sie szczelnosc a ta to podlancza sie rurki i tyle jak jest gaz to ma byc ok Ja tu czegos nie rozumiem? Jak masz goscia od klimy co Ci doradza to co chcesz dokładnie sie dowiedziec na forum? Przeciesz Ci napisalem co trzeba zrobic! Pozdrawiam! Robert
Oczywiście że przeganianie gazu to chałtura, ale warto wiedzieć że tak nie powinno być to skrajny przypadek ale kiedyś ktoś mi się przyznał ze tak robił i było ok, poza tym nie porównujmy układów chłodniczych (lodówka) do klimy 2 kW.
Przeczytajcie odpowiedź pod moim poprzednim postem jakoś strasznie to śmieszne, poniżej zamieszczam ![]() Mały relax na week ."klime chce zamontowac w sypialini 20 m cos nie za drogie moze byc uzywane kolefga tu pisal ze jak sie podlaczy przewody od klimy to trzeba proznie robic ja sie pytalem goscia od klimy i nie trzeba proznie robi sie jak sprawdza sie szczelnosc a ta to podlancza sie rurki i tyle jak jest gaz to ma byc ok" Pozdrawiam GOŚCIA OD KLIMY NIEZŁY majster
CSW
to co powiecie o tym klimatyzatoze http://www.leroymerlin.pl/klimatyzacja-i...l1037.html
jest to nowy klimatyzator do samodzielnego montazu ma szybko zlaczki wiec o co chodzi
Koniecznie go kup,zwłaszcza klasa energetyczna imponująca.
Czy ty się kolego wyśmiewasz on przecież nie pobiera aż tak więcej prądu jak podobne może ty coś zaproponujesz jak tak się znasz
Czy ty się kolego wyśmiewasz on przecież nie pobiera aż tak więcej prądu jak podobne może ty coś zaproponujesz jak tak się znasz
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
, są dwie opcje że demontujący ściągną gaz sprężarka lub stacją (wbił go z powrotem), ale niestety bez podłączenia manometrów nikt nie powie ile go jest i czy jest wystarczająca ilość.